Nalewka malinowa na spirytusie

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nalewka malinowa na spirytusie podane w szklanej butelce, która stoi na ciemnym, drewnianym blacie.
Nalewka malinowa na spirytusie
Nalewka malinowa na spirytusie to wspaniała propozycja na pyszny domowy alkohol. Nalewka jest idealnym dodatkiem do herbaty rozgrzewającej lub ciasta. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
155 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Maliny (2000 g)
  • Cukier pół opakowania (500 g)
  • Spirytus 5 szklanek (1200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik 5 l

Przepis na nalewka malinowa na spirytusie krok po kroku

Maliny umieść w słoiku.

Dodaj cukier i rozgnieć.

Wlej spirytus i wymieszaj dokładnie.

Odstaw na 6-8 tygodni w szczelnie zakręconym słoiku w ciemne miejsce.

Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę i wlej do ozdobnych butelek.

Jak oceniasz przepis na nalewka malinowa na spirytusie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat nalewki malinowej na spirytusie

Nalewka malinowa na spirytusie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do herbat oraz domowych drinków. Nalewka jest najlepsza na rozgrzanie w zimowe wieczory. Tradycyjna nalewka kuchni polskiej sprawdzi się idealnie do nasączania ciasta lub jako dodatek do deserów. Przepis na nalewkę malinową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: maliny, cukier, spirytus.

Jak zrobić nalewkę na spirytusie? Maliny umieść w słoiku. Dodaj cukier i rozgnieć. Wlej spirytus i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 6-8 tygodni w szczelnie zakręconym słoiku w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę i wlej do ozdobnych butelek.

Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Maliny to owoce jagodowe o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Maliny są bardzo nisko kaloryczne i świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów w diecie redukcyjnej. Maliny zawierają kwasy owocowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Podsumowując domowa nalewka na spirytusie jest mocna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewającej herbatki zimowej. Najlepsza nalewka może zostać podana jako dodatek do ciast i deserów. Nalewka jest dobra do spożycia około 2 miesiące po przygotowaniu. Można ją przechowywać przez ponad 2 lata w chłodnym miejscu.

Alergeny w nalewce malinowej na spirytusie

Lista alergenów dla nalewki malinowej na spirytusie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewka malinowa na spirytusie

Wartości odżywcze nalewki malinowej na spirytusie

na 100g gotowej potrawy

Nalewka malinowa na spirytusie to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz kalorii. Napoju z dodatkiem alkoholu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby do 18 roku życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
155.05
155.05
Białko (g)
0.65
0.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
19.89
19.89
Węglowodany przyswajalne (g)
16.38
16.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.51
3.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.39
0.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
0.24
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
14.16
14.16
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.32
0.32
Foliany (µg (mcg))
11.35
11.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.00
1.00
Potas (mg)
82.22
82.22
Wapń (mg)
13.65
13.65
Fosfor (mg)
17.30
17.30
Magnez (mg)
11.89
11.89
Żelazo (mg)
0.38
0.38
Cynk (mg)
0.23
0.23
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki malinowej na spirytusie 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki malinowej na spirytusie

Koszt składników
250.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
2000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 16
128.00
Za 2000 g
Cukier
500 g
pół opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Spirytus
1200 ml
5 szklanek
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 3
96.00
Za 1200 ml
Koszt składników
250.50