Maliny w słoiku

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Maliny w słoiku podane w towarzystwie świeżych malin.
Maliny w słoiku
Maliny w słoiku to niezwykle ciekawy dodatek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom domowych konfitur. Możesz je użyć do deserów, czy herbaty.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
206 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Maliny (1000 g)
  • Cukier (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, słoiki

Przepis na maliny w słoiku krok po kroku

Maliny umyj dokładnie, oczyść ze wszystkich zanieczyszczeń i osusz.

Do wyparzonych i suchych słoików wsypuj na przemian po dwie łyżki malin, a następnie łyżkę cukru. Owoce muszą mocno do siebie przylegać. Dlatego dobrze jest je docisnąć. Zakręć szczelnie słoiki.

Pasteryzuj: przygotuj duży garnek z szerokim dnem i wypełnij go do połowy wodą. Ułóż słoiki jeden obok drugiego i podgrzej na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejsz moc. Pozostaw na 20 minut.

Zapasteryzowane słoiki z malinami odłóż do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na maliny w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat malin w słoiku

Maliny w słoiku to niezwykle ciekawy dodatek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom domowych konfitur. Możesz je użyć do deserów, czy herbaty.

Przepis na maliny w słoiku to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Sezon na maliny trwa krótko, dlatego warto przedłużyć ich żywot, przechowując je w syropie. Dzięki temu można cieszyć się nimi również poza sezonem. W takim wydaniu są niezwykle smaczne. Najlepsze są do tego przepisu maliny zbierane w sezonie. Gdy zostawia się je w cukrze, puszczają sok, tworząc niezwykle smaczną konfiturę. Maliny w syropie można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Sprawdzają się jako dodatek do herbaty, ale również do ciast, tortów, czy deserów lodowych. Można używać ich podobnie jak sosu malinowego. Świetnie sprawdzi się również na naleśnikach czy gofrach. Można nim polać słodkie śniadaniowe placuszki czy sałatkę owocową. W wersji dla osób kochających eksperymenty w kuchni można go także przemycić do wytrawnej sałatki owocowej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić maliny w słoiku, by były pyszne i dobre również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Choć konfitura jest bardzo prosta, wcale nie jest banalna. To ze względu na wspaniały słodki smak owoców, które są do niego używane. Maliny pod wpływem ciepła uwalniają więcej olejków eterycznych i smakują jeszcze lepiej. Ze względu na dużą słodycz tych pysznych owoców, wcale nie trzeba używać zbyt dużo cukru. W wersji bardziej fit cukier można też zastąpić słodzikiem. Najlepiej smakuje latem, gdy można skorzystać ze świeżych malin, które są niezwykle aromatyczne i miękkie. To świetny przepis dla osób, które uwielbiają słodkości, jednak chciałyby wybrać coś zdrowszego i bardziej wartościowego dla organizmu. W takim wydaniu maliny są po prostu fantastyczne. Maliny to również niezwykle zdrowe owoce. Są źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B oraz minerałów, w tym potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Przeciwzapalne właściwości malin wykorzystywane są także pomocniczo w łagodzeniu objawów zapalenia stawów.

Alergeny w malinach w słoiku

Lista alergenów dla malin w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na maliny w słoiku

Wartości odżywcze malin w słoiku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
76.67
207.00
Białko (g)
1.11
3.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
18.40
49.67
Węglowodany przyswajalne (g)
12.38
33.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.02
16.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
0.63
1.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.41
1.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
1.85
5.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
24.26
65.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Niacyna (mg)
0.56
1.50
Foliany (µg (mcg))
19.44
52.50
Beta karoten (µg (mcg))
11.11
30.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
1.00
2.70
Potas (mg)
139.96
377.90
Wapń (mg)
23.22
62.70
Fosfor (mg)
26.85
72.50
Magnez (mg)
20.37
55.00
Żelazo (mg)
0.64
1.73
Cynk (mg)
0.39
1.05
Miedź (mg)
0.08
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny malin w słoiku 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania malin w słoiku

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Koszt składników
66.50