Tofu Tikka Masala
- Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (180 g)
- Mleczko kokosowe - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Passata pomidorowa - 1/2 szklanki (125 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
Przepis na tofu tikka masala krok po kroku
Ryż ugotuj w wodzie.
Tofu pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj z przyprawami.
Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć tofu i smaż przez 5 minut.
Wlej passatę i dodaj zioła. Danie podawaj z ugotowanym ryżem.
Więcej informacji na temat tofu tikka masala
Tofu Tikka Masala to szybkie i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, które przygotujesz w swoim domu. Przepis na Tofu Tikka Masala powstanie z takich składników jak: tofu, cebula, czosnek, olej rzepakowy i mleczko kokosowe.
Przy wyborze tofu zwróć uwagę na zwartość wapnia. Produkty roślinne charakteryzują się jego mniejszą zawartością niż tradycyjny nabiał, dlatego warto tutaj wybierać produkty fortyfikowane tym składnikiem mineralnym. Wtedy są one w stanie zapewnić nam taką samą ilość wapnia co tradycyjny produkt. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy p napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany, uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.
Dlatego koniecznie zwracaj uwagę na jego zawartość w produktach roślinnych, ale nie tylko.
Dodatkowo danie jest bezglutenowe. W moim przepisie użyłam ryż, który naturalnie nie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Dokładnie jak zrobić Tofu Tikka Masala opisuje nieco niżej, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wegetariańskie danie bez mięsa i przekona się, jakie jest pyszne.
Będzie to idealny pomysł na posiłek np. na kolację lub na obiad.
Alergeny w tofu tikka masala
Lista alergenów dla Tofu Tikka Masala przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze tofu tikka masala
Tofu możesz zamienić na drób w tej samej ilości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.