Kapuśniak z kapusty kiszonej

Opublikowano: 27.01.2023 r., 11:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak w białej miseczce.
Kapuśniak z kapusty kiszonej
Kapuśniak z kapusty kiszonej to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna zupa jest bardzo syta i aromatyczna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na intensywną zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
250 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Ziemniaki późne - 3 małe sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Żeberka wieprzowe (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kapuśniak z kapusty kiszonej krok po kroku

W garnku umieść żeberka.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej 2 l wody i gotuj przez 30 minut.

Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki.

Pokrój w kostkę i dodaj do zupy.

Gotuj na wolnym ogniu 15 minut.

Kapustę posiekaj drobno i dodaj do zupy.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Gotuj jeszcze 15 minut.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak z kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kapuśniaku z kapusty kiszonej

Kapuśniak z kapusty kiszonej to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z ziemniakami jest bardzo sycąca i aromatyczna. Zupę przygotować można z dodatkiem żeberek lub mięsa z kurczaka. Domowy kapuśniak jest dość kwaśny. Przepis na kapuśniak z kapusty kiszonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, żeberka wieprzowe, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.

Jak zrobić kapuśniak z kapusty kiszonej? W garnku umieść żeberka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj przez 30 minut. Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki. Pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Kapustę posiekaj drobno i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj w głębokim talerzu.

Kapusta kiszona jest świetnym źródłem naturalnych probiotyków. Kapusta zawiera kwas mlekowy, który powstaje podczas procesu jej fermentacji w warunkach beztlenowych. Kapusta jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Kapusta jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując: klasyczny kapuśniak z ziemniakami jest idealną zupą dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Domowy kapuśniak można przygotować także z dodatkiem słodkiej kapusty białej. Kapuśniak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Kapuśniak można przygotować także w wersji wegetariańskiej bez dodatku mięsa. Pamiętaj, aby kupując zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Często zdarza się, że kapusta jest kwaszona, a nie kiszona.

Alergeny w kapuśniaku z kapusty kiszonej

Lista alergenów dla kapuśniaku z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak z kapusty kiszonej

Wartości odżywcze kapuśniaku z kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak z kapusty kiszonej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kapuśniak zawiera cenne składniki mineralne oraz witaminy. Zupa może zostać przygotowana także bez dodatku mięsa na bazie wywaru warzywnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
71.69
250.91
Białko (g)
4.62
16.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
8.37
29.30
Węglowodany przyswajalne (g)
6.14
21.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
7.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
2.34
8.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
5.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.76
2.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
1.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.80
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.05
Cholesterol (mg)
13.88
48.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
78.97
276.39
Witamina B6 (mg)
0.23
0.82
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.66
Witamina C (mg)
11.36
39.76
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.46
Witamina E (mg)
0.21
0.72
Retinol (µg (mcg))
0.38
1.31
Tiamina (mg)
0.11
0.40
Ryboflawina (mg)
0.07
0.25
Niacyna (mg)
0.99
3.47
Foliany (µg (mcg))
20.75
72.62
Beta karoten (µg (mcg))
779.53
2728.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
227.41
795.92
Potas (mg)
275.84
965.45
Wapń (mg)
25.09
87.83
Fosfor (mg)
66.69
233.41
Magnez (mg)
17.41
60.92
Żelazo (mg)
0.88
3.08
Cynk (mg)
0.74
2.58
Miedź (mg)
0.06
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku z kapusty kiszonej 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku z kapusty kiszonej

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Ziemniaki późne
300 g
3 małe sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Żeberka wieprzowe
300 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Koszt składników
34.00