Przepis na likier krówkowy krok po kroku

Składniki
  • masa krówkowa 500 g 1 duża puszka
  • Spirytus 250 ml
  • Mleko 2% 200 ml
To będzie niezbędne
kuchenka, rondelek, butelka szklana

W rondelku podgrzej mleko. Dodaj do niej masę krówkową i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj tak długo aż masa się rozpuści. Masę odstaw do schłodzenia.

Całość połącz ze spirytusem i porządnie wymieszaj.

Likier przelej do butelki i trzymaj w lodówce.

Alkohol można spożywać od razu po przygotowaniu.

Likier krówkowy podany w kieliszkach do martini.
likier krówkowy
Koszt przygotowania dania
27.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
91

Likier krówkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o likierze krówkowym

Likier krówkowy to trunek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. To alkohol niezwykle smaczny i słodki. Będzie idealnym dodatkiem do wszystkich deserów. Ma głęboki smak, który przypomina roztopione cukierki karmelowe. To trunek, który łatwo się robi, a przy tym można go spożywać od razu, dlatego na pewno spodoba się osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków.

Przepis na likier krówkowy jest niesamowicie prosty. Można go przygotować w kilka chwil i nie jest to wcale skomplikowane. I choć jest to trunek bardzo prosty, wcale nie jest banalny czy nudny. Wręcz przeciwnie, to bardzo pyszny alkohol, w którym dodatek słodkości sprawia, że smakuje i prezentuje się naprawdę wspaniale.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić likier krówkowy, który będzie naprawdę pyszny, a przy tym łatwy i szybki w przygotowaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Alkohol, który z niego powstaje nie jest zbyt mocny, a ma naprawdę pyszny, karmelowy smak. To trunek, który pokochają wszyscy miłośnicy słodkości.

Ten alkohol robi się na bazie spirytusu, dzięki temu ma odpowiednią moc i lepszy smak. Spirytus łączy się z dużą ilością mleka i masy krówkowej, dlatego najlepiej dodać alkohol o wyższej ilości procentów. Oczywiście da się również stworzyć ten likier z wódki, wtedy można dodać po prostu więcej alkoholu, by całość nie była zbyt mdląca i nijaka.

Ten likier z masy krówkowej na spirytusie świetnie sprawdzi się jako część pysznego deseru. Wzbogaci każde ciasto i tort. Można dodawać go do pysznych kremów, by stworzyć coś o niezapomnianym smaku i aromacie. To dodatek, który sprawi, że każda słodkość zyska niesamowitej głębi i większej słodyczy.

Ten domowy likier jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby, które dopiero zaczęły swoją przygodę w kuchni. W kilkanaście minut można stworzyć alkohol nie tylko pięknie wyglądający, ale też smaczny. Choć w tej wersji robi się go z masy krówkowej, to da się również wykonać go z cukierków krówek. Jest to jednak bardziej pracochłonne.

Wartości odżywcze likieru krówkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(48g)
Energia (kalorie)
237.11 kcal
113.81 kcal

Witaminy w przepisie na likier krówkowy

Na 100g
Na porcję
(48g)
Tiamina
0.03 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.12 mg

Składniki mineralne w przepisie na likier krówkowy

Na 100g
Na porcję
(48g)
Sód
76.37 mg
36.66 mg
Potas
217.95 mg
104.61 mg
Fosfor
124.58 mg
59.80 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny likieru krówkowego 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w likierze krówkowym

Lista alergenów dla likieru krówkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Mleko 2%

Cena przygotowania likieru krówkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa krówkowa
500 g
1 duża puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Spirytus
250 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
54.50
Jak oceniasz przepis na likier krówkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób