Nalewka z pędów sosny

Opublikowano: 04.09.2022 r., 11:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
nalewka z pędów sosny
Nalewka z pędów sosny
Poznaj mój przepis na nalewkę z pędów sosny i delektuj się nią podczas zimowych wieczorów.
Przygotowanie 60 min
105 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Pędy sosny (500 g)
  • Cukier 2 szklanki (500 g)
  • Spirytus (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik, butelka szklana

Przepis na nalewkę z pędów sosny krok po kroku

Pędy sosny oczyść i przełóż do słoika.

Wsyp cukier i wlej spirytus, wymieszaj dokładnie.

Odstaw nalewkę na tydzień, a następnie odcedź przez gazę do szklanej butelki.

Tak przygotowaną nalewkę odstaw na 3-6 miesięcy.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z pędów sosny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat nalewki z pędów sosny

Domowa nalewka z pędów sosny to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować.

Przepis na nalewkę z pędów sosny jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko młode pędy sosny, alkohol – tutaj najlepiej sprawdzi się połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy. Możesz także przygotować ją na spirytusie. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce. Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Sam etap przygotowania to stosunkowo szybka sprawa.

Zatem, jak zrobić nalewkę z pędów sosny? Poznaj mój przepis i idealne proporcje.

Pędy sosny wystarczy, że dokładnie umyjesz i oczyścisz. Przełóż je do szklanego słoika i zasyp cukrem, wlej spirytus i wymieszaj.

Tak przygotowaną nalewkę zostaw na około tydzień, w tym czasie cukier rozpuści się, a pędy dadzą sok. Przelej powstałą ciecz przez gazę, dzięki temu pozbędziesz się pozostałości po pędach sosny. Teraz wystarczy, że odstawisz nalewkę na 3-6 miesięcy, po tym czasie będzie najlepsza.

Ta z młodych pędów będzie charakteryzować się słodkim smakiem, co jeszcze spotęguje dodatek cukru. Wszystko jednak zostanie zrównoważone przez dodatek alkoholu. Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie.

Skoro już wiesz, jak zrobić nalewkę z pędów sosny, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna. Będzie to dobry pomysł na odrobinę relaksu w ciągu jesiennych, zimnych dni. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości owoców.

Alergeny w nalewce z pędów sosny

Lista alergenów dla nalewki z pędów sosny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z pędów sosny

Wartości odżywcze nalewki z pędów sosny

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować nalewkę z wielu produktów.

Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z pędów sosny 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z pędów sosny

Koszt składników
130.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pędy sosny
500 g
12.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 500 g
Cukier
500 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
130.50