Jambalaya z kurczakiem i krewetkami

Opublikowano: 06.04.2022 r., 15:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jambalaya z kurczakiem i krewetkami w patelni
Jambalaya z kurczakiem i krewetkami
Jambalaya z kurczakiem i krewetkami to proste, smaczne, jednogarnkowe danie na obiad. Jego zaletą jest to, że cokolwiek dodasz i tak będzie smaczna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 420 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 0 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Kiełbasa chorizo (300 g)
  • Krewetki (120 g)
  • Ryż biały długoziarnisty (500 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 4 sztuki (20 g)
  • Seler naciowy 4 sztuki (180 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (480 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (10 g)
  • Olej rzepakowy (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, wolnowar

Przepis na jambalaya z kurczakiem i krewetkami krok po kroku

Warzywa umyj i drobno posiekaj.

Kurczaka pokrój w kawałki 1,5 cm. Chorizo pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka. Przełóż do wolnowaru i podsmaż chwilę warzywa.

W wolnowarze umieść warzywa, kurczaka i chorizo. Wlej bulion i pomidory. Wsyp ryż.

Dodaj przyprawy: sól, pieprz, pokrojoną papryczkę chilli.

Gotuj na niskim poziomie wolnowaru przez 7 godzin. W ostatnich 15 minutach dodaj oczyszczone krewetki.

Jak oceniasz przepis na jambalaya z kurczakiem i krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat jambalaya z kurczakiem i krewetkami

Jambalaya z kurczakiem i krewetkami to proste, smaczne, jednogarnkowe danie na obiad. Jego zaletą jest to, że cokolwiek dodasz i tak będzie smaczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić Jambalayę z kurczakiem i krewetkami to uspokajam, że jest to danie, które wykonasz naprawdę szybko. Resztę, czyli gotowanie możesz spokojnie powierzyć wolnowarowi i spokojnie udać się do pracy lub na zakupy.

Na początku przygotuj składniki. Kurczaka i chorizo pokrój i przez chwilę podsmaż mięso z kurczaka na patelni. Następnie na tej samej patelni podsmaż warzywa. Teraz umieść wszystkie składniki prócz krewetek w wolnowarze. Gotowanie całego dania trwa około 7 godzin, a w ostatnich 15 minutach dodaje się krewetki. To danie to świetny pomysł na pyszne danie na obiad. Ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.

Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Jambalaya to danie z hiszpańskimi korzeniami. Wskazuje się, że mogła wywodzić się z wysp Karaibskich. Obecnie jest to danie obowiązkowe na stołach w amerykańskiej Luizjanie. Dlatego też w 1968 roku miasto Gonzales w Luizjanie ogłoszono Światową Stolicą Jambalayi. I co roku odbywa się tam Festiwal tego dania. Wówczas przez trzy dni organizuje się koncerty, rozstawiają się lunaparki, a całość zwieńcza konkurs na najsmaczniejszą Jambalayę. To danie zjednało swoich fanów prostotą wykonania i faktem, że nie istnieje jeden prawidłowy przepis. Składniki do jej przygotowania zależą od tego, co jest dostępne na targach, w gospodarstwie lub co zostało wyłowione.

Alergeny w jambalaya z kurczakiem i krewetkami

Lista alergenów dla jambalaya z kurczakiem i krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze jambalaya z kurczakiem i krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Dania z ryżem to dobre źródło węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
94.88
0.00
Białko (g)
4.88
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
12.89
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
12.23
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
2.72
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.44
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.99
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.11
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.00
Brak danych dla: krewetki, cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.84
0.00
Brak danych dla: krewetki, ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.00
Brak danych dla: krewetki, ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.00
Brak danych dla: krewetki, cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.00
Brak danych dla: krewetki, cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
0.00
Brak danych dla: krewetki, cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.29
0.00
Brak danych dla: krewetki, cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
254.09
0.00
Potas (mg)
149.57
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.25
0.00
Fosfor (mg)
56.80
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.65
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
0.00
Cynk (mg)
0.51
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jambalaya z kurczakiem i krewetkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jambalaya z kurczakiem i krewetkami

Koszt składników
156.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Kiełbasa chorizo
300 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 300 g
Krewetki
120 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
14.67
Za 120 g
Ryż biały
500 g
długoziarnisty
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 500 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 sztuki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Seler naciowy
180 g
4 sztuki
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Papryka czerwona
480 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Olej rzepakowy
1 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Koszt składników
156.30