Paella z owocami morza

Opublikowano: 07.10.2021 r., 7:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paella z owocami morza podana w ciemnym garnuszku. Obok niego znajdują się podłużne papryczki.
Paella z owocami morza
Paella z owocami morza to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej, jego podstawą jest ryż gotowany na bulionie z dodatkiem białego wina. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
219 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Krewetki (150 g)
  • Małże (250 g)
  • Ośmiornica surowa (100 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidor 1 duża sztuka (150 g)
  • Groszek zielony mrożony (150 g)
  • Papryka żółta 1 średnia sztuka (150 g)
  • Ryż do risotto (250 g)
  • Masło klarowane (70 g)
  • Bulion warzywny 4 szklanki (1000 ml)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki świeża, papryka ostra, czosnek, szafran
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni

Przepis na paella z owocami morza krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle.

Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, groszek natomiast wyjmij z zamrażarki na chwilę przed gotowaniem. Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.

Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, ostrą paprykę oraz sól, wymieszaj, zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywka i gotuj 10 minut, nie mieszaj.

Po 10 minutach umieść na ryżu krewetki w pancerzach, oczyszczone małże oraz pokrojoną w mniejsze kawałki ośmiornicę.

Nie mieszaj, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie, posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem.

Możesz podawać z ćwiartkami cytryny.

Jak oceniasz przepis na paella z owocami morza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat paelli z owocami morza

Paella z owocami morza to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej. Na początku spożywane było przez robotników, a więc jak wiele dań swój początek wzięło od klasy pracującej. Nazwę swą wzięło od naczynia w którym jest przyrządzana, a mianowicie metalowe naczynie stawiane na palącym się drewnie. Paella musi być przygotowywana na bardzo niskim gazie gdyż podczas gotowania nie można jej mieszać. Przepis na paellę z owocami morza jest stosunkowo łatwy, musisz tylko trzymać się przepisu a nie sprawi Ci większych trudności. Do przygotowania paelli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion warzywny, białe wytrawne wino, czosnek, cebula, krewetki, małże, ośmiornica, papryka żółta, pomidor, groszek mrożony, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra oraz szafran.

Jak zrobić paellę z owocami morza? Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle. Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, groszek natomiast wyjmij z zamrażarki na chwilę przed gotowaniem. Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty aż stanie się przeźroczysty. Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, ostrą paprykę oraz sól, wymieszaj, zagotuj i zmniejsz ogień aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywka i gotuj 10 minut, nie mieszaj. Po 10 minutach umieść na ryżu krewetki w pancerzach, oczyszczone małże oraz pokrojoną w mniejsze kawałki ośmiornicę. Nie mieszaj, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie, posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem. Możesz podawać z ćwiartkami cytryny.

Podsumowując pyszna paella hiszpańska to świetny pomysł na obiad. Prosty przepis sprawi, że twoja paella będzie pyszna. Ryż użyty do jej przygotowania to taki sam ryż jak do risotto, gdyż lepiej chłonie on płyn. Smaczna paella jest także dobra jako kolacja w gronie znajomych.

Alergeny w paelli z owocami morza

Lista alergenów dla paelli z owocami morza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • małże
    • ośmiornica surowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze paelli z owocami morza

na 100g gotowej potrawy

Paella to danie zawierające sporą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów zawartych w ryżu. Jest też bogate w pełnowartościowe białko oraz błonnik. Paella jest więc pełnowartościowym posiłkiem zawierającym wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
84.42
219.49
Białko (g)
3.43
8.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
10.23
26.61
Węglowodany przyswajalne (g)
2.43
6.32
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
2.84
7.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
4.86
Tłuszcze nienasycone (g)
0.97
2.53
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.78
2.03
Brak danych dla: papryka żółta, ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.36
Brak danych dla: papryka żółta, ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.71
48.64
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
36.91
95.97
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
1.95
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.98
33.75
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.29
60.55
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.83
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.38
19.18
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
147.21
382.76
Brak danych dla: krewetki, małże, ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
187.56
487.66
Potas (mg)
85.26
221.68
Brak danych dla: małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.96
44.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
31.01
80.64
Brak danych dla: małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.72
20.06
Brak danych dla: małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
1.32
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.62
Brak danych dla: małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: małże, ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli z owocami morza 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paelli z owocami morza

Koszt składników
208.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
150 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
18.33
Za 150 g
Małże
250 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
57.50
Za 250 g
Ośmiornica surowa
100 g
37.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
12.33
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
150 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Groszek zielony mrożony
150 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Papryka żółta
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ryż do risotto
250 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Masło klarowane
70 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Koszt składników
208.20