Kompot z truskawek
- Truskawki (2000 g)
- Cukier - 2 szklanki (500 g)
Przepis na kompot z truskawek krok po kroku
Wodę wlej do garnka i podgrzewaj, wsyp cukier.
Gotuj do rozpuszczenia, dodaj owoce.
Ponownie zagotuj i przelej kompot do słoików.
Słoiki pasteryzuj przez 20 minut.
-
Dżem truskawkowy
-
Nalewka z truskawek
-
Mus truskawkowy
-
Koktajl z truskawek
-
Frużelina truskawkowa
-
Konfitura z truskawek
-
Likier truskawkowy
-
Wino z truskawek
-
Dżem truskawkowy z żelfixem
-
Dżem truskawkowy Thermomix
-
Dżem truskawkowy bez cukru
-
Kompot z truskawek na zimę
-
Smoothie truskawkowe
-
Kompot z truskawek mrożonych
-
Nalewka z truskawek na spirytusie
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Wino truskawkowe
-
Przetwory z truskawek
Więcej informacji na temat kompotu z truskawek
Kompot z truskawek do słoików to prosty pomysł na napój znany już od dawna.
Unoszący się zapach przygotowywanych owoców zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Aromatyczny, domowy napój na bazie truskawek umili Ci czas przy rodzinnym stole.
Zatem, jak zrobić kompot z truskawek?
Będziesz potrzebować tylko kilku tanich składników, takich jak: świeże truskawki, woda, cukier.
W pierwszej kolejności wodę wlej do garnka i podgrzewaj, wsyp cukier. Gotuj do rozpuszczenia, dodaj owoce. Ponownie zagotuj i przelej kompot do słoików. Słoiki pasteryzuj przez 20 minut. Pamiętaj, że słoiki muszą być wcześniej wyparzone.
Nasz pyszny kompot do obiadu jest dobry do spożycia. Wykorzystaj mój przepis na kompot z truskawek i przekonaj się sam, jaki jest łatwy i prosty w przygotowaniu.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu, ale też jako napój orzeźwiający. Pamiętaj, że płyny powinny być uzupełniane przez nas przez cały dzień na bieżąco. Za pierwszy stan odwodnienia uważa się uczucie pragnienia. Jeśli w tym momencie nie uzupełnimy ilości płynów, dojdzie do braku apetytu, osłabienia, zawrotów i bóli głowy, gorączki, a nawet zaburzeń rytmu serca i skurczy mięśni.
To objawy pierwszego etapu odwodnienia, każdy z nas zapewne wie, że ubytek wody powyżej 15% masy ciała prowadzi do śmierci. Organizm ludzki jest w stanie wytrzymać 6-7 dni bez dostarczania płynów, w zależności od warunków pogodowych. Skoro o wodzie mowa zachęcam do korzystania z butelek wielokrotnego użytku z filtrem lub dzbanków działających na takiej samej zasadzie. Nie kupujmy wody w plastikowych butelkach, to niezwykle ważna kwestia dla naszego klimatu.
Alergeny w kompocie z truskawek
Lista alergenów dla kompotu z truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z truskawek
Wartości odżywcze kompotu z truskawek
Dodatkowo możesz do każdego słoika dodać poziomki lub maliny.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.