Przepis na wiśnie w syropie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
garnek, słoik 400 ml, słoik 5 l

Wiśnie (umyte i wydrylowane) umieść w dużym słoiku. Zasyp je cukrem i delikatnie zamieszaj. Przykryj słoik ściereczką i odstaw na 24 godziny.

Następnego dnia odlej powstały sok do garnka, a wiśnie pozostaw w słoiku.

Sok zagotuj. Lekko przestudzony (ale wciąż gorący) wlej ponownie do wiśni. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny.

Następnego dnia ponownie wlej syrop do garnka. Wiśnie rozłóż do czystych i wyparzonych słoików.

Sok w garnku zagotuj.

Gorącym sok rozlej do słoiczków, w których są już wiśnie. Szczelnie zakręć słoiki.

Na dnie szerokiego garnka połóż ściereczkę bawełnianą. Ustaw na niej słoiczki z wiśniami. Nalej wody do 1/2 wysokości słoików.

Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz gaz, przykryj garnek pokrywką i gotuj całość około 15 minut.

Gotowe słoiczki odstaw do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Wiśnie w syropie w szklanym pojemniczku
Wiśnie w syropie
Koszt przygotowania dania
29.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
870 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
85

Wiśnie w syropie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wiśniach w syropie

Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje.

Wiśnie to bardzo popularne owoce w Polsce. Ich dobry smak idzie w parze z wieloma wartościami odżywczymi. Mają niski Indeks Glikemiczny, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób wymagających diety o obniżonej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebuje wsparcia dla układu odpornościowego. W wiśniach znajdziemy również witaminę A, E, K, PP oraz kwas foliowy. Spożycie 100 g wiśni zapewni aż 50% zapotrzebowania na witaminę A. Oprócz witamin w wiśniach znajdziemy także potas, fosfor oraz magnez. Te składniki mineralne mają pozytywny wpływ na pracę serca i mięśni.

Przepis na wiśnie w syropie jest niezwykle prosty. Wystarczą tylko dwa składniki, by wykonać wersję bezalkoholową. W takim wydaniu będą świetne do tortów i ciast dla dzieci lub jako dodatek do lodów.

Na początku umyj i dokładnie wydryluj wiśnie. Drylowane wiśnie umieść je w dużym słoiku i zasyp cukrem. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj słoik ściereczką, by był dostęp tlenu. Odstaw na 24 godziny. Po tym czasie zlej powstały sok do garnka, a wiśnie zostaw w słoiku. Sok doprowadź do wrzenia i chwilę gotuj. Ciągle gorący (niewrzący) sok wlej do wiśni. Całość wymieszaj i odstaw na kolejną dobę. Małe słoiczki dokładnie umyj i wyparz. Sok ponownie wlej do garnka, a wiśnie rozłóż równomiernie w małych słoiczkach. Syrop zagotuj i gorący wlej do słoiczków. Dokładnie zakręć słoiczki. W szerokim garnku ułóż ściereczkę i ustaw na nim słoiczki. Następnie wlej wodę do połowy ich wysokości. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić wiśnie w syropie. To świetny pomysł na przetwory na zimę. Dzięki temu pyszne smaki lata będą mogły Ci towarzyszyć przez cały rok.

Wiśnie w syropie przygotowane z alkoholem będą równie dobre.

Wartości odżywcze wiśni w syropie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
217.50 kcal
870.00 kcal
Białko
0.50 g
2.00 g

Węglowodany w wiśniach w syropie

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
55.90 g
223.60 g
Węglowodany przyswajalne
55.10 g
220.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
3.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.31 g
1.24 g
Tłuszcze nasycone
0.23 g
0.90 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.34 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wiśnie w syropie

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
32.00 µg (mcg)
128.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.00 mg
20.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.12 mg
Niacyna
0.20 mg
0.80 mg
Foliany
4.00 µg (mcg)
16.00 µg (mcg)
Beta karoten
385.00 µg (mcg)
1540.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wiśnie w syropie

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
2.00 mg
8.00 mg
Potas
87.50 mg
350.00 mg
Wapń
8.50 mg
34.00 mg
Fosfor
7.50 mg
30.00 mg
Magnez
4.50 mg
18.00 mg
Żelazo
0.18 mg
0.74 mg
Cynk
0.06 mg
0.22 mg
Miedź
0.06 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wiśni w syropie 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wiśniach w syropie

Lista alergenów dla wiśni w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wiśnie w syropie

Cena przygotowania wiśni w syropie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
2000 g
umyte, wydrylowane
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 2000 g
Cukier
2000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 2000 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na wiśnie w syropie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób