Przepis na paellę z chorizo krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, szafran
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, folia aluminiowa, praska do czosnku, miska, miseczka

Kiełbasę Chorizo pokrój w kostkę.

Pierś z kurczaka umyj, a potem osusz i pozbądź się błonek. Mięso kurczaka pokrój w kostkę, a potem posyp je solą i pieprzem.

W garnku podgrzej bulion.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Papryki opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kiełbasę Chorizo i podsmażaj ją ok. 2 minuty, następnie dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony (powinno to zająć kilka minut). Gotowego kurczaka i kiełbasę przełóż do miski.

Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją przez ok. 3-4 minuty (do zeszklenia), a potem bezpośrednio na patelnię przeciśnij przez praskę czosnek. Po 1 min dorzuć paprykę i odsypany do szklanki zielony groszek. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min.

Dodaj ryż, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 nitki szafranu, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.

Do mieszanki na patelni dodaj kurczaka i kiełbasę oraz wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, bez mieszania.

Zmniejsz ogień i przykryj patelnię folią aluminiową.

Po 5 minutach ściągnij patelnię z kuchenki, a folię po upływie kolejnych 2 minut. Ściągnij folię.

Paella z chorizo znajduje się w czarnej misce.
Paella z chorizo
Koszt przygotowania dania
54.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
396 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
46

Paella z chorizo - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paelli z chorizo

Paella z chorizo to hiszpańska potrawa, która jest pyszna i idealnie nadaje się na obiad dla gości. Znajomi będą zaciekawieni tak pomysłowym daniem, które wbrew temu, co może się wydawać, nie przygotowuje się bardzo długo.

Jak zrobić paellę z kiełbasą chorizo? Warto zacząć od przysmażenia kiełbasy. Później można do niej dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i razem przysmażyć, aż mięso będzie gotowe. W skład tego dania wchodzą jeszcze: warzywa i ryż. Paprykę i cebulę trzeba pokroić w kostkę. Należy je przysmażyć na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie należy dodać ryż. Ważne są także przyprawy. Należy pamiętać o dodaniu papryki (ostrej, wędzonej lub słodkiej), kurkumy oraz nitek szafranu. Wszystkie składniki należy połączyć i zalać bulionem, najlepiej domowym (może być bulion rybny, drobiowy, warzywny). Całość należy gotować bez mieszania, a później trzeba nałożyć na kilka minut folię aluminiową. Można ją ściągnąć, gdy paella zostanie zdjęta z palnika i odstoi 2-3 minuty.

Przepis na paellę z chorizo możesz zmodyfikować tak, aby dopasować dodanie do swojego gustu smakowego. Możesz zrezygnować z groszku i zastąpić go marchewką. Odpowiednim dodatkiem będą krojone pomidory bez skórki lub koncentrat pomidorowy. Zamiast papryki czerwonej można dodać paprykę żółtą lub zieloną (albo każdej po kawałku). Paella jest bardzo dobra z krewetkami (w pancerzykach) oraz owocami morza. Przy dodawaniu krewetek należy pamiętać o tym, aby usunąć z nich jelita i obsmażyć krewetki na patelni. Owoce morza trzeba wcześniej dobrze rozmrozić. Je dodaje się na koniec, zanim nałoży się folię aluminiową na naczynie. Zamiast mięsa z piersi kurczaka możesz zdecydować się na żeberka. Warto wybierać takie dodatki, które nadadzą potrawie ciekawy smak.

Paella to też dobry pomysł na romantyczną kolację. Jest w miarę szybka do przygotowania, dlatego warto się na nią pokusić. Paella będzie najlepsza podawana z kawałkiem cytryny, więc warto o nim pamiętać. To danie jest dobre zarówno z mięsem z kurczaka i kiełbasą, jak i owocami morza.

Wartości odżywcze paelli z chorizo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
110.09 kcal
396.34 kcal
Białko
6.54 g
23.54 g

Węglowodany w paelli z chorizo

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
10.74 g
38.66 g
Węglowodany przyswajalne
2.29 g
8.24 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
3.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
4.54 g
16.36 g
Tłuszcze nasycone
1.65 g
5.95 g
Tłuszcze nienasycone
2.89 g
10.41 g
Tłuszcze jednonasycone
2.14 g
7.69 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
2.50 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol
21.45 mg
77.21 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paellę z chorizo

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A
33.34 µg (mcg)
120.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.90 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C
23.60 mg
84.96 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E
0.67 mg
2.41 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol
1.34 µg (mcg)
4.81 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.30 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.36 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna
2.44 mg
8.79 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany
14.03 µg (mcg)
50.51 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten
329.00 µg (mcg)
1184.39 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paellę z chorizo

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
216.06 mg
777.81 mg
Potas
156.57 mg
563.66 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
10.40 mg
37.44 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
65.44 mg
235.59 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez
11.78 mg
42.41 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
1.73 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.45 mg
1.61 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli z chorizo 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paelli z chorizo

Lista alergenów dla paelli z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania paelli z chorizo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa chorizo
200 g
16.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Groszek zielony
100 g
2/3 szklanki
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Papryka czerwona
330 g
1 i 1/2 sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.94
Za 330 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Koszt składników
112.20
Jak oceniasz przepis na paellę z chorizo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób