Kiszka ziemniaczana
- Kiszka ziemniaczana (800 g)
- Cebula (100 g)
- Rozmaryn świeży (15 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na kiszkę ziemniaczaną krok po kroku
Kiszkę ziemniaczaną nakłuj kilka razy i wrzuć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokrój w piórka i wyłóż na kiszkę. Dodaj rozmaryn.
Całość polej oliwą.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 20 minut.
-
Kapuśniak
-
Patatas bravas
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Ziemniaczki faszerowane
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Ziemniaczki z boczkiem
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat kiszki ziemniaczanej
Kiszka ziemniaczana to specjał, który części osób może być znany, dla innych stanowi wielką tajemnicę. Warto jednak sięgnąć po ten przepis i przygotować ją samodzielnie.
Przepis na kiszkę ziemniaczaną to pomysł na szybką kolację, ale również dobra opcja na obiad. Istnieje wiele metod, by przygotować ją w swoim domu. Możesz to zrobić na patelni, jednak ten rodzaj obróbki termicznej nie jest polecany. Choć kiszka jest smaczna, to jednak powstające podczas smażenia szkodliwe substancje nie są dobre dla naszego zdrowia. Jeśli chcesz cieszyć się naprawdę dobrym zdrowiem, sięgaj po nie tylko od czasu do czasu. Zamiast tego wybieraj raczej pieczenie. Ze względu na mniejsze użycie tłuszczu będzie bezpieczniejsze dla Ciebie i Twojego zdrowia, a smak potrawy pozostaje równie atrakcyjny. Chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób przygotować kiszkę właśnie w piekarniku? Dobrze trafiłeś! Z tym przepisem na pewno uda Ci się to bez problemu. Musisz tylko zaopatrzyć się w piekarnik, blachę, a także papier do pieczenia. Możesz również wykorzystać naczynie żaroodporne, jeśli je posiadasz. Niestety czas pieczenia podany w przepisie jest dość orientacyjny, może się okazać w Twoim przypadku będzie potrzeba go nieco więcej lub mniej. To dlatego, że każdy sprzęt jest inny - używa innej mocy, czy technologii, więc zawsze trzeba dopasować go do siebie. Nie musisz się jednak martwić, łatwo zauważyć, kiedy kiszka jest już gotowa. To dlatego, że pięknie się rumieni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiszkę ziemniaczaną, by była smaczna i prosta, a przy tym również ciekawa, koniecznie sięgnij po ten przepis. Dowiesz się, jak się robi ją w piekarniku. Gdy wiesz już jak przygotować ten przysmak, w odpowiedni sposób, jesteś w stanie pokochać go bardziej. Możesz jednak zastanawiać się, czym właściwie jest kiszka. Zwykle jest to jelito wieprzowe wypełnione ziemniakami z mięsem wieprzowym, boczkiem lub słoniną. To potrawa, która jest niezwykle popularna w kuchni podlaskiej. Przypomina nieco kiełbasę, ale tylko z wyglądu. Ma delikatniejszy smak.
Alergeny w kiszce ziemniaczanej
Lista alergenów dla kiszki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszkę ziemniaczaną
Wartości odżywcze kiszki ziemniaczanej
To opcja, która zawiera produkt przetworzony. Nie powinna więc gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(468g)
Węglowodany
(468g)
Tłuszcze
(468g)
Witaminy
(468g)
Składniki mineralne
(468g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.