Paella z krewetkami

Opublikowano: 31.08.2021 r., 23:06 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paella z krewetkami znajduje się w czarnej misce.
Paella z krewetkami
Paella z krewetkami to hiszpańska potrwa, które jest dość pracochłonna, ale bardzo smaczna. Zobacz, jak zrobić paellę z ryżem i owocami morza na obiad!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
392 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mieszanka mrożonych owoców morza (200 g)
  • Krewetki 6 sztuk (180 g)
  • Ryż do risotto (200 g)
  • Groszek konserwowy 2/3 szklanki (100 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (220 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (36 ml)
  • Cytryna 1 sztuka (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, czosnek granulowany, szafran
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, folia aluminiowa, miska, miseczka

Przepis na paellę z krewetkami krok po kroku

Z krewetek usuń jelita.

Owoce morza rozmroź.

Bulion podgrzej w garnku.

Cebulę obierz i posiekaj.

Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Każdą krewetkę obsmaż z każdej strony i odłóż je na bok.

Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Następnie dodaj zielony groszek i paprykę. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 i 1/2 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.

Do mieszanki na patelni wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, ale przez ten czas nie mieszaj.

Po tym czasie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.

Podawaj z kawałkami cytryny.

Jak oceniasz przepis na paellę z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat paelli z krewetkami

Paella z krewetkami to hiszpańskie danie, które jest bardzo dobre i idealnie sprawdzi się jako danie główne dla gości. W jej skład wchodzą nie tylko owoce morza, ale też ryż i warzywa. Odpowiednim dodatkiem jest także mięso z piersi kurczaka. Taką potrawą na pewno zaciekawisz swoich znajomych i bliskich!

Jak zrobić paellę? Na początku warto przygotować sobie wszystkie składniki. Owoce morza należy rozmrozić, a paprykę i cebule pokroić. Warto także zadbać o podgrzany bulion (warzywny, rybny, drobiowy), najlepiej domowy. Następnie należy zadbać o obsmażenie krewetek. A potem przysmażyć cebulkę i paprykę z groszkiem. Ryż można dodać wtedy, gdy warzywa będą już obrobione. Tuż po nim należy dodać przyprawy. Odpowiednia będzie papryka słodka i ostra, ale też papryka wędzona. Niezbędna będzie kurkuma oraz nitki szafranu. Po dodaniu bulionu całość trzeba gotować bez mieszania. Na sam koniec trzeba dodać owoce morza i krewetki, ale również nie należy ich mieszać. Trzeba pamiętać także o tym, że całość należy przykryć folią aluminiową i dopiero po kilku minutach wyłączyć palnik, a potem jeszcze przez chwilę trzymać tę folię.

Przepis na paellę z krewetkami możesz zmodyfikować. Warto dodawać takie produkty, które sprawią, że danie zyska smak, na jakim nam najbardziej zależy. Paella będzie pyszna nie tylko z groszkiem, ale też z papryką żółtą. Zamiast krewetek i owoców morza, możesz zdecydować się na mięso z kurczaka i kiełbasę chorizo. W takim wypadaniu to danie jest równie bardzo dobre. Oba te składniki należy przysmażyć na patelni. Możesz też zrezygnować z kiełbasy i zamiast niej dodać krewetki w pancerzykach, aby jednocześnie też udekorować potrawę. Odpowiednim dodatkiem będą pomidory.

Paella z krewetkami i warzywami to dobry pomysł na obiad we dwoje. Może nie jest to szybki przepis, ale warto się na to pokusić. Hiszpańska paella jest bardzo smaczna zarówno w wersji z owocami morza, jak i z kurczakiem i kiełbasą chorizo. Jeśli chcesz zaintrygować gości ciekawym daniem, to paella jest dobrym pomysłem.

Alergeny w paelli z krewetkami

Lista alergenów dla paelli z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mieszanka mrożonych owoców morza
    • Krewetki
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mieszanka mrożonych owoców morza
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze paelli z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
83.46
392.28
Białko (g)
5.39
25.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
10.87
51.11
Węglowodany przyswajalne (g)
1.78
8.38
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
3.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
2.26
10.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
2.17
Tłuszcze nienasycone (g)
1.80
8.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
6.89
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
1.27
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.50
157.47
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
161.86
760.73
Potas (mg)
105.67
496.63
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.15
85.29
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
53.44
251.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.63
49.96
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
1.27
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
1.71
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.45
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli z krewetkami 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paelli z krewetkami

Koszt składników
115.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mieszanka mrożonych owoców morza
200 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 200 g
Krewetki
180 g
6 sztuk
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
22.00
Za 180 g
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Groszek konserwowy
100 g
2/3 szklanki
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 100 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Koszt składników
115.50