Przepis na bigos z wolnowaru krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
wolnowar

Posiekaj drobno kapustę kiszoną.

Poszatkuj kapustę białą.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno.

Szynkę wieprzową pokrój w paski.

W naczyniu wolnowaru umieść kapustę, szynkę oraz cebulę.

Dodaj śliwki i grzyby suszone oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Dodaj przecier pomidorowy, wlej 500 ml wody i wymieszaj.

Włącz wolnowar i gotuj przez 7-8 godzin.

Podawaj bigos z dodatkiem świeżego pieczywa.

Bigos z wolnowaru podany w brązowej miseczce.
Bigos z wolnowaru
Koszt przygotowania dania
69.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
362 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
28

Bigos z wolnowaru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie z wolnowaru

Bigos z wolnowaru to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wolnowar to urządzenie pozwalające na gotowanie w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się dla osób, które chcą mieć po powrocie z pracy gotowy obiad. Przygotowanie potrawy w wolnowarze zajmuje około 8-10 godzin. Wolnowar zapobiega także przypaleniu dania, więc nie musisz pilnować go podczas przygotowywania. Wolnowary zapobiegają utracie składników mineralnych z żywności, które zostają zniszczone podczas procesu obróbki termicznej warzyw czy owoców oraz mięsa. Przepis na bigos z wolnowaru jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego jednogarnkowego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, szynka wieprzowa, przecier pomidorowy, śliwki suszone, grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić bigos z wolnowaru? Posiekaj drobno kapustę kiszoną. Poszatkuj kapustę białą. Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno. Szynkę wieprzową pokrój w paski. W naczyniu wolnowaru umieść kapustę, szynkę oraz cebulę. Dodaj śliwki i grzyby suszone oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj przecier pomidorowy, wlej wodę i wymieszaj. Włącz wolnowar i gotuj przez 7-8 godzin. Podawaj bigos z dodatkiem świeżego pieczywa.

Szynka wieprzowa jest chudym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera małe ilości cholesterolu, nie musisz się obawiać o jego poziom, spożywając ten rodzaj mięsa. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni.

Podsumowując najlepszy bigos z kapusty kiszonej i białej z mięsem jest świetną alternatywą na obiad. Możesz przygotować także bigos z kiełbasą, dodaj ją jednak 2 godziny przed końcem gotowania, aby się nie rozpadła. Sprawdzony przepis na bigos w wolnowarze sprawdzi się także podczas imprez i świąt, gdy nie masz dużo czasu na przygotowywanie potraw. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze bigosu z wolnowaru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
93.08 kcal
363.00 kcal
Białko
5.75 g
22.41 g

Węglowodany w bigosie z wolnowaru

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
6.91 g
26.94 g
Węglowodany przyswajalne
4.59 g
17.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.32 g
9.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
4.90 g
19.12 g
Tłuszcze nasycone
2.21 g
8.62 g
Tłuszcze nienasycone
2.69 g
10.51 g
Tłuszcze jednonasycone
2.15 g
8.38 g
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
2.13 g
Cholesterol
18.56 mg
72.38 mg

Witaminy w przepisie na bigos z wolnowaru

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A
4.23 µg (mcg)
16.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.77 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
13.65 mg
53.22 mg
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.22 mg
0.84 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
1.42 mg
5.54 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
20.34 µg (mcg)
79.32 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
51.48 µg (mcg)
200.78 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z wolnowaru

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
186.80 mg
728.51 mg
Potas
230.95 mg
900.70 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
22.89 mg
89.27 mg
Fosfor
69.94 mg
272.77 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
13.17 mg
51.36 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
4.27 mg
Cynk
0.64 mg
2.50 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z wolnowaru 28
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z wolnowaru

Lista alergenów dla bigosu z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z wolnowaru

Cena przygotowania bigosu z wolnowaru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śliwki suszone
120 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 120 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Szynka wieprzowa surowa
600 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 8
45.00
Za 600 g
Koszt składników
85.50
Jak oceniasz przepis na bigos z wolnowaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób