Nalewka z żyworódki

Opublikowano: 14.05.2023 r., 17:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
nalewka z żyworódki
Nalewka z żyworódki
Nalewka z żyworódki, mimo że powstaje na alkoholu, jest dobrym domowym lekarstwem na chrypkę i ból gardła. Dlatego warto zapamiętać ten przepis.
Przygotowanie 30 min
10 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Owoc żyworódka - 1 szklanka (300 g)
  • Wódka - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik, lodówka

Przepis na nalewkę z żyworódki krok po kroku

Liście potnij na mniejsze kawałki.

Przełóż je do słoika i zalej wódką, całość wymieszaj.

Odstaw słoik na około 10-12 dni w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie odcedź owoce od alkoholu i przelej do butelki.

Nalewkę należy przechowywać w lodówce, należy spożywać kilka kropel w razie potrzeby.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z żyworódki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,3% osób

Więcej informacji na temat nalewki z żyworódki

Nalewka z żyworódki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować. Nalewka ta ma także leczniczy charakter, ponieważ idealnie sprawdza się podczas bólu gardła i chrypki.

Dlatego koniecznie wykorzystaj ją w tym czasie.

Poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się jak zrobić nalewkę z żyworódki.

Do jej przygotowania potrzebujesz tylko owoców oraz alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się wódka, jeśli jednak chcesz, świetne będzie też połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy. Możesz także przygotować ją na spirytusie. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce. Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Chociaż mój przepis na nalewkę z żyworódki w przeciwieństwie do nalewek z innych owoców jest ekspresowy.

Nalewka ta jest szybka i łatwa w przygotowaniu, w pierwszej kolejności liście żyworódki potnij na mniejsze kawałki.

Przełóż je do słoika i zalej wódką, całość wymieszaj. Odstaw słoik na około 10-12 dni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie odcedź owoce od alkoholu i przelej do butelki.

Nalewkę należy przechowywać w lodówce, należy spożywać kilka kropel w razie potrzeby.

Sam widzisz jak szybki i błyskawiczny jest to przepis, zastosowanie żyworódki jest duże i możesz wykorzystać ją podczas choroby. Koniecznie pamiętaj, aby przechowywać ją w lodówce.

Nasza domowa nalewka będzie pyszna w smaku, a także łatwa i dobra w przygotowaniu. Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości owoców.

Skoro już znasz mój prosty przepis, koniecznie przygotuj potrzebne składniki i wykorzystaj mój pomysł na najlepszą nalewkę na wódce. Jeśli masz już składniki i znasz proporcje, w jakich przygotować trunek, przekonaj się, że jest najlepsza.

Alergeny w nalewce z żyworódki

Lista alergenów dla nalewki z żyworódki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę z żyworódki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • owoc żyworódka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze nalewki z żyworódki

na 100g gotowej potrawy

Żyworódka sprawdza się idealnie, gdy zmagasz się z chrypą lub bólem gardła.

Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z żyworódki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z żyworódki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoc żyworódka
300 g
1 szklanka
Wódka
250 ml
1 szklanka
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 ml