Paella z owocami morza
Opublikowano: 07.10.2021 r.
Paella z owocami morza to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej, jego podstawą jest ryż gotowany na bulionie z dodatkiem białego wina. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Składniki dla 10 porcji:
- Krewetki - 150 g
- Małże - 250 g
- Ośmiornica surowa - 100 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Pomidor - 150 g (1 duża sztuka)
- Groszek zielony mrożony - 150 g
- Papryka żółta - 150 g (1 średnia sztuka)
- Ryż do risotto - 250 g
- Masło klarowane - 70 g
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Wino białe wytrawne - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki świeża, papryka ostra, czosnek, szafran
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, groszek natomiast wyjmij z zamrażarki na chwilę przed gotowaniem. Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.
- Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, ostrą paprykę oraz sól, wymieszaj, zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywka i gotuj 10 minut, nie mieszaj.
- Po 10 minutach umieść na ryżu krewetki w pancerzach, oczyszczone małże oraz pokrojoną w mniejsze kawałki ośmiornicę.
- Nie mieszaj, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
- Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie, posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem.
- Możesz podawać z ćwiartkami cytryny.
Komentarz dietetyka
Paella to danie zawierające sporą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów zawartych w ryżu. Jest też bogate w pełnowartościowe białko oraz błonnik. Paella jest więc pełnowartościowym posiłkiem zawierającym wszystkie niezbędne składniki odżywcze.