Przepis na paella z warzywami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni

Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle.

Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, dynie obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelnię dodaj warzywa oprócz fasoli i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.

Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, wędzoną paprykę oraz sól, wymieszaj. Zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywką i gotuj 25 minut, nie mieszaj.

Dodaj fasolę i duś jeszcze 5-6 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie.

Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem.

Paella z warzywami podana w małym garnuszku. Obok niego znajduje się metalowy widelec. Całość stoi na drewnianej desce do krojenia.
Paella z warzywami
Koszt przygotowania dania
49.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
355 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
65

Paella z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paelli z warzywami

Paella z warzywami to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej. Na początku spożywane było przez robotników, a więc jak wiele dań swój początek wzięło od klasy pracującej. Nazwę swą wzięło od naczynia w którym jest przyrządzana, a mianowicie metalowe naczynie stawiane na palącym się drewnie. Paella musi być przygotowywana na bardzo niskim gazie gdyż podczas gotowania nie można jej mieszać. Przepis na paellę z warzywami jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania paelli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion warzywny, białe wytrawne wino, czosnek, cebula, papryka czerwona, pomidor, fasola czerwona, dynia hokkaido, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz, sos sojowy, papryka wędzona oraz szafran.

Jak zrobić paellę z warzywami? Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle. Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, dynie obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj warzywa oprócz fasoli na patelnię i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty aż stanie się przeźroczysty. Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, wędzoną paprykę oraz sól, wymieszaj. Zagotuj i zmniejsz ogień aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywką i gotuj 25 minut, nie mieszaj. Dodaj fasolę i duś jeszcze 5-6 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie, posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem. Podawaj z kleksem kwaśniej śmietany.

Dynia to warzywo sezonowe. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kalorycznym warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.

Podsumowując pyszna paella hiszpańska to świetny pomysł na jarski obiad. Pyszna wegetariańska paella doskonale zastąpi mięsny posiłek w Twojej diecie. Ryż na paellę powinien mieć ziarna średniej długości, gdyż lepiej chłoną one wodę. Dobra paella sprawdzi się także podana na rodzinną kolację.

Wartości odżywcze paelli z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
134.21 kcal
355.65 kcal
Białko
3.52 g
9.32 g

Węglowodany w paelli z warzywami

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
20.02 g
53.05 g
Węglowodany przyswajalne
6.37 g
16.88 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.24 g
5.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
4.07 g
10.78 g
Tłuszcze nasycone
2.64 g
7.00 g
Tłuszcze nienasycone
1.43 g
3.79 g
Tłuszcze jednonasycone
1.11 g
2.94 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.23 g
0.61 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol
11.32 mg
30.00 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paella z warzywami

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
93.49 µg (mcg)
247.75 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
14.78 mg
39.18 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.84 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
31.09 µg (mcg)
82.40 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.43 mg
1.15 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
44.23 µg (mcg)
117.20 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
520.34 µg (mcg)
1378.90 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paella z warzywami

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
93.00 mg
246.45 mg
Potas
209.45 mg
555.05 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
14.02 mg
37.15 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
49.09 mg
130.10 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
17.17 mg
45.50 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
2.14 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
0.92 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli z warzywami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paelli z warzywami

Lista alergenów dla paelli z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania paelli z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
400 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 400 g
Cebula czerwona
200 g
2 duże sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Fasola czerwona
250 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 250 g
Dynia hokkaido
250 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Bulion warzywny
800 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
17.14
Za 800 ml
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Koszt składników
94.70
Jak oceniasz przepis na paella z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób