Przepis na marynata do fileta z kurczaka krok po kroku
- Jogurt naturalny 2% 300 g
- Sok pomarańczowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Ocet jabłkowy 30 ml 3 łyżki stołowe
W misce umieść jogurt naturalny, dodaj do niego sos z pomarańczy i ocet jabłkowy.
Dopraw solą, pieprzem.
Posiekaj papryczkę chilli i liście mięty, dodaj do reszty składników.
Marynatę wymieszaj dokładnie.
Marynuj mięso przez kilka godzin.
Często zadawane pytania
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Marynata do fileta z kurczaka - cechy przepisu
Więcej o marynacie do fileta z kurczaka
Marynata do fileta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na kruche i aromatyczne mięso. Pierś z kurczaka jest mięsem dość suchym, nie należy jej zbyt długo poddawać obróbce termicznej. Mięso najlepiej przechowywać w marynacie przez kilka godzin przed pieczeniem. Wyróżnić możemy dwa rodzaje marynaty suchą i mokrą. Sucha marynata to połączenie przypraw, którymi naciera się mięso. Mokra marynata to natomiast połączenie suchych przypraw, które rozprowadza się w roztworach różnego rodzaju takich jak wino, inne mocne alkohole, mleko, jogurt naturalny, soki owocowe czy woda. Przepis na marynatę do fileta z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, sok z pomarańczy, ocet jabłkowy, papryczka chilli, sól, pieprz, liście mięty.
Jak zrobić marynatę do fileta z kurczaka? W misce umieść jogurt naturalny, dodaj do niego sos z pomarańczy i ocet jabłkowy. Dopraw solą, pieprzem. Posiekaj papryczkę chilli i liście mięty, dodaj do reszty składników. Marynatę wymieszaj dokładnie. Marynuj mięso przez kilka godzin.
Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując pyszna soczysta pierś z kurczaka to efekt zawartości kwasów w marynacie, które powodują rozluźnienie włókien mięśniowych. Pierś z kurczaka jest dobra do poddania obróbce termicznej po około 2 godzinach leżenia w marynacie.
Wartości odżywcze marynaty do fileta z kurczaka
Energia i białka
(430g)
Węglowodany w marynacie do fileta z kurczaka
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy w przepisie na marynata do fileta z kurczaka
(430g)
Składniki mineralne w przepisie na marynata do fileta z kurczaka
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynacie do fileta z kurczaka
Lista alergenów dla marynaty do fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy