Przepis na gulasz z wolnowaru krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 600 g
- Marchewka 90 g
- Pietruszka 90 g
- Seler korzeniowy 80 g
- Papryka czerwona 230 g
- Cebula 100 g
- Bulion warzywny 500 ml
- Przecier pomidorowy bez soli 400 g
Mięso pokrój w kostkę i wrzuć do wolnowaru.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wolnowaru.
Całość zalej bulionem, dodaj przecier i przyprawy.
Gotuj przez 7 godzin.
Często zadawane pytania
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Ragout
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Gulasz wieprzowy

(liczba kalorii)
Gulasz z wolnowaru - cechy przepisu
Więcej o gulaszu z wolnowaru
Gulasz z wolnowaru jest doskonałym pomysłem na wspaniały posiłek. Mięso przygotowane w taki sposób jest niezwykle smaczne, delikatne i aromatyczne, a szybko mięknie. Najlepiej podawać to danie sparowane z pyszną kaszą czy ziemniakami z wody, a także w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. To sprawdzony przepis na mięsne danie, które można zrobić w nieco zdrowszej odsłonie. Ten smaczny i szybki gulasz jest również świetną propozycją na rodzinne spotkania, gdyż pięknie się prezentuje.
Przepis na gulasz z wolnowaru to coś dla osób, które nie lubią siedzieć w kuchni zbyt długo. Całość gotuje się dużo szybciej niż tradycyjna opcja. To dobry wybór również dla osób początkujących. Jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. W dodatku skrywa w sobie mnóstwo pysznych warzyw, które ze względu na dodatek wielu przypraw zamieniają się w niezwykle pyszne. Gulasz świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i kluseczkami. Będzie dobry na co dzień i od święta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz w wolnowarze, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na wspaniałą potrawę, która sprawdzi się na obiad. Gulasz jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Do jego przygotowania wspaniale sprawdza się mięso wieprzowe, jednak można zamienić je również na wołowinę, zwłaszcza jeśli chce się przygotować posiłek niezwykle elegancki. Z tej receptury dowiesz się, ile czasu należy dusić mięso w wolnowarze, by cieszyć się wspaniałą potrawą. Do jego przygotowania wystarczy tylko mięso i warzywa. Dobrze jest wybrać wieprzowinę dobrej jakości. Najlepiej, by nie miała zbyt dużo tłuszczu, przez co będzie zdrowsza, szczególnie dla układu krwionośnego. W tej wersji dużą rolę odgrywają również warzywa, dzięki wcześniejszemu podsmażeniu, a następnie duszeniu są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Świetnie w sprawdzają się tu marchewki i papryka, gdyż mają naprawdę wspaniały smak i aromat. To także źródła wielu witamin, głównie A, C i tych z grupy B. To także świetne źródło błonnika pokarmowego, wspierającego zdrowie jelit.
Wartości odżywcze gulaszu z wolnowaru
Energia i białka
(348g)
Węglowodany w gulaszu z wolnowaru
(348g)
Tłuszcze
(348g)
Witaminy w przepisie na gulasz z wolnowaru
(348g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz z wolnowaru
(348g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z wolnowaru
Lista alergenów dla gulaszu z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny