Przepis na nalewkę z wiśni na wódce krok po kroku
Wiśnie umyj, osusz i wydryluj.
Następnie wiśnie przełóż do dużego słoja, zasyp je cukrem i zalej dwoma szklankami wódki.
Słoiki szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 5 tygodni. Co kilka dni potrząśnij słoikiem, aby cukier szybciej rozpuścił się.
Po 5 tygodniach nalewkę przecedź na sicie do drugiego słoika (wiśnie możesz wykorzystać do przygotowania ciast).
Następnie nalewkę przefiltruj kilkukrotnie przez gazę.
Do przefiltrowanego płynu dodaj pozostałą wódkę, szczelnie zamknij słoik i dokładnie wymieszaj.
Gotową nalewkę przelej do szklanych butelek, zakorkuj, odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce na minimum 4 miesiące.

Informacje dietetyczne - nalewka z wiśni na wódce
Wartości odżywcze nalewki z wiśni na wódce
Nalewka z wiśni na wódce to doskonała propozycja na domowy alkohol. Alkohol nie jest wskazany do spożycia dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących oraz osób niepełnoletnich.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w nalewce z wiśni na wódce
Lista alergenów dla nalewki z wiśni na wódce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z wiśni na wódce
Więcej informacji na temat nalewki z wiśni na wódce
Nalewka z wiśni na wódce to dobry pomysł na owocową nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Smaczna wiśniówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Domowa, mocna nalewka wiśniowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Nalewka zrobiona jest na wódce, dlatego powinny ją spożywać tylko osoby pełnoletnie. Sprawdzony przepis na nalewkę z wiśni na wódce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania nalewki potrzebne będą następujące produkty: wiśnie, wódka oraz cukier.
A jak zrobić nalewkę z wiśni? Wiśnie umyj, osusz i wydryluj. Następnie wiśnie przełóż do dużego słoja, zasyp je cukrem i zalej dwoma szklankami wódki. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 5 tygodni. Co kilka dni potrząśnij słoikiem, aby cukier szybciej rozpuścił się. Po 5 tygodniach nalewkę przecedź na sicie do drugiego słoika (wiśnie możesz wykorzystać do przygotowania ciast). Następnie nalewkę przefiltruj kilkukrotnie przez gazę. Do przefiltrowanego płynu dodaj pozostałą wódkę, szczelnie zamknij słoik i dokładnie wymieszaj. Gotową nalewkę przelej do szklanych butelek, zakorkuj, odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce na minimum 4 miesiące.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. Wódkę wytwarza się również ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły - z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Podsumowując: wiesz już, jak samemu przygotować nalewkę z wiśni w domu. Pyszna nalewka jest dobra do spożycia po minimum 4 miesiącach od przygotowania. Produkty niezbędne do przygotowania nalewki wiśniowej dostępne są w większości sklepów spożywczych. Nalewki wiśniowej nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.
Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z wiśni na wódce
Data aktualizacji przepisu: 07.11.2023