Kompot z wiśni do słoików

Opublikowano: 12.06.2022 r., 15:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy kompot wiśniowy w słoiku
Kompot z wiśni do słoików
Kompot z wiśni do słoików to doskonała propozycja na domowy napój na zimę. Wiśnie z kompotu możesz wykorzystać do przygotowania deserów lub ciast. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pasteryzacja 20 min
899 kcal
Kcal w porcji
850 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Wiśnie (1000 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, drylownica do wiśni

Przepis na kompot z wiśni do słoików krok po kroku

Wiśnie umyj i wydryluj.

Dwie szklanki wody zagotuj z cukrem w garnku, cukier powinien w całości się rozpuścić. Syrop cukrowy gotuj przez około minutę.

Wydrylowane wiśnie włóż do wyparzonych słoików.

Wiśnie w słoikach zalej syropem cukrowym.

Słoiki zamknij i pasteryzuj przez około 15 minut.

Po tym czasie słoiki wyciągnij z garnka, wystudź i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.

Jak oceniasz przepis na kompot z wiśni do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat kompotu z wiśni do słoików

Kompot z wiśni do słoików to doskonała propozycja na pyszny kompot na zimę. Przetwory z wiśni w formie kompotu świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Przepis na kompot z wiśni do słoików jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą tylko dwa produkty spożywcze: wiśnie drylowane oraz cukier. Produkty te są przystępne cenowo w sezonie dojrzewania wiśni. Przepis warto wykorzystać, jeśli posiadamy własny ogródek, w którym rosną wiśnie.

Jak zrobić kompot z wiśni do słoików? Wiśnie umyj i wydryluj. Dwie szklanki wody zagotuj z cukrem w garnku, cukier powinien w całości się rozpuścić. Syrop cukrowy gotuj przez około minutę. Wydrylowane wiśnie włóż do wyparzonych słoików. Wiśnie w słoikach zalej syropem cukrowym. Słoiki zamknij i pasteryzuj przez około 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnij z garnka, wystudź i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.

Wiśnie stanowią główny produkt spożywczy do przygotowania kompotu. Są one doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wiśnie zawierają silne przeciwutleniacze, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, przyczyniając się tym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się organizmu. Dodatkowo wiśnie to doskonałe źródło witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Wiśnie są również źródłem antocyjanów, które wpływają na zwiększenie elastyczności naczyń włosowatych.

Podsumowując wiesz już jak ugotować najlepszy kompot z wiśni. To, ile cukru dodać zależy tylko i wyłącznie od preferencji słodkości napoju. Kompot świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Można go podać także jako dodatek do drinków lub napój dla dzieci w ciepły dzień. Wiśnie wykorzystane do przygotowania napoju stanowią dobre źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na prawidłową pracę organizmu.

Alergeny w kompocie z wiśni do słoików

Lista alergenów dla kompotu z wiśni do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z wiśni do słoików

Wartości odżywcze kompotu z wiśni do słoików

na 100g gotowej potrawy

Kompot z wiśni do słoików to doskonały pomysł na przechowanie owoców w okresie zimy. Kompot jest dość słodki, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(850g)
Energia (kcal)
105.83
899.58
Białko (g)
0.83
7.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(850g)
Węglowodany (g)
26.77
227.52
Węglowodany przyswajalne (g)
25.43
216.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
11.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(850g)
Tłuszcz (g)
0.30
2.58
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
1.37
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
1.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(850g)
Witamina A (µg (mcg))
53.33
453.33
Witamina B6 (mg)
0.03
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.33
70.83
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.21
Ryboflawina (mg)
0.04
0.31
Niacyna (mg)
0.33
2.83
Foliany (µg (mcg))
6.67
56.67
Beta karoten (µg (mcg))
641.67
5454.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(850g)
Sód (mg)
2.67
22.67
Potas (mg)
144.50
1228.25
Wapń (mg)
13.50
114.75
Fosfor (mg)
12.50
106.25
Magnez (mg)
7.50
63.75
Żelazo (mg)
0.28
2.34
Cynk (mg)
0.09
0.72
Miedź (mg)
0.09
0.72
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z wiśni do słoików 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z wiśni do słoików

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
14.50