Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, sitko, drewniana łyżka, gaza, lejek, butelka szklana, ściereczka

Przepis na syrop z malin krok po kroku

Do garnka dodaj cukier, pół szklanki wody oraz umyte maliny.

Gotuj wszystko na średniej mocy palnika. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika na najniższy.

Mieszaj co jakiś czas i rozgniataj owoce łyżką.

Gotuj, aż wszystkie maliny się rozpadną.

Do sitka włóż gazę (dwie warstwy). Powinna być spora, by na końcu można było ją związać za końce w celu odciśnięcia soku.

Połóż sitko na dużym garnku lub misce (tam będzie ściekał sok).

Przełóż maliny do sitka i odstaw na jakiś czas. Cały sok powinien znaleźć się w naczyniu. Można pomóc sobie łyżką i przecierać owoce, by wydobyć jak najwięcej syropu.

Zwiąż gazę, by owoce się nie wydostały i wyciśnij dokładnie cały sok.

Uzyskany syrop wlej z powrotem do czystego garnka i zagotuj.

Gorący syrop wlej do butelek i zakręć dokładnie.

Pasteryzuj butelki w gorącej wodzie przez 10 minut. Studź w wodzie.

Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop służy do rozcieńczania z wodą! Nie pij syropu bez rozcieńczania.

Syrop z malin
Syrop z malin - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - syrop z malin

W skrócie
Kalorii w porcji
1106 kcal
Wielkość
jednej porcji
800 g
Indeks glikemiczny
62

Wartości odżywcze syropu z malin

na 100g gotowej potrawy

Syrop zawiera dużą ilość cukru, więc nie jest wskazany dla osób, które mają zbyt wysoki poziom glukozy i insuliny we krwi. Maliny to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Są bogate w witaminy i minerały (m.in. witamina E oraz C, magnez, fosfor).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
138.33
1106.67
Białko (g)
0.89
7.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
34.64
277.10
Węglowodany przyswajalne (g)
29.82
238.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.81
38.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
0.56
4.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.33
2.61
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A (µg (mcg))
1.48
11.85
Witamina B6 (mg)
0.04
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.41
155.26
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.28
Niacyna (mg)
0.44
3.56
Foliany (µg (mcg))
15.56
124.44
Beta karoten (µg (mcg))
8.89
71.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód (mg)
1.00
8.00
Potas (mg)
112.37
898.96
Wapń (mg)
18.78
150.22
Fosfor (mg)
21.48
171.85
Magnez (mg)
16.30
130.37
Żelazo (mg)
0.52
4.19
Cynk (mg)
0.31
2.51
Miedź (mg)
0.07
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z malin 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w syropie z malin

Lista alergenów dla syropu z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z malin

Więcej informacji na temat syropu z malin

Zobacz ile cukru potrzeba i jak zrobić syrop z malin, by był idealny. Domowy syrop z malin do rozcieńczania to świetny pomysł na sok ze świeżych malin w butelkach. Przepis na syrop z malin to zaledwie 3 składniki. Użyj świeżych malin – wtedy syrop będzie pełny smaku i aromatu. Jak tylko będziesz miał świeże owoce, wykorzystaj tę okazję do zrobienia syropu malinowego. Syrop z malin jest najlepszym pomysłem na napój na zimę. Będzie super dodatkiem nie tylko do herbaty. Ten sprawdzony przepis także dobrze Cię ochłodzi latem.

Syrop ze świeżych malin to najlepszy sposób na otrzymanie domowego soku do butelek na zimę. Sprawdzony przepis na syrop z malin to super pomysł na smaczny napój. Syrop z malin podaje się po uprzednim rozcieńczeniu z wodą. Proporcje wody do syropu są uzależnione od gustu. Im mniej syropu, tym napój będzie mniej aromatyczny i słodki. Przepis na syrop z malin nie nadaje się do podania bez rozcieńczania.

Sok malinowy ma dużą ilość cukru. Nie zaleca się go osobom chorym na cukrzycę lub insulinooporność. Owoce malin są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Spożywając maliny, walczysz z wolnymi rodnikami. Zawierają dużą ilość błonnika. Dostarczają witaminę C, E, a także witaminy z grupy B. Poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Maliny działają napotnie, dlatego zaleca się je podawać podczas infekcji. Syrop z malin jest więc bardzo dobrym rozwiązaniem, które może pomóc Ci się rozgrzać.

Jak zrobić syrop z malin oraz ile cukru trzeba? Owoce należy zagotować z cukrem i wodą. Podczas gotowania maliny rozgniataj łyżką. Gdy owoce będą już całkowicie zmiażdżone i zagotowane, przełóż je w sitko wyłożone dużą gazą. Odcedź cały syrop. Odcedzony, klarowny syrop z malin zagotuj i gorący wlej do butelek. Zamknij je, pasteryzuj w gorącej wodzie i studź w niej. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Do przepisu na syrop z malin można dodać tyle cukru, ile potrzebujesz. Jeżeli ta ilość jest dla Ciebie nie wystarczająca, możesz dodać więcej cukru. To, ile cukru trzeba dodać, zależy także od tego, jak słodkie są owoce. Gdyby maliny były bardzo kwaśne, ilość cukru trzeba zwiększyć (jednak wszystko zależy od Twoich upodobań).

Jak zrobisz syrop z malin, może być on dodany nie tylko do gorącej herbaty w zimie. Domowy syrop z malin sprawdzi się ze zwykłą wodą albo z wodą gazowaną. Nada się do drinków. Z kostkami lodu latem świetnie ochłodzi. Możesz go także dodać do kaszek lub polać placki i naleśniki. Tego sprawdzonego przepisu możesz użyć do owsianek lub różnych deserów.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z malin

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Koszt składników
66.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na syrop z malin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób