Przepis na nalewkę bursztynową krok po kroku

Składniki dla 50 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
butelka szklana

Kawałki bursztynu przełóż do szklanej butelki.

Całość zalej spirytusem i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 14 dni.

nalewka bursztynowa
Nalewka bursztynowa
Koszt przygotowania dania
40.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
22 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
0

Nalewka bursztynowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce bursztynowej

Nalewka bursztynowa przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.

Przepis na nalewkę bursztynową jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko kawałków bursztynu, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Bursztynówka może, także być przygotowywana na wódce.

Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie szybka i łatwa w każdej wersji, idealna na zimowe wieczory.

Zatem jak zrobić nalewkę z bursztynu?

W pierwszej kolejności kawałki bursztynu przełóż do szklanej butelki. Całość zalej spirytusem i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 14 dni.

Nasza nalewka jest już prawie gotowa, wystarczy przelać ją teraz do szklanych słoików lub butelek. Ważne jest, aby były one szklane i wcześniej wyparzone. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza najlepsza nalewka nie zepsuje się przez brudny słoik.

Tak przygotowana nalewka będzie dobra za tydzień – 14 dni, wtedy już zdecydowanie mamy pewność o jej wyrazistym smaku. Wtedy śmiało możesz ją spróbować. Sami widzicie jak prosta i szybka jest nalewka, wiecie na pewno dobrze, ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Dodatkowo, aby wykonać bursztynówkę nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.

Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój sprawdzony przepis i skosztuj słodkiej nalewki. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.

Skoro już wiesz, jakie ma ona właściwości, wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, że nie tylko jest zdrowa, ale i najlepsza.

Wartości odżywcze nalewki bursztynowej

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w nalewce bursztynowej

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcze nasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki bursztynowej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce bursztynowej

Lista alergenów dla nalewki bursztynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę bursztynową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bursztyn
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki bursztynowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bursztyn
25 g
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Jak oceniasz przepis na nalewkę bursztynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób