Nalewka z żyworódki
- Owoc żyworódka - 1 szklanka (300 g)
- Wódka - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na nalewkę z żyworódki krok po kroku
Liście potnij na mniejsze kawałki.
Przełóż je do słoika i zalej wódką, całość wymieszaj.
Odstaw słoik na około 10-12 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Po tym czasie odcedź owoce od alkoholu i przelej do butelki.
Nalewkę należy przechowywać w lodówce, należy spożywać kilka kropel w razie potrzeby.
Więcej informacji na temat nalewki z żyworódki
Nalewka z żyworódki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować. Nalewka ta ma także leczniczy charakter, ponieważ idealnie sprawdza się podczas bólu gardła i chrypki.
Dlatego koniecznie wykorzystaj ją w tym czasie.
Poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się jak zrobić nalewkę z żyworódki.
Do jej przygotowania potrzebujesz tylko owoców oraz alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się wódka, jeśli jednak chcesz, świetne będzie też połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy. Możesz także przygotować ją na spirytusie. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce. Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Chociaż mój przepis na nalewkę z żyworódki w przeciwieństwie do nalewek z innych owoców jest ekspresowy.
Nalewka ta jest szybka i łatwa w przygotowaniu, w pierwszej kolejności liście żyworódki potnij na mniejsze kawałki.
Przełóż je do słoika i zalej wódką, całość wymieszaj. Odstaw słoik na około 10-12 dni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie odcedź owoce od alkoholu i przelej do butelki.
Nalewkę należy przechowywać w lodówce, należy spożywać kilka kropel w razie potrzeby.
Sam widzisz jak szybki i błyskawiczny jest to przepis, zastosowanie żyworódki jest duże i możesz wykorzystać ją podczas choroby. Koniecznie pamiętaj, aby przechowywać ją w lodówce.
Nasza domowa nalewka będzie pyszna w smaku, a także łatwa i dobra w przygotowaniu. Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości owoców.
Skoro już znasz mój prosty przepis, koniecznie przygotuj potrzebne składniki i wykorzystaj mój pomysł na najlepszą nalewkę na wódce. Jeśli masz już składniki i znasz proporcje, w jakich przygotować trunek, przekonaj się, że jest najlepsza.
Alergeny w nalewce z żyworódki
Lista alergenów dla nalewki z żyworódki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na nalewkę z żyworódki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- owoc żyworódka
Wartości odżywcze nalewki z żyworódki
Żyworódka sprawdza się idealnie, gdy zmagasz się z chrypą lub bólem gardła.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.