Paella z chorizo
- Kiełbasa chorizo (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Ryż do risotto (200 g)
- Groszek zielony - 2/3 szklanki (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Bulion warzywny (750 ml)
- Papryka czerwona - 1 i 1/2 sztuki (330 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na paellę z chorizo krok po kroku
Kiełbasę Chorizo pokrój w kostkę.
Pierś z kurczaka umyj, a potem osusz i pozbądź się błonek. Mięso kurczaka pokrój w kostkę, a potem posyp je solą i pieprzem.
W garnku podgrzej bulion.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Papryki opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kiełbasę Chorizo i podsmażaj ją ok. 2 minuty, następnie dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony (powinno to zająć kilka minut). Gotowego kurczaka i kiełbasę przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją przez ok. 3-4 minuty (do zeszklenia), a potem bezpośrednio na patelnię przeciśnij przez praskę czosnek. Po 1 min dorzuć paprykę i odsypany do szklanki zielony groszek. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min.
Dodaj ryż, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 nitki szafranu, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.
Do mieszanki na patelni dodaj kurczaka i kiełbasę oraz wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, bez mieszania.
Zmniejsz ogień i przykryj patelnię folią aluminiową.
Po 5 minutach ściągnij patelnię z kuchenki, a folię po upływie kolejnych 2 minut. Ściągnij folię.
Więcej informacji na temat paelli z chorizo
Paella z chorizo to hiszpańska potrawa, która jest pyszna i idealnie nadaje się na obiad dla gości. Znajomi będą zaciekawieni tak pomysłowym daniem, które wbrew temu, co może się wydawać, nie przygotowuje się bardzo długo.
Jak zrobić paellę z kiełbasą chorizo? Warto zacząć od przysmażenia kiełbasy. Później można do niej dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i razem przysmażyć, aż mięso będzie gotowe. W skład tego dania wchodzą jeszcze: warzywa i ryż. Paprykę i cebulę trzeba pokroić w kostkę. Należy je przysmażyć na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie należy dodać ryż. Ważne są także przyprawy. Należy pamiętać o dodaniu papryki (ostrej, wędzonej lub słodkiej), kurkumy oraz nitek szafranu. Wszystkie składniki należy połączyć i zalać bulionem, najlepiej domowym (może być bulion rybny, drobiowy, warzywny). Całość należy gotować bez mieszania, a później trzeba nałożyć na kilka minut folię aluminiową. Można ją ściągnąć, gdy paella zostanie zdjęta z palnika i odstoi 2-3 minuty.
Przepis na paellę z chorizo możesz zmodyfikować tak, aby dopasować dodanie do swojego gustu smakowego. Możesz zrezygnować z groszku i zastąpić go marchewką. Odpowiednim dodatkiem będą krojone pomidory bez skórki lub koncentrat pomidorowy. Zamiast papryki czerwonej można dodać paprykę żółtą lub zieloną (albo każdej po kawałku). Paella jest bardzo dobra z krewetkami (w pancerzykach) oraz owocami morza. Przy dodawaniu krewetek należy pamiętać o tym, aby usunąć z nich jelita i obsmażyć krewetki na patelni. Owoce morza trzeba wcześniej dobrze rozmrozić. Je dodaje się na koniec, zanim nałoży się folię aluminiową na naczynie. Zamiast mięsa z piersi kurczaka możesz zdecydować się na żeberka. Warto wybierać takie dodatki, które nadadzą potrawie ciekawy smak.
Paella to też dobry pomysł na romantyczną kolację. Jest w miarę szybka do przygotowania, dlatego warto się na nią pokusić. Paella będzie najlepsza podawana z kawałkiem cytryny, więc warto o nim pamiętać. To danie jest dobre zarówno z mięsem z kurczaka i kiełbasą, jak i owocami morza.
Alergeny w paelli z chorizo
Lista alergenów dla paelli z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze paelli z chorizo
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.