Przepis na paellę z krewetkami krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, czosnek granulowany, szafran
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, folia aluminiowa, miska, miseczka

Z krewetek usuń jelita.

Owoce morza rozmroź.

Bulion podgrzej w garnku.

Cebulę obierz i posiekaj.

Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Każdą krewetkę obsmaż z każdej strony i odłóż je na bok.

Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Następnie dodaj zielony groszek i paprykę. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 i 1/2 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.

Do mieszanki na patelni wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, ale przez ten czas nie mieszaj.

Po tym czasie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.

Podawaj z kawałkami cytryny.

Paella z krewetkami znajduje się w czarnej misce.
Paella z krewetkami
Koszt przygotowania dania
61.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
392 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
47

Paella z krewetkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paelli z krewetkami

Paella z krewetkami to hiszpańskie danie, które jest bardzo dobre i idealnie sprawdzi się jako danie główne dla gości. W jej skład wchodzą nie tylko owoce morza, ale też ryż i warzywa. Odpowiednim dodatkiem jest także mięso z piersi kurczaka. Taką potrawą na pewno zaciekawisz swoich znajomych i bliskich!

Jak zrobić paellę? Na początku warto przygotować sobie wszystkie składniki. Owoce morza należy rozmrozić, a paprykę i cebule pokroić. Warto także zadbać o podgrzany bulion (warzywny, rybny, drobiowy), najlepiej domowy. Następnie należy zadbać o obsmażenie krewetek. A potem przysmażyć cebulkę i paprykę z groszkiem. Ryż można dodać wtedy, gdy warzywa będą już obrobione. Tuż po nim należy dodać przyprawy. Odpowiednia będzie papryka słodka i ostra, ale też papryka wędzona. Niezbędna będzie kurkuma oraz nitki szafranu. Po dodaniu bulionu całość trzeba gotować bez mieszania. Na sam koniec trzeba dodać owoce morza i krewetki, ale również nie należy ich mieszać. Trzeba pamiętać także o tym, że całość należy przykryć folią aluminiową i dopiero po kilku minutach wyłączyć palnik, a potem jeszcze przez chwilę trzymać tę folię.

Przepis na paellę z krewetkami możesz zmodyfikować. Warto dodawać takie produkty, które sprawią, że danie zyska smak, na jakim nam najbardziej zależy. Paella będzie pyszna nie tylko z groszkiem, ale też z papryką żółtą. Zamiast krewetek i owoców morza, możesz zdecydować się na mięso z kurczaka i kiełbasę chorizo. W takim wypadaniu to danie jest równie bardzo dobre. Oba te składniki należy przysmażyć na patelni. Możesz też zrezygnować z kiełbasy i zamiast niej dodać krewetki w pancerzykach, aby jednocześnie też udekorować potrawę. Odpowiednim dodatkiem będą pomidory.

Paella z krewetkami i warzywami to dobry pomysł na obiad we dwoje. Może nie jest to szybki przepis, ale warto się na to pokusić. Hiszpańska paella jest bardzo smaczna zarówno w wersji z owocami morza, jak i z kurczakiem i kiełbasą chorizo. Jeśli chcesz zaintrygować gości ciekawym daniem, to paella jest dobrym pomysłem.

Wartości odżywcze paelli z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kalorie)
83.46 kcal
392.28 kcal
Białko
5.39 g
25.32 g

Węglowodany w paelli z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany
10.87 g
51.11 g
Węglowodany przyswajalne
1.78 g
8.38 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
3.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz
2.26 g
10.63 g
Tłuszcze nasycone
0.46 g
2.17 g
Tłuszcze nienasycone
1.80 g
8.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.47 g
6.89 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.27 g
1.27 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol
33.50 mg
157.47 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paellę z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód
161.86 mg
760.73 mg
Potas
105.67 mg
496.63 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
18.15 mg
85.29 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
53.44 mg
251.16 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez
10.63 mg
49.96 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.27 mg
1.27 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.36 mg
1.71 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.45 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli z krewetkami 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paelli z krewetkami

Lista alergenów dla paelli z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mieszanka mrożonych owoców morza
    • Krewetki
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mieszanka mrożonych owoców morza
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania paelli z krewetkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mieszanka mrożonych owoców morza
200 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 200 g
Krewetki
180 g
6 sztuk
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
22.00
Za 180 g
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Groszek konserwowy
100 g
2/3 szklanki
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 100 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Koszt składników
115.50
Jak oceniasz przepis na paellę z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób