Konfitura z jabłek

Opublikowano: 24.10.2023 r., 14:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik domowej konfitury jabłkowej
Konfitura z jabłek
Konfitura z jabłek to pyszny dodatek do wielu dań nie tylko na słodko. Dlatego koniecznie wykorzystaj jesienny sezon na przygotowanie przetworów z jabłek.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
305 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
96
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Jabłko (2000 g)
  • Cukier - 2 szklanki (500 g)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 500 ml

Przepis na konfiturę z jabłek krok po kroku

Jabłka dokładnie umyj i obierz ze skóry, a następnie przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

Jabłka przełóż do garnka i dolej 1/2 szklanki wody. Zacznij gotować.

Wsyp cukier, wlej sok z cytryny i dodaj cynamon.

Gotuj na niewielkim ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców. Zajmie to około 35-40 minut. Staraj się wciąż mieszać jabłka.

Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,8% osób

Więcej informacji na temat konfitury z jabłek

Konfitura to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na konfiturę z jabłek, który przygotujesz błyskawicznie. Konfitura to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.

Jabłka to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Owoce te zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić konfiturę z jabłek na zimę, który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu na jeden raz. Domowa konfitura nie dosyć, że jest pyszna, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników.

Jak powstaje moja smaczna konfitura z jabłek, krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek. Przygotuj ją samodzielnie w domu i przekonaj się, jaka jest dobra, po prostu najlepsza!

Alergeny w konfiturze z jabłek

Lista alergenów dla konfitury z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z jabłek

Wartości odżywcze konfitury z jabłek

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować jesienne przetwory z wielu owoców takich jak śliwki, gruszki czy morele.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
122.30
305.74
Białko (g)
0.24
0.60
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
30.81
77.02
Węglowodany przyswajalne (g)
28.70
71.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
5.27
Sacharoza (cukier) (g)
1.64
4.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.49
3.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
4.84
12.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.47
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
2.43
6.08
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.38
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.08
0.19
Foliany (µg (mcg))
2.55
6.38
Beta karoten (µg (mcg))
20.21
50.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.83
4.57
Potas (mg)
81.96
204.91
Wapń (mg)
8.94
22.35
Fosfor (mg)
8.22
20.55
Magnez (mg)
4.24
10.59
Żelazo (mg)
0.15
0.37
Cynk (mg)
0.04
0.10
Miedź (mg)
0.03
0.07
Mangan (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z jabłek 96
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z jabłek

Koszt składników
10.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
2000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Cukier
500 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Sok z cytryny
20 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
10.80