Przepis na paellę z kurczakiem krok po kroku
- Ryż do risotto 300 g
- Bulion warzywny 1000 ml
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Pomidory w puszce 400 g 1 puszka
- Wino białe wytrawne 100 ml
- Koncentrat pomidorowy 25 g 1 łyżka
- Kukurydza konserwowa 170 g 1 mini puszka
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy zacznie brązowieć dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż przez chwilę.
Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość smaż razem przez chwilę. Po 5 minutach dodaj odcedzoną kukurydzę i smaż przez kolejne 3 minuty.
Do zawartości patelni dodaj pomidory podsmaż przez kolejne 3 minuty. Do całości dodaj ryż i podsmaż następne 3 minuty. Dolej wino i koncentrat pomidorowy.
Przypraw całość ostrą papryką, solą, pieprzem i szafranem.
Całość gotuj przez 20 minut dolewając od czasu do czasu bulion, tak by całość była miękka i gęsta.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Paella z kurczakiem - cechy przepisu
Więcej o paelli z kurczakiem
Paella z kurczakiem to pomysł na pyszny i naprawdę zdrowy posiłek. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak zachwyca każdego, kto tylko jej spróbuje. Paella to typowo hiszpańska potrawa, która składa się z delikatnego ryżu z dodatkiem szafranu, warzyw i mięsa. Zwykle dodaje się do niej również owoców morza, które są niezwykle popularne w kuchni słonecznej Hiszpanii i Portugalii. Jednak w tym wydaniu mięso zostało zredukowane tylko do drobiu, dzięki czemu całość jest lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić paellę z kurczakiem, to ten przepis będzie starzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które pełne jest nie tylko mięsa, ale również pysznych warzyw, które w połączeniu z bulionem smakują niezwykle pysznie i stają się bardzo aromatyczne. To danie dla miłośników prostych rozwiązań, które choć banalne, smakują wspaniale i nigdy się nie nudzą. Odpowiednia ilość przypraw sprawia, że całość, choć ma delikatny smak, jest naprawdę wspaniała.
Przepis na paellę z kurczakiem jest niezwykle łatwy, pozwala stworzyć pyszne danie w ekspresowym tempie. Wystarczy tylko spory garnek i kilka składników, by powstało danie smaczne, kolorowe i sycące. To potrawa jak z najlepszej nadmorskiej restauracji, pełna smaku i aromatu.
Choć z łatwością można w sklepie dostać gotowe danie, jednak najlepiej smakuje domowa paella. Ta zrobiona samodzielnie ma mniej soli, a więcej smaku. Jest również bardziej aromatyczna. Przygotowując paellę we własnym domu ma się pewność, że wszystkie użyte składniki są najlepszej jakości.
W tym wydaniu paella podawana jest z warzywami. Im więcej ich w daniu, tym bardziej zdrowe i pożywne się staje, dlatego warto jest dołożyć mnóstw ulubionych. Papryka, cebula czy pomidory świetnie komponują się z mięsem i dodają całości więcej witamin i składników mineralnych. W niektórych przepisach można się również spotkać z dodatkiem chorizo, popularnej ostrej kiełbasy, jednak nie jest to konieczne. To opcja dobra dla prawdziwych koneserów.
Hiszpańska paella jest nie tylko piękna, ale przede wszystkim pyszna. To świetna opcja na obiad.
Wartości odżywcze paelli z kurczakiem
Energia i białka
(459g)
Węglowodany w paelli z kurczakiem
(459g)
Tłuszcze
(459g)
Witaminy w przepisie na paellę z kurczakiem
(459g)
Składniki mineralne w przepisie na paellę z kurczakiem
(459g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paelli z kurczakiem
Lista alergenów dla paelli z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne