Paella z owocami morza
- Krewetki (150 g)
- Małże (250 g)
- Ośmiornica surowa (100 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pomidor - 1 duża sztuka (150 g)
- Groszek zielony mrożony (150 g)
- Papryka żółta - 1 średnia sztuka (150 g)
- Ryż do risotto (250 g)
- Masło klarowane (70 g)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
Przepis na paella z owocami morza krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle.
Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, groszek natomiast wyjmij z zamrażarki na chwilę przed gotowaniem. Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.
Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, ostrą paprykę oraz sól, wymieszaj, zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywka i gotuj 10 minut, nie mieszaj.
Po 10 minutach umieść na ryżu krewetki w pancerzach, oczyszczone małże oraz pokrojoną w mniejsze kawałki ośmiornicę.
Nie mieszaj, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie, posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem.
Możesz podawać z ćwiartkami cytryny.
Więcej informacji na temat paelli z owocami morza
Paella z owocami morza to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej. Na początku spożywane było przez robotników, a więc jak wiele dań swój początek wzięło od klasy pracującej. Nazwę swą wzięło od naczynia w którym jest przyrządzana, a mianowicie metalowe naczynie stawiane na palącym się drewnie. Paella musi być przygotowywana na bardzo niskim gazie gdyż podczas gotowania nie można jej mieszać. Przepis na paellę z owocami morza jest stosunkowo łatwy, musisz tylko trzymać się przepisu a nie sprawi Ci większych trudności. Do przygotowania paelli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion warzywny, białe wytrawne wino, czosnek, cebula, krewetki, małże, ośmiornica, papryka żółta, pomidor, groszek mrożony, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra oraz szafran.
Jak zrobić paellę z owocami morza? Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle. Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, groszek natomiast wyjmij z zamrażarki na chwilę przed gotowaniem. Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty aż stanie się przeźroczysty. Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, ostrą paprykę oraz sól, wymieszaj, zagotuj i zmniejsz ogień aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywka i gotuj 10 minut, nie mieszaj. Po 10 minutach umieść na ryżu krewetki w pancerzach, oczyszczone małże oraz pokrojoną w mniejsze kawałki ośmiornicę. Nie mieszaj, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie, posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem. Możesz podawać z ćwiartkami cytryny.
Podsumowując pyszna paella hiszpańska to świetny pomysł na obiad. Prosty przepis sprawi, że twoja paella będzie pyszna. Ryż użyty do jej przygotowania to taki sam ryż jak do risotto, gdyż lepiej chłonie on płyn. Smaczna paella jest także dobra jako kolacja w gronie znajomych.
Alergeny w paelli z owocami morza
Lista alergenów dla paelli z owocami morza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- małże
- ośmiornica surowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze paelli z owocami morza
Paella to danie zawierające sporą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów zawartych w ryżu. Jest też bogate w pełnowartościowe białko oraz błonnik. Paella jest więc pełnowartościowym posiłkiem zawierającym wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.