Paella wegetariańska

Opublikowano: 25.10.2021 r., 22:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paella wegetariańska podana na patelni i udekorowana warzywami.
Paella wegetariańska
Paella wegetariańska to świetny przepis na pyszny posiłek pełen smaku i aromatu. Całość jest pozbawiona mięsa i ryb, dzięki czemu sprawdzi się dla miłośników wege dań.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 35 min
339 kcal
Kcal w porcji
381 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasolka szparagowa mrożona (150 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Ryż do risotto (200 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Bulion warzywny (600 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, mielony czosnek, szafran
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na paellę wegetariańską krok po kroku

W dużym garnku z wrzątkiem zblanszuj fasolkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Gdy będzie rumiana dodaj paprykę.

Całość podsmaż przez 5 minut i dodaj fasolkę i pokrojone w kostkę pieczarki.

Warzywa zalej bulionem i dopraw papryką, szafranem, czosnkiem, solą i pieprzem.

Duś przez 20 minut.

Na suchej patelni podpraż ryż, następnie wsyp go do warzyw.

Gotuj całość przez 15 minut na średnim ogniu.

Gotowe danie podawaj ozdobione pokrojonymi czarnymi oliwkami.

Jak oceniasz przepis na paellę wegetariańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat paelli wegetariańskiej

Paella wegetariańska jest niezwykle smacznym daniem, które swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej i hiszpańskiej. Zwykle gości jednak na stołach z dodatkiem mięsa lub owoców morza. Ten przepis pozwala na jej przygotowanie w wersji zupełnie wege, która jest nie tylko równie pyszna, ale podobnie odżywcza. Całość zabiera niewiele czasu i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawej kuchni.

Przepis na wegetariańską paellę jest świetną alternatywą dla mięsnego klasyka. W tym wydaniu nie ma ani grama mięsa, jednak nie przeszkadza to wcale w odczuwaniu radości z jedzenia. Wręcz przeciwnie, ta potrawa pełna jest smaku, aromatu i wielu cennych składników prozdrowotnych. Choć może się wydawać, że brak mięsa spowoduje, że przestanie być sycąca, czy odżywcza, nie jest to prawda. Jednak, by się tego dowiedzieć najlepiej jest po prostu wypróbować ją na sobie. Głównym składnikiem tego dania jest ryż, który nadaje całości odpowiedniej konsystencji, aksamitności i pysznego smaku. Najlepiej wykorzystać specjalną odmianę, która świetnie rozmięka i tworzyć gęstą strukturę. Świetnie do tego celu sprawdzi się odmiana arborio, której używa się zwykle do przygotowania risotto. Ryż zawiera sporo białka, co jest szczególnie ważne w daniu wegetariańskim. Ponadto dostarcza sporo składników mineralnych. To danie obfituje w warzywa. To dzięki nim jest tak zdrowe i pożywne. Warzywa dostarczają naprawdę sporo rozpuszczalnego błonnika, który świetnie wpływa na regulację pracy układu pokarmowego, a także krwionośnego. Obniża również ładunek glikemiczny całej potrawy. To również skarbnica wielu cennych witamin czy antyoksydantów, które są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia i dobrego funkcjonowania całego organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paellę wegetariańską, by była smaczna i odżywcza, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ta receptura powinna przypaść ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym łatwa do przygotowania. Ta wersja wege z warzywami, będzie idealną alternatywą dla typowych mięsnych opcji. Ryż na paellę można również zastąpić zwykłym, białym, w przypadku niskiej dostępności. To dobra opcja dla wszystkich lubiących dania warzywne w nowej odsłonie. Ta pealla jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. A ten prosty przepis pozwala ją przygotować w kilka chwil.

Alergeny w paelli wegetariańskiej

Lista alergenów dla paelli wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze paelli wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które dostarcza sporo witamin, a także błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(381g)
Energia (kcal)
89.19
339.80
Białko (g)
1.70
6.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(381g)
Węglowodany (g)
13.38
50.97
Węglowodany przyswajalne (g)
2.31
8.81
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
4.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(381g)
Tłuszcz (g)
3.55
13.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.67
2.57
Tłuszcze nienasycone (g)
2.87
10.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
9.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.46
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(381g)
Witamina A (µg (mcg))
31.61
120.45
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.40
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.41
81.56
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.07
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.77
2.93
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
2.30
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.33
43.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
323.88
1233.99
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(381g)
Sód (mg)
143.32
546.04
Potas (mg)
98.74
376.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.09
42.23
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
18.71
71.28
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.04
23.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.74
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.14
0.55
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli wegetariańskiej 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paelli wegetariańskiej

Koszt składników
65.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa mrożona
150 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
600 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 ml
Koszt składników
65.20