Przepis na marynata do fileta z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, mięta świeża
To będzie niezbędne
miska

W misce umieść jogurt naturalny, dodaj do niego sos z pomarańczy i ocet jabłkowy.

Dopraw solą, pieprzem.

Posiekaj papryczkę chilli i liście mięty, dodaj do reszty składników.

Marynatę wymieszaj dokładnie.

Marynuj mięso przez kilka godzin.

Marynata do fileta z kurczaka podana w słoiczku.
Marynata do fileta z kurczaka
Koszt przygotowania dania
3.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
251 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Marynata do fileta z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marynacie do fileta z kurczaka

Marynata do fileta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na kruche i aromatyczne mięso. Pierś z kurczaka jest mięsem dość suchym, nie należy jej zbyt długo poddawać obróbce termicznej. Mięso najlepiej przechowywać w marynacie przez kilka godzin przed pieczeniem. Wyróżnić możemy dwa rodzaje marynaty suchą i mokrą. Sucha marynata to połączenie przypraw, którymi naciera się mięso. Mokra marynata to natomiast połączenie suchych przypraw, które rozprowadza się w roztworach różnego rodzaju takich jak wino, inne mocne alkohole, mleko, jogurt naturalny, soki owocowe czy woda. Przepis na marynatę do fileta z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, sok z pomarańczy, ocet jabłkowy, papryczka chilli, sól, pieprz, liście mięty.

Jak zrobić marynatę do fileta z kurczaka? W misce umieść jogurt naturalny, dodaj do niego sos z pomarańczy i ocet jabłkowy. Dopraw solą, pieprzem. Posiekaj papryczkę chilli i liście mięty, dodaj do reszty składników. Marynatę wymieszaj dokładnie. Marynuj mięso przez kilka godzin.

Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując pyszna soczysta pierś z kurczaka to efekt zawartości kwasów w marynacie, które powodują rozluźnienie włókien mięśniowych. Pierś z kurczaka jest dobra do poddania obróbce termicznej po około 2 godzinach leżenia w marynacie.

Wartości odżywcze marynaty do fileta z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
58.44 kcal
251.30 kcal
Białko
3.54 g
15.23 g

Węglowodany w marynacie do fileta z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
7.23 g
31.11 g
Węglowodany przyswajalne
7.16 g
30.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.07 g
0.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
1.57 g
6.75 g
Tłuszcze nasycone
1.07 g
4.62 g
Tłuszcze nienasycone
0.01 g
0.06 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
7.67 mg
33.00 mg

Witaminy w przepisie na marynata do fileta z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina C
7.00 mg
30.10 mg

Składniki mineralne w przepisie na marynata do fileta z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
90.58 mg
389.50 mg
Wapń
125.60 mg
540.10 mg
Żelazo
0.04 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do fileta z kurczaka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do fileta z kurczaka

Lista alergenów dla marynaty do fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Cena przygotowania marynaty do fileta z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Sok pomarańczowy
100 ml
niepełne pół szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Ocet jabłkowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Koszt składników
13.60
Jak oceniasz przepis na marynata do fileta z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób