Nalewka z czarnego bzu

Opublikowano: 20.07.2021 r., 11:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nalewka z czarnego bzu podana w ozdobnej butelce szklanej.
Nalewka z czarnego bzu
Nalewka z czarnego bzu na spirytusie to dobra propozycja na smaczny napój alkoholowy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu w okresie dojrzewania czarnego bzu.
Przygotowanie 30 min
88 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 30 porcji
  • Owoce czarnego bzu (500 g)
  • Spirytus (500 ml)
  • Cukier (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sitko, butelka szklana, słoik 1,2 l

Przepis na nalewkę z czarnego bzu krok po kroku

Owoce obierz, opłucz i osusz.

Owoce czarnego bzu włóż do czystego słoika.

Owoce w słoiku zalej spirytusem, tak aby dokładnie przykrył owoce.

Słoik dobrze zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni.

Po 6 tygodniach nalewkę przefiltruj (możesz użyć do tego filtra od kawy) i wlej ją do czystego słoika.

Cukier rozpuść w garnku w szklance wody. Tak przygotowaną zalewą cukrową zalej nalewkę w słoiku.

Słoik zakręć i odstaw na jeszcze 2 tygodnie w ciepłe miejsce.

Nalewkę ponownie przefiltruj (po upływie 2 tygodni) i przelej do czystych butelek.

Butelki z nalewką przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (im nalewka dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza).

Jak oceniasz przepis na nalewkę z czarnego bzu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat nalewki z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu na spirytusie to dobra propozycja na smaczny napój alkoholowy. Napoje takie przeznaczone są jedynie dla osób pełnoletnich. Przepis na nalewkę z czarnego bzu jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej smacznej nalewki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: owoców czarnego bzu, spirytusu oraz cukru. Produkty te są przystępne cenowo (poza owocami czarnego bzu, ale nie martw się, znaleźć go można na łonie natury - dlatego jeśli masz wolne udaj się na wycieczkę krajoznawczą lub jeśli nasz swój ogród to zasadź krzewy czarnego bzu u siebie w ogrodzie).

A więc jak zrobić nalewkę z czarnego bzu? Podobnie jak inne tego typu nalewki. Owoce czarnego bzu oczyść, umyj i osusz. Owoce razem ze spirytusem włóż do jednego pojemnika, szczelnie go zamknij i odstaw na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Po tym czasie alkohol przefiltruj do butelek i zalej cukrem ugotowanym na wodzie. Nalewkę odstaw na dwa tygodnie. W tym momencie powstanie osad, który po upłynie 2 tygodni należy odcedzić od nalewki. Gotową nalewkę rozlej do butelek i ciesz się smakiem nalewki z owoców czarnego bzu. Nalewkę przygotujesz również bez gotowania - wystarczy, że cukier rozpuścisz w gorącej wodzie z czajnika.

Owoce czarnego bzu to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, niektóre witaminy z grupy B, żelaza, wapń oraz fosfor. Obecność w kwiatach czarnego bzu szeregi przeciwutleniaczy niweluje powstawanie wolnych rodników przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Czarny bez dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Oraz w przemyśle kosmetycznym.

Podsumowując nalewka z owoców czarnego bzu to doskonała propozycja na napój alkoholowy spożywany z rodziną i znajomymi na wielu imprezach. Jest to również świetny pomysł na prezent, który możemy podarować najbliższym w pięknej, ozdobnej butelce.

Alergeny w nalewce z czarnego bzu

Lista alergenów dla nalewki z czarnego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z czarnego bzu

Wartości odżywcze nalewki z czarnego bzu

na 100g gotowej potrawy

Nalewka z owoców czarnego bzu to doskonała propozycja na napój alkoholowy . Owoce czarnego bzu to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, niektóre witaminy z grupy B, żelaza, wapń oraz fosfor. Obecność w kwiatach czarnego bzu szeregi przeciwutleniaczy niweluje powstawanie wolnych rodników przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
177.89
88.94
Białko (g)
0.29
0.15
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
19.24
9.62
Węglowodany przyswajalne (g)
16.13
8.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.11
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.00
8.00
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
0.22
0.11
Foliany (µg (mcg))
2.67
1.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
3.22
1.61
Potas (mg)
125.11
62.56
Wapń (mg)
17.00
8.50
Fosfor (mg)
19.56
9.78
Magnez (mg)
2.22
1.11
Żelazo (mg)
0.72
0.36
Cynk (mg)
0.05
0.03
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z czarnego bzu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z czarnego bzu

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoce czarnego bzu
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
125 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
62.50