Paella z chorizo

Opublikowano: 31.08.2021 r., 23:07 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paella z chorizo znajduje się w czarnej misce.
Paella z chorizo
Paella z chorizo można przygotować z dodatkowym kurczakiem. Ta hiszpańska potrawa to dobry pomysł na obiad. Sprawdź, jak zrobić paellę z kiełbasą chorizo!
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
396 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kiełbasa chorizo (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Ryż do risotto (200 g)
  • Groszek zielony 2/3 szklanki (100 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Bulion warzywny (750 ml)
  • Papryka czerwona 1 i 1/2 sztuki (330 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, szafran
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, folia aluminiowa, praska do czosnku, miska, miseczka

Przepis na paellę z chorizo krok po kroku

Kiełbasę Chorizo pokrój w kostkę.

Pierś z kurczaka umyj, a potem osusz i pozbądź się błonek. Mięso kurczaka pokrój w kostkę, a potem posyp je solą i pieprzem.

W garnku podgrzej bulion.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Papryki opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kiełbasę Chorizo i podsmażaj ją ok. 2 minuty, następnie dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony (powinno to zająć kilka minut). Gotowego kurczaka i kiełbasę przełóż do miski.

Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją przez ok. 3-4 minuty (do zeszklenia), a potem bezpośrednio na patelnię przeciśnij przez praskę czosnek. Po 1 min dorzuć paprykę i odsypany do szklanki zielony groszek. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min.

Dodaj ryż, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 nitki szafranu, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.

Do mieszanki na patelni dodaj kurczaka i kiełbasę oraz wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, bez mieszania.

Zmniejsz ogień i przykryj patelnię folią aluminiową.

Po 5 minutach ściągnij patelnię z kuchenki, a folię po upływie kolejnych 2 minut. Ściągnij folię.

Jak oceniasz przepis na paellę z chorizo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat paelli z chorizo

Paella z chorizo to hiszpańska potrawa, która jest pyszna i idealnie nadaje się na obiad dla gości. Znajomi będą zaciekawieni tak pomysłowym daniem, które wbrew temu, co może się wydawać, nie przygotowuje się bardzo długo.

Jak zrobić paellę z kiełbasą chorizo? Warto zacząć od przysmażenia kiełbasy. Później można do niej dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i razem przysmażyć, aż mięso będzie gotowe. W skład tego dania wchodzą jeszcze: warzywa i ryż. Paprykę i cebulę trzeba pokroić w kostkę. Należy je przysmażyć na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie należy dodać ryż. Ważne są także przyprawy. Należy pamiętać o dodaniu papryki (ostrej, wędzonej lub słodkiej), kurkumy oraz nitek szafranu. Wszystkie składniki należy połączyć i zalać bulionem, najlepiej domowym (może być bulion rybny, drobiowy, warzywny). Całość należy gotować bez mieszania, a później trzeba nałożyć na kilka minut folię aluminiową. Można ją ściągnąć, gdy paella zostanie zdjęta z palnika i odstoi 2-3 minuty.

Przepis na paellę z chorizo możesz zmodyfikować tak, aby dopasować dodanie do swojego gustu smakowego. Możesz zrezygnować z groszku i zastąpić go marchewką. Odpowiednim dodatkiem będą krojone pomidory bez skórki lub koncentrat pomidorowy. Zamiast papryki czerwonej można dodać paprykę żółtą lub zieloną (albo każdej po kawałku). Paella jest bardzo dobra z krewetkami (w pancerzykach) oraz owocami morza. Przy dodawaniu krewetek należy pamiętać o tym, aby usunąć z nich jelita i obsmażyć krewetki na patelni. Owoce morza trzeba wcześniej dobrze rozmrozić. Je dodaje się na koniec, zanim nałoży się folię aluminiową na naczynie. Zamiast mięsa z piersi kurczaka możesz zdecydować się na żeberka. Warto wybierać takie dodatki, które nadadzą potrawie ciekawy smak.

Paella to też dobry pomysł na romantyczną kolację. Jest w miarę szybka do przygotowania, dlatego warto się na nią pokusić. Paella będzie najlepsza podawana z kawałkiem cytryny, więc warto o nim pamiętać. To danie jest dobre zarówno z mięsem z kurczaka i kiełbasą, jak i owocami morza.

Alergeny w paelli z chorizo

Lista alergenów dla paelli z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze paelli z chorizo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
110.09
396.34
Białko (g)
6.54
23.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
10.74
38.66
Węglowodany przyswajalne (g)
2.29
8.24
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
3.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
4.54
16.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
5.95
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
10.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.14
7.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
2.50
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.45
77.21
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
33.34
120.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.90
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.54
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.60
84.96
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.53
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
2.41
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.34
4.81
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.44
8.79
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.03
50.51
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
329.00
1184.39
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
216.06
777.81
Potas (mg)
156.57
563.66
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.40
37.44
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
65.44
235.59
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.78
42.41
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
1.73
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
1.61
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli z chorizo 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paelli z chorizo

Koszt składników
112.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa chorizo
200 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Groszek zielony
100 g
2/3 szklanki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Papryka czerwona
330 g
1 i 1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.94
Za 330 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Koszt składników
112.20