Kapuśniak z kapusty kiszonej
- Kapusta kiszona (500 g)
- Ziemniaki późne - 3 małe sztuki (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Żeberka wieprzowe (300 g)
Przepis na kapuśniak z kapusty kiszonej krok po kroku
W garnku umieść żeberka.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej 2 l wody i gotuj przez 30 minut.
Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki.
Pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
Gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
Kapustę posiekaj drobno i dodaj do zupy.
Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Gotuj jeszcze 15 minut.
Podawaj w głębokim talerzu.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaku z kapusty kiszonej
Kapuśniak z kapusty kiszonej to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z ziemniakami jest bardzo sycąca i aromatyczna. Zupę przygotować można z dodatkiem żeberek lub mięsa z kurczaka. Domowy kapuśniak jest dość kwaśny. Przepis na kapuśniak z kapusty kiszonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, żeberka wieprzowe, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.
Jak zrobić kapuśniak z kapusty kiszonej? W garnku umieść żeberka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj przez 30 minut. Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki. Pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Kapustę posiekaj drobno i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj w głębokim talerzu.
Kapusta kiszona jest świetnym źródłem naturalnych probiotyków. Kapusta zawiera kwas mlekowy, który powstaje podczas procesu jej fermentacji w warunkach beztlenowych. Kapusta jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Kapusta jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę.
Podsumowując: klasyczny kapuśniak z ziemniakami jest idealną zupą dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Domowy kapuśniak można przygotować także z dodatkiem słodkiej kapusty białej. Kapuśniak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Kapuśniak można przygotować także w wersji wegetariańskiej bez dodatku mięsa. Pamiętaj, aby kupując zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Często zdarza się, że kapusta jest kwaszona, a nie kiszona.
Alergeny w kapuśniaku z kapusty kiszonej
Lista alergenów dla kapuśniaku z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak z kapusty kiszonej
Wartości odżywcze kapuśniaku z kapusty kiszonej
Kapuśniak z kapusty kiszonej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kapuśniak zawiera cenne składniki mineralne oraz witaminy. Zupa może zostać przygotowana także bez dodatku mięsa na bazie wywaru warzywnego.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.