- Gicz wołowa 700 g
- Czosnek 15 g
- Mąka pszenna typ 550 45 g
- Oliwa z oliwek 70 ml
- Cebula 100 g
- Marchewka 90 g
- Seler naciowy 90 g
- Koncentrat pomidorowy 30 g
- Pomidory w puszce 400 g
- Wino białe półwytrawne 150 g
- Bulion warzywny 500 ml
- Tymianek świeży 10 g
- Rozmaryn świeży 10 g
Przepis na ossobuco wołowe krok po kroku
Mięso oprósz solą, pieprzem i mąką.
Na patelni rozgrzej oliwę. Na oleju obsmaż mięso i odłóż na talerzyk.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się przyrumienią, dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę i seler. Warzywa smaż 10 minut i wyjmij.
Do dużego garnka dodaj przecier i pomidory z puszki. Dobrze wymieszaj i wrzuć podsmażone warzywa.
Dodaj do garnka mięso i zalej białym winem. Gotuj 10 minut.
Wrzuć rozmaryn, tymianek i liść laurowy. Wlej 3 szklanki bulionu.
Zmniejsz ogień, zamknij garnek i gotuj przez około 90 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości.

Informacje dietetyczne - ossobuco wołowe
Wartości odżywcze ossobuco wołowego
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ossobuco wołowym
Lista alergenów dla ossobuco wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino białe półwytrawne
Więcej informacji na temat ossobuco wołowego
Ossobuco wołowe to rodzaj mięsa z kością, które poddaje się długiemu gotowaniu, by stało się niezwykle delikatne, smaczne i bardzo miękkie. Idealne na obiad.
Przepis na ossobuco wołowe to doskonały pomysł na smaczne danie dla całej rodziny. Ossobuco zwykle przygotowuje się z goleni wołowej. Ossobuco idealne jest do przygotowania esencjonalnych potraw duszonych, bogatych sosów, gulaszy, czy bulionów. Wołowina to mięso niełatwe do przygotowania. Wie o tym każdy początkujący kucharz. Wymaga odpowiedniego traktowania. Należy zestawić ją z odpowiednimi przyprawami, a także poddać długotrwałej obróbce termicznej. Z tego powodu nie często gości w menu. To jednak mięso, które zawiera sporo witamin i cennych składników, dlatego, jeśli lubisz i możesz sobie na nią pozwolić, sięgnij po ten rodzaj mięsa. Pamiętaj, by nie robić tego jednak częściej niż dwa razy w tygodniu. To dlatego, że nadmiar czerwonego mięsa w diecie nie będzie sprzyjał zdrowiu. W tym wypadku najlepiej zadbać o balans i połączyć je z warzywami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ossobuco wołowe, by było smaczne i rozpływające się w ustach, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Te steki, duszone w białym winie doskonale sprawdzają się na obiad, zwłaszcza ten uroczysty. Najlepiej podawać je z warzywami i tłuczonymi ziemniakami. Takie danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale smacznych mięs. Mięso wołowe jest jednym z bardziej aromatycznych. Dlatego ma wielu zwolenników, ale i przeciwników. Jeśli chcesz spróbować go w wersji delikatnej, ale także aromatycznej, koniecznie sięgnij po ten przepis. Taka wołowina zasmakuje wszystkim miłośnikom mięs. To potrawa wywodząca się z Mediolanu. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "kość z dziurą". To dlatego, że w mięsie można znaleźć charakterystyczną kość. Ossobuco tradycyjnie podawane jest z gotowanym bobem lub pomidorami. Jednak niekoniecznie trzeba wybierać taką opcję. Możesz z powodzeniem wybrać również puree z groszku, szparagi, czy gotowaną marchewkę. Wszystko zależy od Twoich kulinarnych upodobań.
Szacunkowy koszt przygotowania ossobuco wołowego
Data aktualizacji przepisu: 19.09.2023