Ossobuco wołowe

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ossobuco wołowe podane na eleganckim talerzu i posypane świeżymi ziołami.
Ossobuco wołowe
Ossobuco wołowe to rodzaj mięsa z kością, które poddaje się długiemu gotowaniu, by stało się niezwykle delikatne, smaczne i bardzo miękkie. Idealne na obiad.
Przygotowanie 45 min
Czas duszenia 90 min
330 kcal
Kcal w porcji
553 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Gicz wołowa (700 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (45 g)
  • Oliwa z oliwek (70 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Wino białe półwytrawne (150 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Tymianek świeży (10 g)
  • Rozmaryn świeży (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na ossobuco wołowe krok po kroku

Mięso oprósz solą, pieprzem i mąką.

Na patelni rozgrzej oliwę. Na oleju obsmaż mięso i odłóż na talerzyk.

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się przyrumienią, dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę i seler. Warzywa smaż 10 minut i wyjmij.

Do dużego garnka dodaj przecier i pomidory z puszki. Dobrze wymieszaj i wrzuć podsmażone warzywa.

Dodaj do garnka mięso i zalej białym winem. Gotuj 10 minut.

Wrzuć rozmaryn, tymianek i liść laurowy. Wlej 3 szklanki bulionu.

Zmniejsz ogień, zamknij garnek i gotuj przez około 90 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości.

Jak oceniasz przepis na ossobuco wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat ossobuco wołowego

Ossobuco wołowe to rodzaj mięsa z kością, które poddaje się długiemu gotowaniu, by stało się niezwykle delikatne, smaczne i bardzo miękkie. Idealne na obiad.

Przepis na ossobuco wołowe to doskonały pomysł na smaczne danie dla całej rodziny. Ossobuco zwykle przygotowuje się z goleni wołowej. Ossobuco idealne jest do przygotowania esencjonalnych potraw duszonych, bogatych sosów, gulaszy, czy bulionów. Wołowina to mięso niełatwe do przygotowania. Wie o tym każdy początkujący kucharz. Wymaga odpowiedniego traktowania. Należy zestawić ją z odpowiednimi przyprawami, a także poddać długotrwałej obróbce termicznej. Z tego powodu nie często gości w menu. To jednak mięso, które zawiera sporo witamin i cennych składników, dlatego, jeśli lubisz i możesz sobie na nią pozwolić, sięgnij po ten rodzaj mięsa. Pamiętaj, by nie robić tego jednak częściej niż dwa razy w tygodniu. To dlatego, że nadmiar czerwonego mięsa w diecie nie będzie sprzyjał zdrowiu. W tym wypadku najlepiej zadbać o balans i połączyć je z warzywami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ossobuco wołowe, by było smaczne i rozpływające się w ustach, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Te steki, duszone w białym winie doskonale sprawdzają się na obiad, zwłaszcza ten uroczysty. Najlepiej podawać je z warzywami i tłuczonymi ziemniakami. Takie danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale smacznych mięs. Mięso wołowe jest jednym z bardziej aromatycznych. Dlatego ma wielu zwolenników, ale i przeciwników. Jeśli chcesz spróbować go w wersji delikatnej, ale także aromatycznej, koniecznie sięgnij po ten przepis. Taka wołowina zasmakuje wszystkim miłośnikom mięs. To potrawa wywodząca się z Mediolanu. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "kość z dziurą". To dlatego, że w mięsie można znaleźć charakterystyczną kość. Ossobuco tradycyjnie podawane jest z gotowanym bobem lub pomidorami. Jednak niekoniecznie trzeba wybierać taką opcję. Możesz z powodzeniem wybrać również puree z groszku, szparagi, czy gotowaną marchewkę. Wszystko zależy od Twoich kulinarnych upodobań.

Alergeny w ossobuco wołowym

Lista alergenów dla ossobuco wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino białe półwytrawne

Wartości odżywcze ossobuco wołowego

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Szacunkowy indeks glikemiczny ossobuco wołowego 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ossobuco wołowego

Koszt składników
197.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gicz wołowa
700 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
27.30
Za 700 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mąka pszenna typ 550
45 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Oliwa z oliwek
70 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler naciowy
90 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Wino białe półwytrawne
150 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Tymianek świeży
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Rozmaryn świeży
10 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 10 g
Koszt składników
197.30