Likier kokosowy
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Cukier (300 g)
- Spirytus - 95% (125 ml)
Przepis na likier kokosowy krok po kroku
Mleko kokosowe wlej do garnka, następnie dodaj do niego cukier.
Mleko gotuj do momentu rozpuszczenia składników, co jakiś czas mieszając.
Do lekko ciepłego mleka dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj.
Likier wlej do butelki i wstaw do lodówki.
Po schłodzeniu likier możesz przechowywać w temperaturze pokojowej.
Więcej informacji na temat likieru kokosowego
Likier kokosowy to gęsty napój alkoholowy o mocnym kokosowym smaku. Likier jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nadawać będzie się na spotkania w gronie pełnoletnich osób. Likierem możemy również poczęstować osoby, które są na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej. Jeżeli chcemy przygotować wersję bardziej dietetyczną zamiast cukru możemy użyć słodzika w postaci ksylitolu lub erytrytolu. Dzięki trzem składnikom uzyskamy ten pyszny napój. Przepis na likier kokosowy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Domowy likier kokosowy przypomina w smaku znane malibu w białej butelce z palmą. Potrzebne składniki do wykonania domowego likieru to mleczko kokosowe, cukier i spirytus.
Jak zrobić likier malibu? Mleko kokosowe zagotuj z cukrem do momentu rozpuszczenia się składników. Do lekko ciepłego mleka dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Likier wlej do butelki i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu likier możesz przechowywać w temperaturze pokojowej. Malibu domowej roboty z mlekiem kokosowym gotowe. Podając likier znajomym zrób na wierzch posypkę z wiórek kokosowych dla wzbogacenia efektu.
Likier kokosowy jest potrawą dość kaloryczną. Dodatkowo zawiera alkohol, który w nadmiarze może powodować wiele chorób, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie. Pamiętaj jednak, że wszystko jest dla ludzi, dlatego okazjonalnie w gronie najbliższych ciesz się smakiem tego napoju. Produkty spożywcze potrzebne do przygotowania naszego przepisu są ogólne dostępne, dlatego nie powinieneś mieć problemu z ich zakupem. Aby przygotować bardziej fit likier możesz użyć mleka, wiórek kokosowych, ksylitolu oraz wódki lub spirytusu.
Podsumowując nasz likier kokosowy sprawdzi się idealnie na spotkaniach ze znajomymi lub imprezach tylko dla dorosłych. Smak likieru na pewno przypadnie do gustu gościom i będą prosić o przepis na ten alkoholowy deser. Likier kokosowy możemy przelać w elegancką butelkę, udekorować wstążką i podarować komuś w formie prezentu. Nasz przepis jest na spirytusie ale możemy zamienić spirytus na wódkę.
Alergeny w likierze kokosowym
Lista alergenów dla likieru kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na likier kokosowy
Wartości odżywcze likieru kokosowego
Likier kokosowy przygotowany jest na bazie alkoholu, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.