Kminkówka
- Spirytus - 2,5 szklanki (600 ml)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
Przepis na kminkówka krok po kroku
Do garnka wlej 200 ml wody.
Dodaj cukier, 3 łyżki stołowe kminku, liść laurowy i ziele angielskie.
Zagotuj i wlej do słoika.
Dodaj spirytus i wymieszaj składniki dokładnie.
Odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Przecedź przez sitko i wlej do ozdobnej butelki.
Więcej informacji na temat kminkówki
Kminkówka to bardzo dobry pomysł na nalewkę z kminku. Domowa nalewka na spirytusie sprawdzi się podana do ciężkiego posiłku, aby usprawnić procesy trawienia. Nalewka może zostać podana po rozrobienie w wodzie. Nalewkę przygotować można także na bazie wódki. Przepis na kminkówkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: spirytus, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, cukier.
Jak zrobić kminkówkę? Do garnka wlej wodę. Dodaj cukier, kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i wlej do słoika. Dodaj spirytus i wymieszaj składniki dokładnie. Odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Przecedź przez sitko i wlej do ozdobnej butelki.
Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Podsumowując prosty przepis sprawdzi się idealnie do przygotowania nalewki z kminku. Domowa nalewka jest najlepsza na trawienie. Nalewka jest dobra do spożycia dopiero po 6 tygodniach od przygotowania. Najlepsza nalewka może być przechowywana w ciemnym miejscu przez kilka lat. Nalewka na cukrze podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nalewka nie jest wskazana do spożycia dla osób poniżej 18 roku życia oraz kobiet w ciąży. Nalewka jest kaloryczna i nie ma żadnych składników odżywczych.
Alergeny w kminkówce
Lista alergenów dla kminkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na kminkówka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna, liście laurowe
Wartości odżywcze kminkówki
Kminkówka to napój wysokoprocentowy zawierający dużą ilość pustych kalorii. Nie powinny jej spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nalewka ma dużą ilość cukru i szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.