Nalewka z pędów sosny
- Pędy sosny (500 g)
- Cukier - 2 szklanki (500 g)
- Spirytus (1000 ml)
Przepis na nalewkę z pędów sosny krok po kroku
Pędy sosny oczyść i przełóż do słoika.
Wsyp cukier i wlej spirytus, wymieszaj dokładnie.
Odstaw nalewkę na tydzień, a następnie odcedź przez gazę do szklanej butelki.
Tak przygotowaną nalewkę odstaw na 3-6 miesięcy.
Więcej informacji na temat nalewki z pędów sosny
Domowa nalewka z pędów sosny to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować.
Przepis na nalewkę z pędów sosny jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko młode pędy sosny, alkohol – tutaj najlepiej sprawdzi się połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy. Możesz także przygotować ją na spirytusie. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce. Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Sam etap przygotowania to stosunkowo szybka sprawa.
Zatem, jak zrobić nalewkę z pędów sosny? Poznaj mój przepis i idealne proporcje.
Pędy sosny wystarczy, że dokładnie umyjesz i oczyścisz. Przełóż je do szklanego słoika i zasyp cukrem, wlej spirytus i wymieszaj.
Tak przygotowaną nalewkę zostaw na około tydzień, w tym czasie cukier rozpuści się, a pędy dadzą sok. Przelej powstałą ciecz przez gazę, dzięki temu pozbędziesz się pozostałości po pędach sosny. Teraz wystarczy, że odstawisz nalewkę na 3-6 miesięcy, po tym czasie będzie najlepsza.
Ta z młodych pędów będzie charakteryzować się słodkim smakiem, co jeszcze spotęguje dodatek cukru. Wszystko jednak zostanie zrównoważone przez dodatek alkoholu. Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie.
Skoro już wiesz, jak zrobić nalewkę z pędów sosny, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna. Będzie to dobry pomysł na odrobinę relaksu w ciągu jesiennych, zimnych dni. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości owoców.
Alergeny w nalewce z pędów sosny
Lista alergenów dla nalewki z pędów sosny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z pędów sosny
Wartości odżywcze nalewki z pędów sosny
W podobny sposób możesz przygotować nalewkę z wielu produktów.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.