Lemoniada z arbuza
- Arbuz (1500 g)
- Cukier (20 g)
Przepis na lemoniadę z arbuza krok po kroku
Do rondelka wlewamy wodę (250 ml) oraz dodajemy cukier i świeżą miętę. Podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie rozcieramy miętę. Z gotowego syropu usuwamy świeżą miętę.
Następnie łyżką wyjmujemy miąższ z arbuza i wkładamy go naczynia blendera.
Rozdrabiamy go za pomocą blendera na konsystencję przypominającą mus.
Następnie przelewamy go przez sito, aby usunąć z niego pestki.
Na koniec miąższ owocu łączymy z syropem cukrowym i sokiem z cytryny.
Przed podaniem lemoniadę schładzamy w lodówce.
Więcej informacji na temat lemoniady z arbuza
Pyszna lemoniada z arbuza to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się na lato. Arbuz w połączeniu z miętą i sokiem z cytryny jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny napój zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić lemoniadę z arbuza? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do rondelka wlewamy wodę (250 ml) oraz dodajemy cukier i świeżą miętę. Podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie rozcieramy miętę. Z gotowego syropu usuwamy świeżą miętę. Następnie łyżką wyjmujemy miąższ z arbuza i wkładamy go naczynia blendera. Rozdrabiamy go za pomocą blendera na konsystencję przypominającą mus. Następnie przelewamy go przez sito, aby usunąć z niego pestki. Na koniec miąższ owocu łączymy z syropem cukrowym i sokiem z cytryny. Przed podaniem lemoniadę schładzamy w lodówce.
Sprawdzony przepis na lemoniadę z arbuza nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Smaczna, orzeźwiająca i najlepsza lemoniada odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w lemoniadzie z arbuza
Lista alergenów dla lemoniady z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę z arbuza
Wartości odżywcze lemoniady z arbuza
Lemoniada ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.