Mizeria z pomidorów

Opublikowano: 30.01.2023 r., 18:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z pomidorów
Mizeria z pomidorów
Poznaj przepis na pyszną, domową mizerię z pomidorów do obiadu lub kanapek.
Przygotowanie 10 min
104 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Pomidor - 3 sztuki (500 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Śmietana 12% - 4 łyżki (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na mizerię z pomidorów krok po kroku

Pomidory pokrój w ćwiartki, a cebulę w piórka.

Wymieszaj ze śmietaną i dopraw.

Jak oceniasz przepis na mizerię z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat mizerii z pomidorów

Mizeria z pomidorów to pomysł na pyszny, lekki i zdrowy dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Mimo że mizerię najczęściej przygotowuje się z ogórków i w takiej wersji jest najbardziej popularna, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją również z innych warzyw, np. z ogórków i pomidorów lub samych pomidorów. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ale mimo tej prostoty również pyszna, smaczna i dobra na wiele okazji. Przepis na mizerię z pomidorów ze śmietaną jest przepisem zdrowym, stosunkowo niskokalorycznym, pełnym witamin i składników mineralnych. Surówka z pomidorów świetnie pasuje do obiadu, jak również do kanapek, dań z grilla, czy jako zdrowa przekąska między głównymi posiłkami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mizerię z pomidorów, aby była naprawdę najlepsza, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie pomidorów, śmietany i cebuli oraz odrobiny soli i pieprzu. Śmietaną możesz zastąpić jogurtem lub wybrać tą o obniżonej zawartości tłuszczu, aby dodatkowo obniżyć kaloryczność. Najlepsza mizeria to mizeria z pomidorów powstanie ze świeżych, polskich pomidorów, które mają najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych oraz najkorzystniejszą cenę. Przepis na mizerię z ogórków jest banalnie prosty i przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Wystarczy pokroić pomidorki w ćwiartki, cebulę w piórka, a następnie wszystko wymieszać ze śmietaną lub z jogurtem (ewentualnie kefirem lub maślanką) oraz przyprawami. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać też świeży koperek. Ilość cebuli możesz dopasować do swoich preferencji – im więcej, tym bardziej ostry i wyrazisty smak pomidorowej mizerii. Pamiętaj jednak, że zarówno cebula, jak i ogórki są dość ciężkostrawne i mogą nasilać zgagę i refluks dlatego, jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, uważaj na zbyt duże ilości. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty i szybki przepis na mizerię z pomidorów.

Alergeny w mizerii z pomidorów

Lista alergenów dla mizerii z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze mizerii z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność mizerii śmietanę możesz zastąpić jogurtem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
34.73
104.19
Białko (g)
1.23
3.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.73
14.19
Węglowodany przyswajalne (g)
3.64
10.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
3.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.51
4.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
2.94
Tłuszcze nienasycone (g)
0.53
1.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.42
1.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.35
Cholesterol (mg)
4.44
13.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
44.76
134.29
Witamina B6 (mg)
0.08
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.16
Witamina C (mg)
11.57
34.72
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.08
Witamina E (mg)
0.47
1.40
Retinol (µg (mcg))
11.17
33.52
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Niacyna (mg)
0.49
1.48
Foliany (µg (mcg))
14.81
44.43
Beta karoten (µg (mcg))
359.10
1077.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
14.83
44.48
Potas (mg)
226.60
679.81
Wapń (mg)
27.67
83.00
Fosfor (mg)
30.37
91.10
Magnez (mg)
11.94
35.81
Żelazo (mg)
0.24
0.72
Cynk (mg)
0.21
0.64
Miedź (mg)
0.05
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii z pomidorów 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii z pomidorów

Koszt składników
13.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
500 g
3 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietana 12%
80 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 80 g
Koszt składników
13.20