Wiśnie kandyzowane

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wiśnie kandyzowane podczas gotowania
Wiśnie kandyzowane
Wiśnie kandyzowane to smaczne owoce służące do ozdoby tortu, ciasta i deseru. Takie owoce mogą być przechowywane w słoiku przez dłuższy czas.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 50 min
1180 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Wiśnie (1000 g)
  • Cukier (1250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, sitko

Przepis na wiśnie kandyzowane krok po kroku

Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Ułóż je na sicie by lekko odciekły z soku.

Do garnka wlej 0,5 l wody i wsyp cukier.

Gotuj, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje.

Delikatnie włóż wiśnie do garnka z gotującym się syropem, tak by się nie uszkodziły.

Gotuj przez 30 minut, lekko potrząsając garnkiem od czasu do czasu, by owoce się nie przypaliły.

Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na całą noc.

Następnego dnia garnek ponownie postaw na ogniu i gotuj przez 20-30 minut, aż owoce staną się szkliste.

Teraz wyciągnij delikatnie owoce z garnka i ułóż na sitku by je lekko wysuszyć.

Teraz ułóż wiśnie na suszarce do warzyw i dokładnie wysusz.

Owoce przechowuj w szczelnie zamykanym naczyniu.

Jak oceniasz przepis na wiśnie kandyzowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat wiśni kandyzowanych

Wiśnie kandyzowane to smaczne owoce służące do ozdoby tortu, ciasta i deseru. Takie owoce mogą być przechowywane w słoiku przez dłuższy czas.

Przepis na wiśnie kandyzowane to najlepsze rozwiązanie, jeśli chcesz zachować pyszne owoce przez dłuższy czas. Na początku wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Ułóż je na sicie by lekko odciekły z soku. Do garnka wlej 0,5 l wody i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje. Delikatnie włóż wiśnie do garnka z gotującym się syropem, tak by się nie uszkodziły. Gotuj przez 30 minut, lekko potrząsając garnkiem od czasu do czasu, by owoce się nie przypaliły. Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na całą noc. Następnego dnia garnek ponownie postaw na ogniu i gotuj przez 20-30 minut, aż owoce staną się szkliste. Teraz wyciągnij delikatnie owoce z garnka i ułóż na sitku by je lekko wysuszyć. Teraz ułóż wiśnie na suszarce do warzyw i dokładnie wysusz. Te dobre owoce przechowuj w szczelnie zamykanym naczyniu. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić wiśnie kandyzowane.

Wiśnie to bardzo popularne owoce w Polsce. Ich dobry smak idzie w parze z wieloma wartościami odżywczymi. Mają niski Indeks Glikemiczny, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób wymagających diety o obniżonej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebuje wsparcia dla układu odpornościowego. W wiśniach znajdziemy również witaminę A, E, K, PP oraz kwas foliowy. Spożycie 100 g wiśni zapewni aż 50% zapotrzebowania na witaminę A. Oprócz witamin w wiśniach znajdziemy także potas, fosfor oraz magnez. Te składniki mineralne mają pozytywny wpływ na pracę serca i mięśni.

Alergeny w wiśniach kandyzowanych

Lista alergenów dla wiśni kandyzowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wiśnie kandyzowane

Wartości odżywcze wiśni kandyzowanych

na 100g gotowej potrawy

Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebuje wsparcia dla układu odpornościowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
236.11
1180.56
Białko (g)
0.44
2.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
60.76
303.78
Węglowodany przyswajalne (g)
60.04
300.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.31
1.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
1.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.38
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
28.44
142.22
Witamina B6 (mg)
0.02
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.44
22.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.07
Ryboflawina (mg)
0.03
0.14
Niacyna (mg)
0.18
0.89
Foliany (µg (mcg))
3.56
17.78
Beta karoten (µg (mcg))
342.22
1711.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.89
9.44
Potas (mg)
78.00
390.00
Wapń (mg)
7.67
38.33
Fosfor (mg)
6.67
33.33
Magnez (mg)
4.00
20.00
Żelazo (mg)
0.17
0.85
Cynk (mg)
0.05
0.25
Miedź (mg)
0.05
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny wiśni kandyzowanych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wiśni kandyzowanych

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Cukier
1250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.12
Za 1250 g
Koszt składników
17.00