Marynata do fileta z kurczaka

Opublikowano: 11.04.2022 r., 11:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do fileta z kurczaka podana w słoiczku.
Marynata do fileta z kurczaka
Marynata do fileta z kurczaka to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do mięsa. Marynata pozwala zachować świeżość mięsa na dłużej i zapobiega jego wysychaniu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
251 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Sok pomarańczowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Ocet jabłkowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynata do fileta z kurczaka krok po kroku

W misce umieść jogurt naturalny, dodaj do niego sos z pomarańczy i ocet jabłkowy.

Dopraw solą, pieprzem.

Posiekaj papryczkę chilli i liście mięty, dodaj do reszty składników.

Marynatę wymieszaj dokładnie.

Marynuj mięso przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na marynata do fileta z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat marynaty do fileta z kurczaka

Marynata do fileta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na kruche i aromatyczne mięso. Pierś z kurczaka jest mięsem dość suchym, nie należy jej zbyt długo poddawać obróbce termicznej. Mięso najlepiej przechowywać w marynacie przez kilka godzin przed pieczeniem. Wyróżnić możemy dwa rodzaje marynaty suchą i mokrą. Sucha marynata to połączenie przypraw, którymi naciera się mięso. Mokra marynata to natomiast połączenie suchych przypraw, które rozprowadza się w roztworach różnego rodzaju takich jak wino, inne mocne alkohole, mleko, jogurt naturalny, soki owocowe czy woda. Przepis na marynatę do fileta z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, sok z pomarańczy, ocet jabłkowy, papryczka chilli, sól, pieprz, liście mięty.

Jak zrobić marynatę do fileta z kurczaka? W misce umieść jogurt naturalny, dodaj do niego sos z pomarańczy i ocet jabłkowy. Dopraw solą, pieprzem. Posiekaj papryczkę chilli i liście mięty, dodaj do reszty składników. Marynatę wymieszaj dokładnie. Marynuj mięso przez kilka godzin.

Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując pyszna soczysta pierś z kurczaka to efekt zawartości kwasów w marynacie, które powodują rozluźnienie włókien mięśniowych. Pierś z kurczaka jest dobra do poddania obróbce termicznej po około 2 godzinach leżenia w marynacie.

Alergeny w marynacie do fileta z kurczaka

Lista alergenów dla marynaty do fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze marynaty do fileta z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Marynata do fileta z kurczaka to bardzo dobre źródło naturalnych kwasów owocowych. Marynata jest niskokaloryczna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Marynata jest także dobrym źródłem składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
58.44
251.30
Białko (g)
3.54
15.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
7.23
31.11
Węglowodany przyswajalne (g)
7.16
30.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
1.57
6.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
6.69
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
7.67
33.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina C (mg)
7.00
30.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
90.58
389.50
Wapń (mg)
125.60
540.10
Żelazo (mg)
0.04
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do fileta z kurczaka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do fileta z kurczaka

Koszt składników
13.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Sok pomarańczowy
100 ml
niepełne pół szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Ocet jabłkowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Koszt składników
13.60