Przepis na zupę wiśniową krok po kroku

Składniki
  • Wiśnie 500 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 25 g
  • Cukier 75 g
  • Makaron muszelki 150 g ugotowany
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 50 ml
Przyprawy
cynamon, kwasek cytrynowy, goździki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, drylownica do wiśni

Wiśnie umyj i usuń z nich pestki.

Wiśnie włóż do garnka i zalej je litrem wody - następnie składniki zagotuj.

Następnie do garnka dodaj cukier, cynamon, goździki oraz kwasek cytrynowy. Całość wymieszaj i gotuj około 10 minut.

W szklance rozpuść skrobię ziemniaczaną z dodatkiem wody. Następnie zawiesinę wlej do zupy i dokładnie ją wymieszaj.

Następnie zupę zdejmij z ognia i podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu z ugotowanym makaronem i jogurtem.

Zupa wiśniowa z makaronem podana w białym talerzu.
Zupa wiśniowa
Koszt przygotowania dania
8.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
455 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Zupa wiśniowa - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie wiśniowej

Zupa wiśniowa z makaronem i z goździkami to doskonała propozycja na smaczny obiad lub przekąskę dla dzieci i dorosłych. Dalszej części dowiesz się jak ugotować zupę wiśniową. Przepis na zupę ze świeżych wiśni jest doskonałą propozycją na smaczną zupę w sezonie letnim, ponieważ jest ona lekka. Przepis na zupę wiśniową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: świeżych wiśni, mąki ziemniaczanej, cukru, makaronu, jogurtu greckiego, cynamonu, kwasku cytrynowego oraz goździków.

A więc jak zrobić zupę wiśniową? Wystarczy że umyte wiśnie zalejesz wodą, następnie składniki dokładnie za gotujesz. Do garnka dodasz cukier, cynamon, goździki oraz kwasek cytrynowy – całość należy gotować przez około 10 min. Następnie w szklance rozpuścić skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody i dodaj zawiesinę do zupy, energicznie ją mieszając. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem i jogurtem.

Wiśnie stanowi główny produkt spożywczy do przygotowania potrawy. Są one doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, których spożywanie odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Wiśnie są doskonałym źródłem przeciw utleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo wiśnie to doskonałe źródło witaminy C, która spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.

Podsumowując ta dobra zupa ze świeżych wiśni to doskonała propozycja na smaczny obiad rodzinny lub podwieczorek dla dzieci. Jest to danie które świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej. Dodatkowo zupa ta bogata jest wiele cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zupa będzie doskonałym wyborem w letnie dni, ponieważ jest bardzo delikatna i szybka w przygotowaniu.

Wartości odżywcze zupy wiśniowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (325g)
Energia (kalorie)
140.28 kcal
455.91 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Węglowodany w zupie wiśniowej

Na 100g
Na porcję (325g)
Węglowodany
31.18 g
101.35 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
29.57 g
96.10 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (325g)
Tłuszcz
0.52 g
1.68 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.27 g
0.88 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę wiśniową

Na 100g
Na porcję (325g)
Sód
5.41 mg
17.57 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Wapń
21.03 mg
68.35 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Żelazo
0.45 mg
1.46 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy wiśniowej 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie wiśniowej

Lista alergenów dla zupy wiśniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon, kwasek cytrynowy, goździki.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania zupy wiśniowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Makaron muszelki
150 g
ugotowany
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na zupę wiśniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób