Nalewka tybetańska

Opublikowano: 08.07.2022 r., 0:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna tybetańska nalewka z ziół
Nalewka tybetańska
Poznaj przepis na słynną, domową nalewkę tybetańską.
Przygotowanie 10 min
17 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 50 porcji
  • Czosnek (350 g)
  • Spirytus (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na nalewkę tybetańską krok po kroku

Czosnek obierz i odłóż na ok. 10-25 minut.

Przełóż czosnek do słoika, zalej alkoholem, szczelnie zamknij. Owiń ciemnym materiałem i odstaw na 10 dni. Co 2 dni warto potrząsnąć słoikiem.

Przecedź nalewkę i ponownie odstaw na 1-2 dni.

Jak oceniasz przepis na nalewkę tybetańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki tybetańskiej

Nalewka tybetańska, inaczej zwana eliksirem z czosnku, to bardzo słynny trunek, którego historia jest bardzo długa, a przypisuje mu się bardzo korzystne i lecznicze działanie na organizm. Od wielu lat i pokoleń stosowana jest na przeróżne problemu zdrowotne i jest już popularna na całym świecie. Medycyna tybetańska mówi o zdolności tej mikstury do oczyszczania organizmu, poprawie przemiany materii, czy funkcji układu krążenia. Uważa się też, że jest świetnym sposobem na spowolnienie procesów starzenia i zachowanie młodości. Przepis na nalewkę tybetańską na spirytusie jest bardzo prosty, dlatego napewno sobie z nią poradzisz, nawet nie mając wcześniejszego doświadczenia w robieniu nalewek. Aby przygotować tę czosnkową miksturę potrzebne Ci będą jedynie dwa składniki – świeży czosnek oraz spirytus. Teoretycznie nalewkę można przygotować również na wódce, jednak jej entuzjaści polecają nie wprowadzać żadnych zmian do tradycyjnego, historycznego przepisu, aby proporcje nie zostały zaburzone. Domowe nalewki często traktowane są jako remediu na wiele dolegliwości oraz przypisuje im się mnóstwo właściwości. Choć rzeczywiście czosnek jest bardzo zdrowym, wartościowym produktem, zaliczanym do superfoods, pamiętaj aby nie traktować żadnej nalewki jako źródła składników pokarmowych, ani jedynego i często wykorzystywanego sposobu na leczenie jakichkolwiek problemów zdrowotnych. Niebezpieczeństwa i zagrożenia płynące z częstego picia alkoholu bezsprzecznie przewyższają jakiekolwiek potencjalne korzyści, dlatego nie traktuj jej leczniczo. Nawet jej zwolennicy polecaj jej przyjmowanie maksymalnie raz w roku. Pamiętaj też, że jest to napój bezwzględnie przeciwwskazany dla dzieci, kobiet w ciąży. Jeśli chcesz zastosować nalewkę tybetańską, sprawdź nasz sprawdzony przepis i pomysł na to, jak ją przygotować, jednak pamiętaj aby pić ją jedynie doraźnie i przez maksymalnie krótki czas.

Alergeny w nalewce tybetańskiej

Lista alergenów dla nalewki tybetańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę tybetańską

Wartości odżywcze nalewki tybetańskiej

na 100g gotowej potrawy

Mimo że nalewce tybetańskiej przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości, nie należy zapominać o tym, że alkohol powinien być spożywany jedynie okazjonalnie, w małych ilościach. Nadużywanie alkoholu pod każdą postacią może mieć wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
178.82
17.88
Białko (g)
4.05
0.40
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
21.06
2.11
Węglowodany przyswajalne (g)
19.73
1.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
0.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
0.32
0.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina B6 (mg)
0.79
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.85
1.99
Tiamina (mg)
0.13
0.01
Ryboflawina (mg)
0.07
0.01
Niacyna (mg)
0.45
0.04
Foliany (µg (mcg))
1.91
0.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
11.18
1.12
Potas (mg)
255.55
25.55
Wapń (mg)
115.18
11.52
Fosfor (mg)
99.18
9.92
Magnez (mg)
15.91
1.59
Żelazo (mg)
1.09
0.11
Cynk (mg)
0.74
0.07
Miedź (mg)
0.19
0.02
Mangan (mg)
1.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki tybetańskiej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki tybetańskiej

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
350 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 7
21.00
Za 350 g
Spirytus
200 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 ml
Koszt składników
61.00