Zupa wiśniowa

Opublikowano: 29.07.2021 r., 13:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa wiśniowa z makaronem podana w białym talerzu.
Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa z makaronem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to proste danie i zaskocz swoją rodzinę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
492 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Wiśnie (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
  • Cukier (75 g)
  • Makaron muszelki ugotowany (150 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, kwasek cytrynowy, goździki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, drylownica do wiśni

Przepis na zupę wiśniową krok po kroku

Wiśnie umyj i usuń z nich pestki.

Wiśnie włóż do garnka i zalej je litrem wody - następnie składniki zagotuj.

Następnie do garnka dodaj cukier, cynamon, goździki oraz kwasek cytrynowy. Całość wymieszaj i gotuj około 10 minut.

W szklance rozpuść skrobię ziemniaczaną z dodatkiem wody. Następnie zawiesinę wlej do zupy i dokładnie ją wymieszaj.

Następnie zupę zdejmij z ognia i podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu z ugotowanym makaronem i jogurtem.

Jak oceniasz przepis na zupę wiśniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat zupy wiśniowej

Zupa wiśniowa z makaronem i z goździkami to doskonała propozycja na smaczny obiad lub przekąskę dla dzieci i dorosłych. Dalszej części dowiesz się jak ugotować zupę wiśniową. Przepis na zupę ze świeżych wiśni jest doskonałą propozycją na smaczną zupę w sezonie letnim, ponieważ jest ona lekka. Przepis na zupę wiśniową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: świeżych wiśni, mąki ziemniaczanej, cukru, makaronu, jogurtu greckiego, cynamonu, kwasku cytrynowego oraz goździków.

A więc jak zrobić zupę wiśniową? Wystarczy że umyte wiśnie zalejesz wodą, następnie składniki dokładnie za gotujesz. Do garnka dodasz cukier, cynamon, goździki oraz kwasek cytrynowy – całość należy gotować przez około 10 min. Następnie w szklance rozpuścić skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody i dodaj zawiesinę do zupy, energicznie ją mieszając. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem i jogurtem.

Wiśnie stanowi główny produkt spożywczy do przygotowania potrawy. Są one doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, których spożywanie odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Wiśnie są doskonałym źródłem przeciw utleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo wiśnie to doskonałe źródło witaminy C, która spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.

Podsumowując ta dobra zupa ze świeżych wiśni to doskonała propozycja na smaczny obiad rodzinny lub podwieczorek dla dzieci. Jest to danie które świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej. Dodatkowo zupa ta bogata jest wiele cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zupa będzie doskonałym wyborem w letnie dni, ponieważ jest bardzo delikatna i szybka w przygotowaniu.

Alergeny w zupie wiśniowej

Lista alergenów dla zupy wiśniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze zupy wiśniowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa wiśniowa to doskonała propozycja na obiad. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, których spożywanie na odpowiednim poziomie pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
151.44
492.17
Białko (g)
3.87
12.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
33.78
109.78
Węglowodany przyswajalne (g)
31.98
103.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
5.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
0.53
1.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
0.89
Tłuszcze nienasycone (g)
0.25
0.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.09
0.28
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.54
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.38
1.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
40.00
130.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.37
20.70
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
2.20
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.16
29.76
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
481.25
1564.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
7.12
23.16
Potas (mg)
181.38
589.47
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.06
74.95
Fosfor (mg)
50.06
162.70
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.59
57.18
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.60
Cynk (mg)
0.34
1.12
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy wiśniowej 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy wiśniowej

Koszt składników
19.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Makaron muszelki
150 g
ugotowany
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Koszt składników
19.70