Paella

paella

Paella jest jednym z najsłynniejszych dań w Hiszpanii. Z początku gotowało się ją wyłącznie w regionie Walencji w okolicy XV wieku. Paella stanowiła wówczas szybkie danie dla rolników oraz pasterzy, którzy długo i ciężko pracowali, aby wyżywić swoje rodziny. Jednogarnkowa potrawa potrafiła zjednoczyć przy stole oraz błyskawicznie nasycić mężczyzn i dodać im energii. Dziś paella jest obowiązkowym daniem, którego podczas pobytu w Hiszpanii nie można pominąć.

Paella - polecane przepisy

Paella - pozostałe przepisy

Paella na wiele sposobów, czyli pomysły na hiszpańskie danie

Paella to hiszpańskie danie, będące popularne jednak nie tylko w tamtej części Europy. Potrawa słynna jest bowiem na całym świecie w różnych odmianach i wariantach. Jakie składniki potrzebne są, żeby przyrządzić smaczną i pożywną paellę? Czy hiszpańska potrawa może być serwowana tylko z kurczakiem albo z owocami morza? Sprawdź ciekawą historię paelli i naucz się przyrządzać ją we własnym domu.

Skąd pochodzi hiszpańskie danie paella? Poznaj przepis na tradycyjną paellę!

Historia paelli – posiłku, który dodawał energii rolnikom i pasterzom

Paella wynaleziona została między XV a XVI wiekiem w okolicy hiszpańskiej Walencji. Jeden z lokalnych gospodarzy wpadł na pomysł stworzenia dania głównie przez zapotrzebowanie na szybkie i sycące posiłki. W regionie Walencji pracowali bowiem zarówno rolnicy, jak i pasterze, którzy wcześnie rano opuszczali swoje domostwa i wracali do rodzin dopiero pod wieczór. Aby nasycić ciężko pracujących mężczyzn oraz dodać im energii, wymyślono paellę – potrawę, która powstała z dostępnych w Walencji składników. Co zawierała pierwsza, tradycyjna paella, którą rolnicy jadali na późny obiad? Przede wszystkim ryż, mięso (drobiowe albo z królika / zająca), sezonowe warzywa, oliwę z oliwek i szafran. Wystarczyło te składniki ze sobą zmieszać, połączyć je z wodą i gotować na wolnym ogniu. Pod duży, płaski garnek najczęściej podkładano dostępne w okolicy gałązki z pomarańczowych drzew. Nadawały one paelli przepiękny aromat i niepowtarzalny smak.

Wiele osób zastanawia się, skąd tak właściwie pochodzi nazwa „paella”. Otóż na ten temat istnieje wiele różnych teorii. Jedni uważają, że nazwa potrawy pochodzi od języka łacińskiego. Inni historycy upierają się z kolei przy tym, że korzenie etymologii słowa „paella” są w języku arabskim. Wiele w tym prawdy, gdyż to Arabowie w okolicy VIII wieku przetransportowali ryż do Hiszpanii. Jeszcze inni nazwę dania przypisują pewnej romantycznej legendzie. Nieznajomy mężczyzna miał ugotować paellę kobiecie, w której się zakochał. Potrawa „dla niej” w języku hiszpańskim to „para ella” – z połączenia obu tych słów faktycznie mogłaby wyjść wówczas nazwa „paella”. Jak wiadomo, hiszpańskie zdania, zwłaszcza te wymawiane szybko, często mogą brzmieć zupełnie inaczej niż to, co naprawdę chcemy przekazać rozmówcom. Co ciekawe, według dawnej tradycji paellę powinni przygotowywać mężczyźni, a nie kobiety. Kto wie, może w ostatniej historii zasiane jest więc największe ziarno prawdy co do etymologii słowa „paella”?

Ciekawostki na temat paelli. Wszystko, co warto wiedzieć o potrawie!

  1. Paella marinera, czyli słynna paella z owocami morza, powstała w nadmorskich obszarach Hiszpanii. Właśnie tam jest bowiem największy dostęp do ryb, kalmarów czy małż. Nie wiadomo jednak, czy paella marinara powstała równolegle do klasycznej wersji dania, czy może odrobinę później.
  2. W Hiszpanii krąży legenda, jakoby paella miała uratować życie 176 więźniom w czasach hiszpańskiej wojny o niepodległość.
  3. Nie istnieje jeden prawidłowy przepis na paellę. Hiszpanie uważają bowiem, że ilu jest kucharzy, tyle samo jest też przepisów na paellę. Warto wiedzieć, że pierwsze paelle powstawały jednak wyłącznie z tego, co kucharze mieli pod ręką – cebuli, pomidorów, cukinii, papryki czy fasoli połączonych z mięsem i ryżem.
  4. Współczesne i tradycyjne paelle łączy jeden składnik – szafran, który od wieków niezmiennie dodaje potrawie wspaniałego i niepowtarzalnego aromatu oraz smaku.
  5. O kobiecie, która dawniej przyrządzała paellę, mówiono „paellera”. Później w ten sposób określało się naczynie, w którym robiło się potrawę. Najczęściej mówiło się tak w okolicy Walencji. Dziś mieszkańcy Walencji mówią o naczyniu do gotowania paelli dokładnie tak samo, jak nazywa się danie.
  6. Garnek do przyrządzania paelli jest stalowy i płaski. Ma też po bokach dwa uchwyty. Jego średnica zależy od tego, jak dużo potrawy chce przygotować gospodarz. W hiszpańskich sklepach wciąż spotkać można ów naczynie opisane jako „paellera”.

Jak zrobić paellę? Najważniejsze składniki na tradycyjne hiszpańskie danie

Przepis na paellę – czy tylko jeden jest słuszny?

Jak już się dowiedziałeś, nie istnieje jeden sprawdzony przepis na paellę. Każda receptura jest bardzo prosta do przygotowania, a także szybka – to zatem idealne danie dla niezapowiedzianych gości. Do przyrządzenia paelli wystarczy zaopatrzyć się w duży garnek oraz kilka składników. Domowa paella to świetny pomysł również na pożywny obiad, który zaskoczy wszystkich domowników. Sprawdź kilka ciekawych przepisów na paellę, które możesz stworzyć we własnej kuchni.

  • Paella z kurczakiem – jeśli masz ochotę na zdrowy i dietetyczny posiłek, paella w takiej wersji będzie wprost idealna. Dodatek warzyw i szafranu podbije smak potrawy, a także zabierze domowników myślami do słonecznej Hiszpanii. Aby danie było możliwie niskokaloryczne, warto postawić na mięso drobiowe. Wspaniałego aromatu paelli nada również odrobina wytrawnego białego wina.
  • Paella z owocami morza – w przypadku tej paelli warto wykorzystać mieszankę owoców morza, takich jak małże, ośmiornica oraz krewetki. Wystarczy dodać do nich ryż, warzywa, odrobinę masła, szafran i ewentualnie białe wytrawne wino. Danie doskonale będzie smakować zaserwowane z ćwiartkami cytryny.
  • Paella z warzywami – wyborna wersja paelli dla wegetarian. Wśród warzyw warto postawić na pomidory, czerwoną fasolę, cebulę, czerwoną paprykę, czosnek, dynię hokkaido oraz nać pietruszki. Jeśli jesz nabiał, możesz podać paellę z odrobiną kwaśnej śmietany.

Warto pamiętać!

Paella tradycyjnie spożywana była przez kilka osób z jednego naczynia – tego samego, w którym przyrządzane było danie. Właśnie dlatego warto spróbować w taki sam sposób zjeść obiad wspólnie z rodziną, aby poczuć prawdziwego ducha potrawy i przekonać się, jak bardzo paella jednoczy ze sobą ludzi przy stole.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto