Przepis na gulasz z wolnowaru krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, tymianek, liść laurowy, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, wolnowar

Mięso pokrój w kostkę i wrzuć do wolnowaru.

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wolnowaru.

Całość zalej bulionem, dodaj przecier i przyprawy.

Gotuj przez 7 godzin.

Gulasz z wolnowaru podany z warzywami.
gulasz z wolnowaru
Koszt przygotowania dania
36.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
250 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Gulasz z wolnowaru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu z wolnowaru

Gulasz z wolnowaru jest doskonałym pomysłem na wspaniały posiłek. Mięso przygotowane w taki sposób jest niezwykle smaczne, delikatne i aromatyczne, a szybko mięknie. Najlepiej podawać to danie sparowane z pyszną kaszą czy ziemniakami z wody, a także w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. To sprawdzony przepis na mięsne danie, które można zrobić w nieco zdrowszej odsłonie. Ten smaczny i szybki gulasz jest również świetną propozycją na rodzinne spotkania, gdyż pięknie się prezentuje.

Przepis na gulasz z wolnowaru to coś dla osób, które nie lubią siedzieć w kuchni zbyt długo. Całość gotuje się dużo szybciej niż tradycyjna opcja. To dobry wybór również dla osób początkujących. Jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. W dodatku skrywa w sobie mnóstwo pysznych warzyw, które ze względu na dodatek wielu przypraw zamieniają się w niezwykle pyszne. Gulasz świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i kluseczkami. Będzie dobry na co dzień i od święta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz w wolnowarze, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na wspaniałą potrawę, która sprawdzi się na obiad. Gulasz jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Do jego przygotowania wspaniale sprawdza się mięso wieprzowe, jednak można zamienić je również na wołowinę, zwłaszcza jeśli chce się przygotować posiłek niezwykle elegancki. Z tej receptury dowiesz się, ile czasu należy dusić mięso w wolnowarze, by cieszyć się wspaniałą potrawą. Do jego przygotowania wystarczy tylko mięso i warzywa. Dobrze jest wybrać wieprzowinę dobrej jakości. Najlepiej, by nie miała zbyt dużo tłuszczu, przez co będzie zdrowsza, szczególnie dla układu krwionośnego. W tej wersji dużą rolę odgrywają również warzywa, dzięki wcześniejszemu podsmażeniu, a następnie duszeniu są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Świetnie w sprawdzają się tu marchewki i papryka, gdyż mają naprawdę wspaniały smak i aromat. To także źródła wielu witamin, głównie A, C i tych z grupy B. To także świetne źródło błonnika pokarmowego, wspierającego zdrowie jelit.

Wartości odżywcze gulaszu z wolnowaru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(348g)
Energia (kalorie)
72.10 kcal
250.89 kcal
Białko
8.10 g
28.21 g

Węglowodany w gulaszu z wolnowaru

Na 100g
Na porcję
(348g)
Węglowodany
4.60 g
15.99 g
Węglowodany przyswajalne
3.52 g
12.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
3.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(348g)
Tłuszcz
2.41 g
8.40 g
Tłuszcze nasycone
0.96 g
3.35 g
Tłuszcze nienasycone
1.45 g
5.05 g
Tłuszcze jednonasycone
1.02 g
3.56 g
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
1.50 g
Cholesterol
19.52 mg
67.93 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z wolnowaru

Na 100g
Na porcję
(348g)
Witamina A
61.37 µg (mcg)
213.56 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina C
17.82 mg
62.03 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina E
0.72 mg
2.52 mg
Retinol
0.29 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.69 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.41 mg
Niacyna
2.00 mg
6.98 mg
Foliany
13.23 µg (mcg)
46.06 µg (mcg)
Beta karoten
620.66 µg (mcg)
2159.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z wolnowaru

Na 100g
Na porcję
(348g)
Sód
102.98 mg
358.37 mg
Potas
256.93 mg
894.11 mg
Wapń
14.67 mg
51.05 mg
Fosfor
92.78 mg
322.89 mg
Magnez
10.31 mg
35.88 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
2.68 mg
Cynk
1.06 mg
3.70 mg
Miedź
0.11 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z wolnowaru 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z wolnowaru

Lista alergenów dla gulaszu z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu z wolnowaru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z wolnowaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84.0% osób