Matiasy w oleju

Opublikowano: 30.09.2021 r., 2:10 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczek z matiasami w oleju, na owalnej, drewnianej tacy.
Matiasy w oleju
Matiasy w oleju z cebulką to delikatne, młode śledziki zamarynowane z dodatkiem cebuli. Takie śledzie robi się bardzo łatwo oraz są niezwykle smaczne.
Przygotowanie 15 min
498 kcal
Kcal w porcji
167 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Śledź filet (150 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Cebula (105 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na matiasy w oleju krok po kroku

Cebulę pokrój w piórka a śledzie w paski.

Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw na całą noc w lodówce.

Jak oceniasz przepis na matiasy w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat matiasów w oleju

Matiasy w oleju z cebulką to świetny pomysł na kolację lub śniadanie z pieczywem. Można go przygotować także na święta. Śledź to też najczęściej spożywana przez Polaków ryba, lecz niestety i tak jemy ją bardzo rzadko. W Polsce można łatwo dostać śledzie, a do tego są w całkiem przystępnej cenie i często od razu gotowe do spożycia, co zdecydowanie przemawia na ich korzyść. Jest on także dobrym źródłem białka i jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo uważany jest też za jedną z mniej zanieczyszczonych metalami ciężkimi rybę, więc jak widzisz, warto sięgać po śledzia.

Zaraz wyjaśnię ci, jak przyrządzić najlepsze śledzie matiasy w oleju, wykorzystując ten prosty przepis. Zaczynamy od głównego składnika, czyli śledzi. Śledzie solone płuczemy i namaczamy w wodzie. Dzięki temu będą niej słone. Najlepiej, żeby moczyły się około 2-3 godziny. Jeśli natomiast używasz śledzi w oleju lub occie, to wystarczy je opłukać. Gdy śledzie matiasy są już gotowe, lekko je odciskamy i kroimy w kostkę lub nieduże paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do śledzi. Jeżeli nie masz cebuli, to możesz przygotować śledzie w śmietanie z jabłkiem i porem, czyli zamienić cebulę na pora. Fajnie też będzie tutaj pasował seler korzeniowy starty na tarce. Do wszystkich składników dodajemy już tylko olej lub oliwą z oliwek i do smaku trochę pieprzu. W ten szybki sposób mamy pyszne, domowe śledzie w oleju, które będą bardzo dobre, jak przystawka na różnego typu przyjęciach. Ten przepis na dobre matiasy w oleju jest szybki oraz pomoże ci zrobić sałatkę śledziową, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale też ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu. Zwróć jednak uwagę, że ze względu na dużą ilość oleju są wysokokaloryczne, dlatego należy zachować szczególny umiar w ich jedzeniu. Takie śledzie z cebulą to naprawdę smaczne danie, które bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Wystarczy wziąć do nich kromkę pełnoziarnistego chleba i mamy pyszny posiłek. Ze względu na to, że tutaj jest niewiele warzyw, to pamiętaj, aby w kolejnych posiłkach było ich już więcej. Dokładną instrukcję jak zrobić matiasy w oleju znajdziesz na górze strony.

Alergeny w matiasach w oleju

Lista alergenów dla matiasów w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Wartości odżywcze matiasów w oleju

na 100g gotowej potrawy

Matiasy w oleju mają niski indeks glikemiczny oraz nie zawierają glutenu. Zwróć jednak uwagę, że ze względu na dużą ilość oleju są wysokokaloryczne, dlatego należy zachować szczególny umiar w ich jedzeniu. Wystarczy wziąć do nich kromkę pełnoziarnistego chleba i mamy pyszny posiłek. Ze względu na to, że tutaj jest niewiele warzyw, to pamiętaj, aby w kolejnych posiłkach było ich już więcej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(167g)
Energia (kcal)
298.21
498.01
Białko (g)
8.40
14.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(167g)
Węglowodany (g)
2.93
4.89
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
4.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(167g)
Tłuszcz (g)
27.96
46.69
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
5.20
Tłuszcze nienasycone (g)
24.85
41.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.44
29.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.41
12.37
Cholesterol (mg)
26.87
44.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(167g)
Witamina D (µg (mcg))
1.88
3.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(167g)
Sód (mg)
41.55
69.39
Potas (mg)
192.18
320.94
Wapń (mg)
32.73
54.66
Żelazo (mg)
0.56
0.93
Szacunkowy indeks glikemiczny matiasów w oleju 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania matiasów w oleju

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
150 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Koszt składników
24.00