Nalewka czosnkowa

Opublikowano: 07.11.2022 r., 23:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
nalewka z czosnkowa
Nalewka z czosnkowa
Nalewka czosnkowa idealnie sprawdzi się na zimne jesienno-zimowe wieczory, z całą pewnością Cię rozgrzeje, a dodatkowo zwalczy infekcje wirusowe.
Przygotowanie 30 min
100 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Czosnek 2 główki (150 g)
  • Spirytus 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na nalewkę czosnkową krok po kroku

Ząbki czosnku obierz.

Posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

Zalej czosnek spirytusem i wymieszaj.

Odstaw na minimum 7 dni w ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na nalewkę czosnkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki czosnkowej

Nalewka czosnkowa przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.

Przepis na nalewkę z czosnku jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko ząbki świeżego czosnku, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Nalewkę możesz, także przygotować na wódce.

Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie idealna na zimowe wieczory.

Zatem jak zrobić nalewkę z czosnku?

W pierwszej kolejności ząbki czosnku obierz. Posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Zalej czosnek spirytusem i wymieszaj

Nasza nalewka jest już prawie gotowa, wystarczy przelać ją teraz do szklanych słoików lub butelek. Ważne jest, aby były one szklane i wcześniej wyparzone. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza najlepsza nalewka nie zepsuje się przez brudny słoik.

Tak przygotowana nalewka będzie dobra za minimum 7 dni. Wtedy śmiało możesz ją spróbować. Sami widzicie jak prosta i szybka jest nalewka, wiecie na pewno, dobrze ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Co więcej, aby wykonać nalewkę z czosnku nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.

Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój sprawdzony przepis i skosztuj słodkiej nalewki. Przekonaj się, że domowa nalewka jest najlepsza. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml. W przypadku tej nalewki ważne jest jej dawkowanie.

Zacznij od 4 kropli, a codziennie zwiększaj dawkę o około 2 krople. Po tygodniu możesz dojść nawet do 50 kropli dziennie. Pamiętaj jednak, aby nie zaczynać od zbyt dużej dawki pierwszego dnia.

Wykorzystaj mój prosty przepis i sprawdź, że jest najlepsza.

Alergeny w nalewce czosnkowa

Lista alergenów dla nalewki czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę czosnkową

Wartości odżywcze nalewki czosnkowej

na 100g gotowej potrawy

Nalewkę możesz przygotować również na wódce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
200.25
100.12
Białko (g)
2.39
1.19
Fenyloalanina (mg)
0.30
0.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
12.41
6.21
Węglowodany przyswajalne (g)
11.62
5.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.46
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.70
5.85
Tiamina (mg)
0.08
0.04
Ryboflawina (mg)
0.05
0.02
Niacyna (mg)
0.26
0.13
Foliany (µg (mcg))
1.12
0.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
7.00
3.50
Potas (mg)
151.00
75.50
Wapń (mg)
67.88
33.94
Fosfor (mg)
60.50
30.25
Magnez (mg)
9.38
4.69
Żelazo (mg)
0.64
0.32
Cynk (mg)
0.43
0.22
Miedź (mg)
0.12
0.06
Mangan (mg)
0.63
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki czosnkowej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki czosnkowej

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
150 g
2 główki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 150 g
Spirytus
250 ml
1 szklanka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Koszt składników
49.00