Przepis na warzywne curry z młodym kalafiorem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, curry, czosnek
To będzie niezbędne
praska do czosnku, wolnowar

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki.

Warzywa umieść w misie wolnowara.

Do warzyw przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj bulion i mleko kokosowe.

Wsyp 1/2 łyżeczki pieprzu, pastę curry, łyżeczkę startego imbiru, łyżkę curry w proszku, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 liście kaffiru. Wymieszaj wszystko.

Gotuj na ustawieniu HIGH przez 3 godziny lub LOW przez 6 godzin.

Gotowe danie dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Warzywne curry z młodym kalafiorem w białej miseczce
Warzywne curry z młodym kalafiorem
Koszt przygotowania dania
22.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Warzywne curry z młodym kalafiorem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o warzywnym curry z młodym kalafiorem

Warzywne curry z młodym kalafiorem to pyszne, wegetariańskie danie. To świetny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad bez mięsa.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić warzywne curry z młodym kalafiorem to potrzebne będą warzywa, bulion warzywny, mleczko kokosowe i pasta curry oraz przyprawy.

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Przepis na warzywne curry z młodym kalafiorem robi się sam. Wystarczy umyć i obrać cebulę oraz paprykę, a kalafiora podzielić na różyczki. Teraz wystarczy wszystkie składniki umieścić w wolnowarze o gotować przez 3-6 godzin, w zależności od ustawienia. Warto podać curry z ryżem lub makaronem ryżowym. I proszę, smaczne danie na obiad gotowe.

Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych produktów. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a cenią swoje zdrowie.

Wartości odżywcze warzywnego curry z młodym kalafiorem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
49.63 kcal
153.84 kcal
Białko
1.75 g
5.42 g

Węglowodany w warzywnym curry z młodym kalafiorem

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
8.95 g
27.75 g
Węglowodany przyswajalne
7.75 g
24.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
3.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
1.15 g
3.56 g
Tłuszcze nasycone
0.74 g
2.31 g
Tłuszcze nienasycone
0.40 g
1.25 g
Tłuszcze jednonasycone
0.26 g
0.82 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.31 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
2.84 mg
8.80 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na warzywne curry z młodym kalafiorem

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A
32.44 µg (mcg)
100.56 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.41 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C
36.23 mg
112.30 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.87 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
5.94 µg (mcg)
18.40 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
0.38 mg
1.17 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
28.29 µg (mcg)
87.70 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten
273.33 µg (mcg)
847.32 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na warzywne curry z młodym kalafiorem

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
259.07 mg
803.12 mg
Potas
182.58 mg
566.00 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
37.46 mg
116.12 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
73.85 mg
228.94 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
11.74 mg
36.40 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.88 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.24 mg
0.74 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny warzywnego curry z młodym kalafiorem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w warzywnym curry z młodym kalafiorem

Lista alergenów dla warzywnego curry z młodym kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania warzywnego curry z młodym kalafiorem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Czerwona pasta curry
30 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 30 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Pietruszka
10 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Koszt składników
52.50
Jak oceniasz przepis na warzywne curry z młodym kalafiorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób