Przepis na konfiturę z malin krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik 250 ml

Maliny dokładnie oczyść i umyj.

W garnku zagotuj 200 ml wody oraz cukier. Wodę z cukrem podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Do syropu cukrowego dodaj wcześniej przygotowane maliny i dokładnie wymieszaj.

Maliny w syropie cukrowym gotuj bez przykrycia na małym przez około 40 minut. Maliny podczas gotowania mieszaj co jakiś czas.

Pianę powstającą podczas gotowania usuń łyżką.

Po 40 minutach gotowania maliny zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.

Przestygnięte maliny ponownie zagotuj, aby woda odparowała.

Konfiturę o odpowiedniej konsystencji przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć je.

Słoiczki pozostaw do przestudzenia i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Konfitura z malin podane w słoiczku. Obok słoiczka stoi talerzyk ze świeżymi malinami.
Konfitura z malin
Koszt przygotowania dania
32.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
215 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
57

Konfitura z malin - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o konfiturze z malin

Konfitura z malin to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Smaczna konfitura stanowi doskonały dodatek do kanapek, naleśników, wypieków lub śniadań podawanych na słodko. Najlepsze konfitury będą stanowiły również doskonały dodatek do placuszków lub płatków owsianych na mleku. Przepis na konfiturę z malin jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania konfitury potrzebne będą następujące produkty: maliny, cukier oraz woda.

Jak zrobić konfiturę z malin? Maliny dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj 200 ml wody oraz cukier. Wodę z cukrem podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do syropu cukrowego dodaj wcześniej przygotowane maliny i dokładnie wymieszaj. Maliny w syropie cukrowym gotuj bez przykrycia na małym przez około 40 minut. Maliny podczas gotowania mieszaj co jakiś czas. Pianę powstającą podczas gotowania usuń łyżką. Po 40 minutach gotowania maliny zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Przestygnięte maliny ponownie zagotuj, aby woda odparowała. Konfiturę o odpowiedniej konsystencji przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć je. Słoiczki pozostaw do przestudzenia i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia — możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu.

Podsumowując pyszna konfitura ze świeżych malin stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Można wykorzystać ją do przygotowania śniadania na słodko dla dzieci i dorosłych lub jako dodatek do pysznych wypieków. Najlepsza konfitura jest dobra do spożycia nawet kilak miesięcy po przygotowaniu.

Wartości odżywcze konfitury z malin

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
107.50 kcal
215.00 kcal
Białko
1.00 g
2.00 g

Węglowodany w konfiturze z malin

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
26.52 g
53.03 g
Węglowodany przyswajalne
21.10 g
42.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.42 g
10.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.60 g
1.19 g
Tłuszcze nasycone
0.23 g
0.46 g
Tłuszcze nienasycone
0.37 g
0.73 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na konfiturę z malin

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
1.67 µg (mcg)
3.33 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
21.83 mg
43.67 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.07 mg
Niacyna
0.50 mg
1.00 mg
Foliany
17.50 µg (mcg)
35.00 µg (mcg)
Beta karoten
10.00 µg (mcg)
20.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na konfiturę z malin

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
1.00 mg
2.00 mg
Potas
126.17 mg
252.33 mg
Wapń
21.00 mg
42.00 mg
Fosfor
24.17 mg
48.33 mg
Magnez
18.33 mg
36.67 mg
Żelazo
0.58 mg
1.17 mg
Cynk
0.35 mg
0.70 mg
Miedź
0.08 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z malin 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w konfiturze z malin

Lista alergenów dla konfitury z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z malin

Cena przygotowania konfitury z malin

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
500 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
34.50
Jak oceniasz przepis na konfiturę z malin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób