Likier bananowy
- Banan - 3 sztuki - mocno dojrzałe (360 g)
- Wódka (500 ml)
- Syrop cukrowy (150 ml)
Przepis na likier bananowy krok po kroku
Banany obierz i rozgnieć tłuczkiem.
Do słoja wrzuć banany i zalej wódką.
Zakręć słój i odstaw go na 3 dni.
Po tym czasie codziennie próbuj powstałej mieszanki. Gdy wyczujesz lekko ziemisty posmak, przecedź likier, aby oddzielić płyn od bananów. Na sitku ułóż gazę i przelej powoli alkohol.
Do alkoholu dodaj do smaku syrop cukrowy, wymieszaj i przelej do butelki.
Więcej informacji na temat likieru bananowego
Likier bananowy robi się bardzo prosto. Można go przygotować z bananów i syropu cukrowego lub można zrobić likier bananowy z mlekiem skondensowanym. Pierwszą wersję, moim zdaniem, można wykorzystać do większej liczby koktajli, dlatego w przepisie opisałam jak zrobić likier bananowy bez mleka.
Likier z bananów można zrobić ze świeżych lub suszonych bananów — nie smażonych, które najczęściej występują w sklepach. Ze względu na to, że suszone banany znajdują się głównie w sklepach ze zdrową żywnością, czyli są trudniej dostępne niż te świeże, to użyjemy zwykłych, świeżych bananów.
Przepis na likier bananowy składa się tylko z 3 składników. Z bananów, wódki i syropu cukrowego. Zaczynamy od rozgniecenia bananów, można je też zblendować. Do bananów dodajemy wódkę, mieszamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie codziennie próbujemy naszej mieszanki. Gdy wyczujemy lekko ziemisty posmak, przecedzamy likier, aby oddzielić sam płyn od bananów. Do takiej wódki bananowej dodajemy do smaku syrop cukrowy i dokładnie mieszamy. Taki likier przelewamy do butelki i dobrze zakręcamy. W ten sposób mamy gotowy likier bananowy, który można dodawać do różnych napoi, na przykład do lemoniady czy też kawy.
Pod względem dietetycznym taki alkohol nie jest najlepszy, bo ma dużą zawartość alkoholu, a także cukru. Alkohol wywiera wiele negatywnych skutków na organizm. Między innymi zwiększa on ryzyko zachorowania na różne nowotwory, w tym przełyku, jamy ustnej, czy żołądka. Dodatkowo negatywnie wpływa na wątrobę i trzustkę, a także układ krążenia, dlatego należy go pić z rozwagą. Za standardową porcję alkoholu uznaje się 10 g, czyli około 30 ml wysokoprocentowych alkoholi, jak wódka, czy likier. WHO określiło, że najmniejsze ryzyko związane ze spożywaniem alkoholu występuje przy okazjonalnym piciu alkoholu, u mężczyzn przy 6 standardowych porcjach, a u kobiet przy 4 porcjach. Natomiast przy codziennym piciu, zalecane jest mieć, chociaż 2 dni w tygodniu abstynencji i wypijać do 4 porcji w przypadku mężczyzn i 2 porcji w przypadku kobiet.
Jak widzisz, wszystko jest dla ludzi, ale należy zachować umiar.
Alergeny w likierze bananowym
Lista alergenów dla likieru bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na likier bananowy
Wartości odżywcze likieru bananowego
Likier bananowy ma wysoki indeks glikemiczny oraz zawiera wysokoprocentowy alkohol, co w nadmiarze wpływa negatywnie na zdrowie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.