Kompot z truskawek na zimę
- Truskawki (2000 g)
- Cukier - pół opakowania (500 g)
Przepis na kompot z truskawek na zimę krok po kroku
Truskawki oczyść z szypułek.
W garnku umieść cukier i wlej wodę (około 2 litrów).
Zagotuj i dodaj truskawki.
Gotuj przez 10 minut.
Przelej kompot do słoików.
Zakręć dokładnie i umieść słoiki w garnku.
Wlej wodę do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Słoiki postaw do góry dnem i wystudź.
-
Dżem truskawkowy
-
Kompot z truskawek
-
Nalewka z truskawek
-
Mus truskawkowy
-
Koktajl z truskawek
-
Frużelina truskawkowa
-
Konfitura z truskawek
-
Likier truskawkowy
-
Wino z truskawek
-
Dżem truskawkowy z żelfixem
-
Dżem truskawkowy Thermomix
-
Dżem truskawkowy bez cukru
-
Smoothie truskawkowe
-
Kompot z truskawek mrożonych
-
Nalewka z truskawek na spirytusie
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Wino truskawkowe
-
Przetwory z truskawek
Więcej informacji na temat kompotu z truskawek na zimę
Kompot z truskawek na zimę to bardzo dobry pomysł na pyszny napój bezalkoholowy dla całej rodziny. Najlepszy kompot z całych owoców można dodawać zimą do koktajli mlecznych lub owocowych. Kompot do słoików świetnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na kompot z truskawek na zimę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia napoju potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki, cukier.
Jak zrobić kompot z truskawek na zimę? Truskawki oczyść z szypułek. W garnku umieść cukier i wlej wodę. Zagotuj i dodaj truskawki. Gotuj przez 10 minut. Przelej kompot do słoików. Zakręć dokładnie i umieść słoiki w garnku. Wlej wodę do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Słoiki postaw do góry dnem i wystudź.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Hodowane są w naszych ogródkach od wielu lat. Ich uprawa jest bardzo prosta i nie wymaga wiele doglądania. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającego za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców. Truskawki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie.
Podsumowując: najlepszy kompot z owoców sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. Pyszny kompot można wzbogacić dodatkiem innych owoców. Sprawdzony przepis na kompot można przygotować także z mrożonych truskawek. Kompot jest dobry spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Alergeny w kompocie z truskawek na zimę
Lista alergenów dla kompotu z truskawek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z truskawek na zimę
Wartości odżywcze kompotu z truskawek na zimę
Kompot z truskawek na zimę to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Kompot można przygotować także bez dodatku cukru. Będzie od wówczas bardziej przystępny dla diabetyków i osób na diecie bezcukrowej.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Witaminy
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.