Gulasz z wolnowaru

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z wolnowaru podany z warzywami.
Gulasz z wolnowaru
Gulasz z wolnowaru jest doskonałym pomysłem na wspaniały posiłek. Mięso przygotowane w taki sposób jest niezwykle smaczne, delikatne i aromatyczne, a szybko mięknie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 420 min
250 kcal
Kcal w porcji
348 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (600 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, tymianek, liść laurowy, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wolnowar

Przepis na gulasz z wolnowaru krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę i wrzuć do wolnowaru.

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wolnowaru.

Całość zalej bulionem, dodaj przecier i przyprawy.

Gotuj przez 7 godzin w trybie low, w temperaturze około 93 stopni C.

Jak oceniasz przepis na gulasz z wolnowaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z wolnowaru

Gulasz z wolnowaru jest doskonałym pomysłem na wspaniały posiłek. Mięso przygotowane w taki sposób jest niezwykle smaczne, delikatne i aromatyczne, a szybko mięknie. Najlepiej podawać to danie sparowane z pyszną kaszą czy ziemniakami z wody, a także w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. To sprawdzony przepis na mięsne danie, które można zrobić w nieco zdrowszej odsłonie. Ten smaczny i szybki gulasz jest również świetną propozycją na rodzinne spotkania, gdyż pięknie się prezentuje.

Przepis na gulasz z wolnowaru to coś dla osób, które nie lubią siedzieć w kuchni zbyt długo. Całość gotuje się dużo szybciej niż tradycyjna opcja. To dobry wybór również dla osób początkujących. Jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. W dodatku skrywa w sobie mnóstwo pysznych warzyw, które ze względu na dodatek wielu przypraw zamieniają się w niezwykle pyszne. Gulasz świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i kluseczkami. Będzie dobry na co dzień i od święta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz w wolnowarze, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na wspaniałą potrawę, która sprawdzi się na obiad. Gulasz jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Do jego przygotowania wspaniale sprawdza się mięso wieprzowe, jednak można zamienić je również na wołowinę, zwłaszcza jeśli chce się przygotować posiłek niezwykle elegancki. Z tej receptury dowiesz się, ile czasu należy dusić mięso w wolnowarze, by cieszyć się wspaniałą potrawą. Do jego przygotowania wystarczy tylko mięso i warzywa. Dobrze jest wybrać wieprzowinę dobrej jakości. Najlepiej, by nie miała zbyt dużo tłuszczu, przez co będzie zdrowsza, szczególnie dla układu krwionośnego. W tej wersji dużą rolę odgrywają również warzywa, dzięki wcześniejszemu podsmażeniu, a następnie duszeniu są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Świetnie w sprawdzają się tu marchewki i papryka, gdyż mają naprawdę wspaniały smak i aromat. To także źródła wielu witamin, głównie A, C i tych z grupy B. To także świetne źródło błonnika pokarmowego, wspierającego zdrowie jelit.

Alergeny w gulaszu z wolnowaru

Lista alergenów dla gulaszu z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z wolnowaru

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(348g)
Energia (kcal)
72.10
250.89
Białko (g)
8.10
28.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(348g)
Węglowodany (g)
4.60
15.99
Węglowodany przyswajalne (g)
3.52
12.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
3.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(348g)
Tłuszcz (g)
2.41
8.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.96
3.35
Tłuszcze nienasycone (g)
1.45
5.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
3.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.50
Cholesterol (mg)
19.52
67.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(348g)
Witamina A (µg (mcg))
61.37
213.56
Witamina B6 (mg)
0.19
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.94
Witamina C (mg)
17.82
62.03
Witamina D (µg (mcg))
0.29
1.00
Witamina E (mg)
0.72
2.52
Retinol (µg (mcg))
0.29
1.00
Tiamina (mg)
0.20
0.69
Ryboflawina (mg)
0.12
0.41
Niacyna (mg)
2.00
6.98
Foliany (µg (mcg))
13.23
46.06
Beta karoten (µg (mcg))
620.66
2159.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(348g)
Sód (mg)
102.98
358.37
Potas (mg)
256.93
894.11
Wapń (mg)
14.67
51.05
Fosfor (mg)
92.78
322.89
Magnez (mg)
10.31
35.88
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.68
Cynk (mg)
1.06
3.70
Miedź (mg)
0.11
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z wolnowaru 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z wolnowaru

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
63.50