Matiasy w oleju
- Śledź filet (150 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Cebula (105 g)
Przepis na matiasy w oleju krok po kroku
Cebulę pokrój w piórka a śledzie w paski.
Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw na całą noc w lodówce.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat matiasów w oleju
Matiasy w oleju z cebulką to świetny pomysł na kolację lub śniadanie z pieczywem. Można go przygotować także na święta. Śledź to też najczęściej spożywana przez Polaków ryba, lecz niestety i tak jemy ją bardzo rzadko. W Polsce można łatwo dostać śledzie, a do tego są w całkiem przystępnej cenie i często od razu gotowe do spożycia, co zdecydowanie przemawia na ich korzyść. Jest on także dobrym źródłem białka i jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo uważany jest też za jedną z mniej zanieczyszczonych metalami ciężkimi rybę, więc jak widzisz, warto sięgać po śledzia.
Zaraz wyjaśnię ci, jak przyrządzić najlepsze śledzie matiasy w oleju, wykorzystując ten prosty przepis. Zaczynamy od głównego składnika, czyli śledzi. Śledzie solone płuczemy i namaczamy w wodzie. Dzięki temu będą niej słone. Najlepiej, żeby moczyły się około 2-3 godziny. Jeśli natomiast używasz śledzi w oleju lub occie, to wystarczy je opłukać. Gdy śledzie matiasy są już gotowe, lekko je odciskamy i kroimy w kostkę lub nieduże paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do śledzi. Jeżeli nie masz cebuli, to możesz przygotować śledzie w śmietanie z jabłkiem i porem, czyli zamienić cebulę na pora. Fajnie też będzie tutaj pasował seler korzeniowy starty na tarce. Do wszystkich składników dodajemy już tylko olej lub oliwą z oliwek i do smaku trochę pieprzu. W ten szybki sposób mamy pyszne, domowe śledzie w oleju, które będą bardzo dobre, jak przystawka na różnego typu przyjęciach. Ten przepis na dobre matiasy w oleju jest szybki oraz pomoże ci zrobić sałatkę śledziową, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale też ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu. Zwróć jednak uwagę, że ze względu na dużą ilość oleju są wysokokaloryczne, dlatego należy zachować szczególny umiar w ich jedzeniu. Takie śledzie z cebulą to naprawdę smaczne danie, które bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Wystarczy wziąć do nich kromkę pełnoziarnistego chleba i mamy pyszny posiłek. Ze względu na to, że tutaj jest niewiele warzyw, to pamiętaj, aby w kolejnych posiłkach było ich już więcej. Dokładną instrukcję jak zrobić matiasy w oleju znajdziesz na górze strony.
Alergeny w matiasach w oleju
Lista alergenów dla matiasów w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze matiasów w oleju
Matiasy w oleju mają niski indeks glikemiczny oraz nie zawierają glutenu. Zwróć jednak uwagę, że ze względu na dużą ilość oleju są wysokokaloryczne, dlatego należy zachować szczególny umiar w ich jedzeniu. Wystarczy wziąć do nich kromkę pełnoziarnistego chleba i mamy pyszny posiłek. Ze względu na to, że tutaj jest niewiele warzyw, to pamiętaj, aby w kolejnych posiłkach było ich już więcej.
Energia i białka
(167g)
Węglowodany
(167g)
Tłuszcze
(167g)
Witaminy
(167g)
Składniki mineralne
(167g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.