Lemoniada
- Cytryna - 3 średnie sztuki (300 g)
- Limonka - 1 mala sztuka (50 g)
- Pomarańcza - 2 małe sztuki (300 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (30 g)
Przepis na lemoniadę krok po kroku
Owoce dokładnie wyszoruj, następnie przekrój je na pół.
Po jednej połówce z każdego rodzaju owoców pokrój na plasterki i włóż do dzbanka. Następnie owoce zasyp ksylitolem.
Z reszty owoców wyciśnij sok na wyciskarce do tego przeznaczonej. W razie potrzeby usuń pestki.
Sok przelej do dzbanka z owocami.
Do dzbanka dodaj litr wody (może być gazowana) i listki świeżej mięty.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat lemoniady
Lemoniada to idealna propozycja na napój spożywany w upalne dni letnie. Schłodzona z kostnawi lodu świetnie smakuje, gry jesteśmy spragnieni. Dodatkowo lemoniada stanowi doskonały napój orzeźwiający po posiłku. Przepis na lemoniadę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotowywać tradycyjne, domowe lemoniady. Ta pyszna i zdrowa lemoniada składa się z nastepujących produktów spożywczych: wody (możesz użyć gazowanej lub niegazowanej), świeżej mięty, cytryny, limonki, pomarańczy oraz ksylitolu. Do zrobienia lemoniady możesz wykorzystać syrop.
A więc jak przygotować dobrą lemoniadę w domu? Wystarczy, że z części cytrusów wyciśniesz sok, a część pokroisz w mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki umieścisz w dzbanku, dolejesz wody. Lemoniadę najlepiej podawać z miętą. Przepis jest na prawdę prosty, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Nie jest to zwykła woda - w lemoniadzie obecne są składniki mineralne i witaminy.
Cytryna jest produktem spożywczym, który charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej witaminę C, która poprawia naszą odporność. Witamina ta jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Witamina C wpływa również na zmniejszone ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Obecność beta-karotenu, witaminy E, potasu, magnezu, sodu i żelaza wpływa na przeciwnowotworowe właściwości cytryny. Dodatkowo spożywanie cytryny wpływa na zwiększoną produkcję śliny, a co za tym idzie pobudza ona procesy trawienne i sprzyja odchudzaniu.
Podsumowując domowa lemoniada to najlepsza propozycja na orzeźwiający napój w okresie letnim. Świetnie smakuje schłodzona. Lemoniada to doskonała propozycja na diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej, bezmlecznej czy redukcyjnej. Jest to idealne dopełnienie słodkich deserów, ponieważ lemoniada będzie miała delikatnie kwaskowaty smak, który przełamie słodki smak deserów czy ciast.
Alergeny w lemoniadzie
Lista alergenów dla lemoniady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę
Wartości odżywcze lemoniady
Lemoniada to doskonała propozycja na pyszny i orzeźwiający napój w upalne dni. Świetnie sprawdzi się również jako źródło witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.