Nalewka czosnkowa
- Czosnek - 2 główki (150 g)
- Spirytus - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na nalewkę czosnkową krok po kroku
Ząbki czosnku obierz.
Posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Zalej czosnek spirytusem i wymieszaj.
Odstaw na minimum 7 dni w ciemnym miejscu.
Więcej informacji na temat nalewki czosnkowej
Nalewka czosnkowa przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.
Przepis na nalewkę z czosnku jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko ząbki świeżego czosnku, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Nalewkę możesz, także przygotować na wódce.
Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie idealna na zimowe wieczory.
Zatem jak zrobić nalewkę z czosnku?
W pierwszej kolejności ząbki czosnku obierz. Posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Zalej czosnek spirytusem i wymieszaj
Nasza nalewka jest już prawie gotowa, wystarczy przelać ją teraz do szklanych słoików lub butelek. Ważne jest, aby były one szklane i wcześniej wyparzone. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza najlepsza nalewka nie zepsuje się przez brudny słoik.
Tak przygotowana nalewka będzie dobra za minimum 7 dni. Wtedy śmiało możesz ją spróbować. Sami widzicie jak prosta i szybka jest nalewka, wiecie na pewno, dobrze ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Co więcej, aby wykonać nalewkę z czosnku nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.
Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój sprawdzony przepis i skosztuj słodkiej nalewki. Przekonaj się, że domowa nalewka jest najlepsza. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml. W przypadku tej nalewki ważne jest jej dawkowanie.
Zacznij od 4 kropli, a codziennie zwiększaj dawkę o około 2 krople. Po tygodniu możesz dojść nawet do 50 kropli dziennie. Pamiętaj jednak, aby nie zaczynać od zbyt dużej dawki pierwszego dnia.
Wykorzystaj mój prosty przepis i sprawdź, że jest najlepsza.
Alergeny w nalewce czosnkowa
Lista alergenów dla nalewki czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę czosnkową
Wartości odżywcze nalewki czosnkowej
Nalewkę możesz przygotować również na wódce.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.