Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
wolnowar

Przepis na bigos z wolnowaru krok po kroku

Posiekaj drobno kapustę kiszoną.

Poszatkuj kapustę białą.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno.

Szynkę wieprzową pokrój w paski.

W naczyniu wolnowaru umieść kapustę, szynkę oraz cebulę.

Dodaj śliwki i grzyby suszone oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Dodaj przecier pomidorowy, wlej 500 ml wody i wymieszaj.

Włącz wolnowar i gotuj przez 7-8 godzin.

Podawaj bigos z dodatkiem świeżego pieczywa.

Bigos z wolnowaru podany w brązowej miseczce.
Bigos z wolnowaru - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - bigos z wolnowaru

W skrócie
Kalorii w porcji
362 kcal
Wielkość
jednej porcji
390 g
Indeks glikemiczny
28

Wartości odżywcze bigosu z wolnowaru

na 100g gotowej potrawy

Bigos z wolnowaru to bardzo dobry pomysł na potrawę o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Bigos z wolnowaru zawiera dużą ilość składników mineralnych,. bigos jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
93.08
363.00
Białko (g)
5.75
22.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
6.91
26.94
Węglowodany przyswajalne (g)
4.59
17.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.32
9.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
4.90
19.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.21
8.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
10.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.15
8.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
2.13
Cholesterol (mg)
18.56
72.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
4.23
16.49
Witamina B6 (mg)
0.20
0.77
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.62
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.65
53.22
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.22
0.84
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.42
5.54
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.34
79.32
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
51.48
200.78
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
186.80
728.51
Potas (mg)
230.95
900.70
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.89
89.27
Fosfor (mg)
69.94
272.77
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.17
51.36
Brak danych dla: suszone grzyby, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
4.27
Cynk (mg)
0.64
2.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z wolnowaru 28
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z wolnowaru

Lista alergenów dla bigosu z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z wolnowaru

Więcej informacji na temat bigosu z wolnowaru

Bigos z wolnowaru to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wolnowar to urządzenie pozwalające na gotowanie w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się dla osób, które chcą mieć po powrocie z pracy gotowy obiad. Przygotowanie potrawy w wolnowarze zajmuje około 8-10 godzin. Wolnowar zapobiega także przypaleniu dania, więc nie musisz pilnować go podczas przygotowywania. Wolnowary zapobiegają utracie składników mineralnych z żywności, które zostają zniszczone podczas procesu obróbki termicznej warzyw czy owoców oraz mięsa. Przepis na bigos z wolnowaru jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego jednogarnkowego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, szynka wieprzowa, przecier pomidorowy, śliwki suszone, grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić bigos z wolnowaru? Posiekaj drobno kapustę kiszoną. Poszatkuj kapustę białą. Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno. Szynkę wieprzową pokrój w paski. W naczyniu wolnowaru umieść kapustę, szynkę oraz cebulę. Dodaj śliwki i grzyby suszone oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj przecier pomidorowy, wlej wodę i wymieszaj. Włącz wolnowar i gotuj przez 7-8 godzin. Podawaj bigos z dodatkiem świeżego pieczywa.

Szynka wieprzowa jest chudym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera małe ilości cholesterolu, nie musisz się obawiać o jego poziom, spożywając ten rodzaj mięsa. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni.

Podsumowując najlepszy bigos z kapusty kiszonej i białej z mięsem jest świetną alternatywą na obiad. Możesz przygotować także bigos z kiełbasą, dodaj ją jednak 2 godziny przed końcem gotowania, aby się nie rozpadła. Sprawdzony przepis na bigos w wolnowarze sprawdzi się także podczas imprez i świąt, gdy nie masz dużo czasu na przygotowywanie potraw. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z wolnowaru

Koszt składników
85.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śliwki suszone
120 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 120 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Szynka wieprzowa surowa
600 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 8
45.00
Za 600 g
Koszt składników
85.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na bigos z wolnowaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,5% osób