Przepis na sos malinowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, blender, duża miska, słoik

Maliny wsadź do dużej miski i zblenduj dokładnie na gładką masę.

Przełóż maliny do dużego garnka i zalej 1/4 szklanki wody.

Dodaj cukier puder i gotuj sos aż będzie bardzo gęsty.

Gotowy sos przełóż do słoiczka.

Sos malinowy podany w słoiczku.
sos malinowy
Koszt przygotowania dania
19.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
116 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
64

Sos malinowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie malinowym

Sos malinowy to słodki i pyszny dodatek, który na pewno przypadanie do gustu miłośnikom tych wspaniałych owoców. Najlepiej smakuje latem, gdy można skorzystać ze świeżych malin, które są niezwykle aromatyczne i miękkie. To świetny przepis dla osób, które uwielbiają słodkości, jednak chciałyby wybrać coś zdrowszego i bardziej wartościowego dla organizmu. W takim wydaniu maliny są po prostu fantastyczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos malinowy, który rozpływa się w ustach, a przy tym nie jest zbyt skomplikowany do przygotowania, to ten przepis na pewno skradnie twoje serce. Sos, który z nich powstaje jest naprawdę smaczny, a przy tym bardzo gęsty i kremowy. Idealnie sprawdza się do wszystkich deserów.

Najlepiej smakuje na gorąco, podany zaraz po przygotowaniu. Dzięki temu wszystkie desery, które są z nim podawane są jeszcze smaczniejsze. To dlatego, że zwykle są one zimne, co tworzy wspaniały kontrast dla podniebienia. Można go też podawać na zimno. Po schłodzeniu, jest tak samo kremowy i równie smaczny.

Przepis na sos malinowy jest naprawdę niezwykle prosty i wystarczy kwadrans, by go przygotować od podstaw. Konieczny jest do tego tylko blender i garnek. Choć sos jest bardzo prosty, wcale nie jest banalny. To ze względu na wspaniały słodki smak owoców, które są do niego używane. Maliny pod wpływem ciepła uwalniają więcej olejków eterycznych i smakują jeszcze lepiej. Ze względu na dużą słodycz tych pysznych owoców, wcale nie trzeba używać zbyt dużo cukru. W wersji bardziej fit cukier można też zastąpić słodzikiem.

Jeżeli zastanawiasz się do czego najlepiej pasuje ten słodki sos, to można go dodawać do lodów, do deserów, a także do sernika. Świetnie sprawdzi się również na naleśnikach czy gofrach. Można nim polać słodkie śniadaniowe placuszki czy sałatkę owocową. W wersji dla osób kochających eksperymenty w kuchni można go także przemycić do wytrawnej sałatki czy nawet burgera. Ten sos, choć słodki ma wielorakie zastosowanie.

Najlepiej smakuje w wersji ze świeżych owoców, jednak gdy nie są dostępne można go również zrobić z mrożonych malin. Będzie równie smaczny i gęsty. Ten gęsty sos malinowy świetnie sprawdzi się również dla dzieci, ze względu na wspaniały słodki smak.

Wartości odżywcze sosu malinowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
73.06 kcal
116.90 kcal

Węglowodany w sosie malinowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
17.39 g
27.83 g
Węglowodany przyswajalne
11.30 g
18.08 g

Witaminy w przepisie na sos malinowy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg

Składniki mineralne w przepisie na sos malinowy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
1.06 mg
1.70 mg
Potas
141.69 mg
226.70 mg
Wapń
23.50 mg
37.60 mg
Żelazo
0.65 mg
1.04 mg
Cynk
0.39 mg
0.63 mg
Miedź
0.08 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu malinowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie malinowym

Lista alergenów dla sosu malinowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos malinowy

Cena przygotowania sosu malinowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na sos malinowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób