Klasyczna zupa koperkowa
- Ziemniaki późne (375 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (70 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (60 ml)
- Koperek (60 g)
- Cebula (100 g)
- Makaron w kształcie ryżu (45 g)
- Bulion warzywny (720 ml)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na klasyczną zupę koperkową krok po kroku
W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Obierz marchewki, pietruszkę i seler i dołóż do cebuli. Dodaj do warzyw zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Smaż przez 5 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie zalej warzywa bulionem.
Gotuj warzywa przez 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekany drobno koperek.
Odrobinę zupy zmieszaj w osobnej miseczce z jogurtem, tak by nie było grudek.
Całość wlej do garnka z zupą i zamieszaj.
Więcej informacji na temat klasycznej zupy koperkowej
Klasyczna zupa koperkowa to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jest bardzo aromatyczna, a przy tym wykonasz ją w kilka minut z prostych składników.
Przepis na klasyczną zupę koperkową to smaczna opcja na szybki posiłek. Zupę podaje się zwykle z ziemniakami, jeśli za nimi nie przepadasz, możesz wymienić je na ryż lub kaszę. Jeśli chcesz wykonać ją bardzo szybko najlepiej postawić na opcję na bulionie. Gotowe buliony warzywne, czy drobiowe bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Pamiętaj, by wybierać te o jak najmniejszej zawartości soli, także glutaminianu sodu, oraz konserwantów. Dzięki temu zadbasz o wysoką jakość w ekspresowym tempie. Jeśli masz więcej czasu, możesz również ugotować ją na rosole. Sprawdzi się również ten, który został z poprzedniego dnia. Zupa na wywarze ma zwykle większy aromat. Jest naprawdę łatwa, a dzięki ziemniakom staje się bardzo sycąca, więc świetnie nada się na obiad lub jako dobra kolacja. Całość dopełnia świeży, drobno posiekany koperek. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować zupę koperkową, by była pyszna, jednak całość nie zabrała zbyt dużo czasu, to jest to przepis idealnie dla ciebie. W zaledwie kilka chwil przygotujesz tą niezwykle smaczną potrawę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klasyczną zupę koperkową, by była pyszna i dobra dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Zupa zawsze się udaje i choć jest naprawdę łatwa, to zaskakuje przepysznym smakiem. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować obiad, który spodoba się nie tylko dorosłym, ale też najmłodszym, ta zupa to strzał w dziesiątkę. Lekka, o delikatnym smaku, jednak syci na długo. Ta szybka zupa jest również bardzo fit. Zamiast śmietany zawiera jogurt naturalny, który jest świetnym źródłem białka. Będzie cudownym wyborem na diecie redukcyjnej, wegetariańskiej, czy bezglutenowej. To najlepsza zupa dla osób na diecie lekkostrawnej. Ze względu na zamianę śmietany na lekki jogurt nie będzie nadwyrężać układu pokarmowego. W dodatku jest pyszna i pięknie się prezentuje. Jest to też dobra opcja dla tych, którzy chcą jeść więcej warzyw, jednak nie wiedzą, jak wkomponować je w swoje menu.
Alergeny w klasycznej zupie koperkowej
Lista alergenów dla klasycznej zupy koperkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron w kształcie ryżu
Wartości odżywcze klasycznej zupy koperkowej
To zdrowa opcja, która dostarczy wiele niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(403g)
Węglowodany
(403g)
Tłuszcze
(403g)
Witaminy
(403g)
Składniki mineralne
(403g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.