Makaron jajeczny

Opublikowano: 22.07.2021 r., 23:55 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży makaron z jajek
Makaron jajeczny
Makaron jajeczny to jeden z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych rodzajów makaronu. Choć gotowy makaron można dostać już w każdym sklepie, jego samodzielne przygotowanie z pewnością daje nieopisaną satysfakcję i jest ogromną frajdą dla całej rodziny.
Przygotowanie 60 min
307 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (350 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, stolnica, wałek

Przepis na makaron jajeczny krok po kroku

Na stolnicę wysyp część mąki, formując niewielki kopiec z wgłębieniem po środki i dodaj do niego wszystkie jajka, żółtko, oliwę oraz sól.

Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub widelcem i dodawaj stopniowo pozostałą mąkę, cały czas mieszając.

Wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie jednolite, elastyczne i wilgotne. Uformuj z niego kulę, zawiń folią i odstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie podziel ciasto na 5 równych części i każdą z nich po kolei rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno być cienkie, ale nie rwące się podczas podnoszenia.

Pokrój ciasto w cienkie paski i zrób to samo z pozostałymi częściami ciasta.

Odstaw makaron, aż wyschnie, następnie wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj ok. 5 minut.

Jak oceniasz przepis na makaron jajeczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat makaronu jajecznego

Makaron jajeczny to jeden z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych rodzajów makaronu. Wykorzystywany jest praktycznie do wszystkiego - sałatek, sosów, warzyw, mięs, ryb, czy zup, na przykład do rosołu. Jak zrobić makaron jajeczny? Jak wskazuje jego nazwa powstaje on z jajek. Oprócz jajek, niezbędne są też standardowe składniki czyli mąka i wody. Ciasto na makaron jajeczny najczęściej powstaje z miękkiej pszenicy, choć można też spotkać makaron wykonany z twardej pszenicy durum, semoliny. Wybór mąki przygotowując swojski makaron jajeczny uzależniony jest od Twoich preferencji. Pamiętaj, że makarony z miękkiej pszenicy, zbyt długo gotowane szybko zaczną się kleić i zrobią się rozgotowane. Makarony przygotowane z dodatkiem semoliny są trwalsze i bardziej elastyczne, dla większości osób będą również zdrowsze. Tradycyjny włoski przepis na domowy makaron jajeczny wywodzący się z regionu Emilia-Romania zakłada, że na każde 100 g mąki wykorzystanej do ciasta powinno przypadać jedno jajko. Na ogół jednak makaron warto wyrabiać na oko - dodając tyle mąki i jajek ile potrzeba do tego, aby ciasto byłą jędrne i elastyczne. Makaron, choć jest charakterystyczny i szczególnie popularny we Włoszech i włoskiej kuchni jest już popularny na całym świecie i naprawdę ciężko znaleźć osobę, która by za nim nie przepadała. Można przygotować go na tysiące sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Wszyscy dobrze znamy spaghetti bolognese, carbonara, arabiatta, czy aglio olio… Trudno wyobrazić sobie również niedzielny rosół bez makaronowych nitek, a z czasów szkoły podstawowej zapewne większość z nas pamięta makaron z truskawkami i białym serem. Wszystkie te danie, choć bardzo się od siebie różnią, nie mogą udać się bez pysznego, swojskiego, makaronu jajecznego. Choć gotowy makaron można dostać już w każdym sklepie, jego samodzielne przygotowanie z pewnością daje nieopisaną satysfakcję i jest ogromną frajdą dla całej rodziny.

Alergeny w makaronie jajecznym

Lista alergenów dla makaronu jajecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze makaronu jajecznego

na 100g gotowej potrawy

Makaron najlepiej gotować al dente - ma wtedy niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
307.34
307.34
Białko (g)
12.98
12.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.27
41.27
Węglowodany przyswajalne (g)
41.27
41.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.95
9.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
3.45
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
6.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.12
Tiamina (mg)
0.55
0.55
Ryboflawina (mg)
0.43
0.43
Niacyna (mg)
3.71
3.71
Foliany (µg (mcg))
102.74
102.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
240.30
240.30
Potas (mg)
123.67
123.67
Wapń (mg)
34.75
34.75
Fosfor (mg)
152.10
152.10
Magnez (mg)
24.57
24.57
Żelazo (mg)
3.85
3.85
Cynk (mg)
1.13
1.13
Miedź (mg)
0.13
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu jajecznego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu jajecznego

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
36.00