Przepis na wiśnie w syropie krok po kroku
Wiśnie (umyte i wydrylowane) umieść w dużym słoiku. Zasyp je cukrem i delikatnie zamieszaj. Przykryj słoik ściereczką i odstaw na 24 godziny.
Następnego dnia odlej powstały sok do garnka, a wiśnie pozostaw w słoiku.
Sok zagotuj. Lekko przestudzony (ale wciąż gorący) wlej ponownie do wiśni. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny.
Następnego dnia ponownie wlej syrop do garnka. Wiśnie rozłóż do czystych i wyparzonych słoików.
Sok w garnku zagotuj.
Gorącym sok rozlej do słoiczków, w których są już wiśnie. Szczelnie zakręć słoiki.
Na dnie szerokiego garnka połóż ściereczkę bawełnianą. Ustaw na niej słoiczki z wiśniami. Nalej wody do 1/2 wysokości słoików.
Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz gaz, przykryj garnek pokrywką i gotuj całość około 15 minut.
Gotowe słoiczki odstaw do ostygnięcia.
Przechowuj w chłodnym miejscu.
Często zadawane pytania
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto filadelfia
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto popapraniec
-
Ciasto z twarogu
-
Tort węgierski
-
Sernik z wiśniami
-
Ciasto skubaniec
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Placek z wiśniami
-
Clafoutis
-
Ciasto z wiśniami i budyniem
-
Szybkie ciasto z wiśniami
-
Kruche ciasto z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami

(liczba kalorii)
Wiśnie w syropie - cechy przepisu
Więcej o wiśniach w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje.
Wiśnie to bardzo popularne owoce w Polsce. Ich dobry smak idzie w parze z wieloma wartościami odżywczymi. Mają niski Indeks Glikemiczny, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób wymagających diety o obniżonej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebuje wsparcia dla układu odpornościowego. W wiśniach znajdziemy również witaminę A, E, K, PP oraz kwas foliowy. Spożycie 100 g wiśni zapewni aż 50% zapotrzebowania na witaminę A. Oprócz witamin w wiśniach znajdziemy także potas, fosfor oraz magnez. Te składniki mineralne mają pozytywny wpływ na pracę serca i mięśni.
Przepis na wiśnie w syropie jest niezwykle prosty. Wystarczą tylko dwa składniki, by wykonać wersję bezalkoholową. W takim wydaniu będą świetne do tortów i ciast dla dzieci lub jako dodatek do lodów.
Na początku umyj i dokładnie wydryluj wiśnie. Drylowane wiśnie umieść je w dużym słoiku i zasyp cukrem. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj słoik ściereczką, by był dostęp tlenu. Odstaw na 24 godziny. Po tym czasie zlej powstały sok do garnka, a wiśnie zostaw w słoiku. Sok doprowadź do wrzenia i chwilę gotuj. Ciągle gorący (niewrzący) sok wlej do wiśni. Całość wymieszaj i odstaw na kolejną dobę. Małe słoiczki dokładnie umyj i wyparz. Sok ponownie wlej do garnka, a wiśnie rozłóż równomiernie w małych słoiczkach. Syrop zagotuj i gorący wlej do słoiczków. Dokładnie zakręć słoiczki. W szerokim garnku ułóż ściereczkę i ustaw na nim słoiczki. Następnie wlej wodę do połowy ich wysokości. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić wiśnie w syropie. To świetny pomysł na przetwory na zimę. Dzięki temu pyszne smaki lata będą mogły Ci towarzyszyć przez cały rok.
Wiśnie w syropie przygotowane z alkoholem będą równie dobre.
Wartości odżywcze wiśni w syropie
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w wiśniach w syropie
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na wiśnie w syropie
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na wiśnie w syropie
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wiśniach w syropie
Lista alergenów dla wiśni w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wiśnie w syropie